„Am avut mai multe şedinţe de lucru şi, în această seară, am finalizat o discuţie aprinsă referitoare la situaţia Arcului de Triumf. A fost blocat aproape un an. Nu s-a mai lucrat din cauza unor divergenţe între constructori. De asemenea, e vorba de măsuri de siguranţă împotriva seismelor care s-au luat. Au fost luate din SUA şi nu au certificare pentru UE şi la un laborator din Italia s-a dat certificarea…Pe scurt, ca să nu intru în detalii grele…pot să spun că în această seară am semnat un act adiţional cu constructorul. Plăţile care vor fi considerate eligibile vor fi făcute de Primăria Capitalei. În 2-3 săptămâni, constructorul va finaliza lucrarea, astfel că, cu ajutorul lui Dumnezeu..se va putea defila de Ziua Naţională pe sub Arcul de Triumf. Această lucrare a durat nepermis de mult din cauza unui contract prost făcut de la început. Avem garanţia sub semnătura constructorului. Nu are motive să mai treneze”, a declarat Gabriela Firea la România TV.
Consolidarea Arcului de Triumf a început în februarie 2014, pe baza unui contract în valoare de 30,4 milioane de lei, din care 20,5 milioane ar fi urmat să provină din fonduri europene. Din această sumă, s-au utilizat puțin peste 19 milioane de lei până la data la care facturile erau acceptate la Bruxelles, diferența, în valoare de 3,15 milioane de lei, urmând să fie suportată din bugetul local al Primăriei Municipiului București.
În iunie 2014, Sorin Oprescu, pe atunci primarul Capitalei, spunea, la Arcul de Triumf că, „în 2015, de 1 Decembrie, sper să defileze pe aici”. Anul trecut însă, defilarea a avut loc tot în fața Palatului Parlamentului.
Cauza întârzierii proiectului și, implicit, a banilor de la Bruxelles o constituie tocmai proiectarea făcută de Municipalitate, care s-a răsfrânt în caietul de sarcini al licitației câștigate de o asociere condusă de Romconstruct, firma fostului acționar la Dinamo Vasile Turcu. Concret, Primăria Capitalei a ținut morțiș ca echipamentele seismice să fie fabricate musai în Statele Unite.
Cu totul este vorba de opt amortizori seismici, care trebuie fixați de picioarele monumentului, și de 24 de izolatori seismici. Până să vină de peste Ocean aceste echipamente, constructorul a desprins, practic, Arcul de Triumf de sol şi a tăiat două bucăţi mari din fundaţia monumentului. Dacă în acea perioadă ar fi avut loc un cutremur, Arcul de Triumf s-ar fi prăbușit pur și simplu.