Gabriela Firea a explicat că România va semnat, când va fi cazul, memorandumul solicitat de către ministerele din Ucraina prin care se cer garanţii de protecţie specială tuturor statelor care găzduiesc acum orfanii.
”Respectăm drepturile fiecărui copil ucrainean care se află în grijă noastră! Asigurăm autorităţile din Ucraina că toţi orfanii se vor întoarce acasă, când se va termina războiul, şi niciunul nu va fi dat spre adopţie în România. Legea nici nu permite acest lucru! Am transmis o scrisoare Ambasadei Ucrainei la Bucureşti şi Ministrului Politicilor Sociale din Ucraina prin care am reiterat angajamentul Guvernului României de a le asigura toată grija şi protecţia orfanilor ucraineni care au ajuns de urgenţă în ţara noastră”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.
Ministrul Familiei a afirmat că „autorităţile ucrainene vor să-şi înapoi acasă, în condiţii de siguranţă, toţi copiii îngrijiţi, acum, în ţara noastră”.
„Astfel, statul român nu va încuraja şi nu va sprijini în niciun fel adopţia copiilor din Ucraina, protejaţi temporar în România. Legislaţia naţională în materia adopţiei nu poate fi aplicată în acest caz pentru că aceşti copii sunt cetăţenii altui stat. Vom semna, când va fi cazul, memorandumul solicitat de către ministerele din Ucraina prin care se cer garanţii de protecţie specială tuturor statelor care găzduiesc acum orfanii”, a menţionat Gabriela Firea.
Totodată, Firea a amintit că pentru copiii care nu pot fi găzduiţi în centre rezidenţiale vor fi găsite familii maternale, iubitoare şi dornice să-i susţină o perioadă. De asemenea, persoanele care au însoţit aceşti copii orfani ucraineni îi vor putea vizita pe aceştia la familiile maternale şi vor păstra permanent legătura, până la întoarcerea în ţara natală.
”Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie continuă colaborarea cu autorităţile din Ucraina şi sprijină orice demers al instituţiilor din ţara vecină de a salva copiii din calea bombelor”, mai scris Firea.
„Copiii ucraineni care ajung la noi în țară fără părinți – fie că sunt însoțiți de alți adulți sau provin din centrele de plasament din țara vecină – vor urma o procedură clară de înregistrare în România.
La nivelul fiecărui județ și al fiecărui sector al Municipiului București va funcționa câte un grup operativ, care se va ocupa exclusiv de minorii ucraineni neînsoțiți.
Anunțul a fost făcut azi, la Guvern, de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții, Elena Tudor, la finalul unei întâlniri a premierului cu reprezentanții ONG-urilor și ai organismelor internaționale, pe tema gestionării situației refugiaților din Ucraina.
Din grupul operativ care se va ocupa de problemele copiilor ucraineni care ajung în România neînsoțiți vor face parte reprezentanți ai Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din fiecare județ în parte, ai Inspectoratelor Școlare, Direcțiilor de Sănătate Publică și ai ONG-urilor sau ai organizațiilor internaționale.
De asemenea, în câteva zile, va fi aprobată și o procedură clară de înregistrare și urmărire a minorilor neînsoțiți, a mai precizat președintele ANPDCA, Elena Tudor.
Toate acestea reprezintă măsuri în plus pe care Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții, le propune pentru a se asigura că toți copiii ucraineni refugiați, indiferent dacă vin în România alături de părinții lor sau sunt neînsoțiți, beneficiază de aceleași drepturi și primesc întreg sprijinul de care au nevoie în această etapă dramatică a vieții lor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Familiei, publicat pe 14 martie.
Citeşte şi: Volodimir Zelenski va vorbi în Parlamentul României