„Mulţumesc asociaţiilor, ONG-urilor, companiilor sau cetăţenilor care, în această perioadă, au făcut donaţii însemnate atât pentru spitale, pentru protecţia personalului medical, cât şi pentru cei aflaţi în carantină sau care fac parte din categorii sociale vulnerabile. (…) s-au făcut donaţii importante atât pentru spitale – în special echipamente de protecţie, dezinfectanţi, hrană sau locuri de cazare pentru personalul medical, cât şi pentru centrele de carantină sau adăposturile sociale! Numai pentru cele 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei, mai multe companii, ONG-uri şi persoane fizice au donat, până în prezent, aproximativ 390.000 de euro (1,9 milioane lei) peste 12.000 de combinezoane, peste 8.000 de viziere şi ochelari de protecţie, aproximativ 40.000 de măşti şi peste 120.000 de perechi de mănuşi!”, a postat Gabriela Firea, pe Facebook.
Ea a spus că s-au mai donat „cantităţi însemnate” de dezinfectanţi, medicamente specifice, ceaiuri, cafea, brânzeturi, mezeluri, produse de igienă personală.
„Deşi spitalele îşi procură din bugetele proprii echipamente medicale, Primăria Capitalei, prin ASSMB, a alocat sume consistente, atât pentru aparatura medicală, cât şi pentru echipamente de protecţie unităţilor medicale aflate în administrare, astfel încât acestea să nu ducă lipsă de nimic, iar personalul şi pacienţii să fie în deplină siguranţă! Cele mai multe donaţii au primit spitalele care tratează pacienţii bolnavi de coronavirus, Spitalul Victor Babeş şi Spitalul Colentina, care a devenit unitate medicală suport. Pentru aceste unităţi medicale firme, asociaţii sau persoane fizice au donat în special bani, materiale de protecţie, dezinfectanţi, alimente, cafea, electrocasnice”, a afirmat Gabriela Firea.
Primarul general al Capitalei a menţionat că au fost făcute „donaţii importante” pentru centrele de carantină şi adăposturile sociale.
În ceea ce priveşte donaţiile pentru centrele de carantină şi cele nouă adăposturi sociale administrate de DGASMB, ea a precizat că printre cei care au donat se numără şi Ambasada Republicii Populare Chineze, care oferit produse de curăţenie, mănuşi şi halate de protecţie.
Gabriela Firea a anunţat că, în prezent, DGASMB ajută 2.000 de persoane din Bucureşti, vârstnici, persoane cu dizabilităţi, familii monoparentale sau cazuri sociale, oameni care fie şi-au pierdut locul de muncă în această perioadă, fie au venituri insuficiente.
Totodată, ea a spus că la adresa de e-mail [email protected] s-au primit sute de mesaje de la bucureşteni care s-au oferit să fie voluntari, pentru orice este nevoie, fie să livreze alimente sau medicamente persoanelor în vârstă, fie să îşi ofere serviciile.
„Ne-au scris şi medici psihologi care doresc să ofere consultanţă gratuită celor care au nevoie, iar diverse asociaţii sau ONG-uri ne-au scris că îşi pun voluntarii la dispoziţie pentru a fi de ajutor. (…) De asemenea, la aceeaşi adresă au scris numeroase persoane care au anunţat că doresc să doneze dulciuri, haine sau alimente”, a afirmat Gabriela Firea.
În continuare, firmele, fundaţiile sau ONG-urile care doresc să contribuie la derularea activităţilor de cazare, în centrele de carantină sau în adăposturile sociale, pot trimite obiecte de igienă personală, articole de îmbrăcăminte, precum şi alimente de bază, a spus edilul.
Potrivit reprezentanţilor DGASMB, care administrează aceste centre, este nevoie de articole precum săpun, şampon, gel de duş, aparate de ras, deodorant, spumă de ras, pijamale, papuci de casă, treninguri, şosete/lenjerie intimă, haine de schimb noi, ceai, zahăr, cafea, sucuri şi pahare, precum şi ziare, reviste, jocuri, a informat primarul general al Capitalei, amintind că la Arena Naţională se află Centrul de primire donaţii.