Gabriela Firea a reacţionat după ce Guvernul Cîţu a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă ce prevede că prefecţii şi subprefecţii pot face parte din partide politice.r putea fi membri de partid.
„Sfidare la guvernare! Coaliția Dreptei mai dă o țeapă românilor! Prefecții și subprefecții nu mai sunt înalți funcționari publici, profesioniști ai statului care să-și facă datoria indiferent de guvernare, ci vor fi numiți politic”, a scris Gabriela Firea, pe pagina ei de Facebook.
„Guvernul Cîțu a schimbat, prin ordonanță de urgență, Codul Administrativ, pentru a face loc politrucilor săi. Dacă făceam noi aşa ceva, ieşeau în stradă…
Este mai mult decât o țeapă, este o sfidare nerușinată la adresa naivilor care au luat aburelile electorale ale Dreptei drept angajamente de oameni serioși.
În loc de meritocrația și depolitizarea promise de USR, guvernul Cîțu livrează total opusul, clientelism și politizare cât cuprinde”, a mai precizat prim-vicepreşedintele PSD.
Citeşte şi: Guvernul a decis. Prefecţii şi subprefecţii pot deveni demnitari: Este un proiect care a fost asumat!
Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, ca prefecții și subprefecții să poată fi membri în partide. Anunţul a fost făcut miercuri de premierul Florin Cîţu.
„A fost aprobată OUG prin care prefecţii devin demnitari. Este un proiect care a fost asumat de coaliţie de guvernare prin programul de guvernare, iar astăzi am aprobat această OUG”, a precizat Florin Cîţu, după şedinţa de Guvern.
Potrivit ordonanţei de urgenţă adoptate de Guvern, poate fi numită în funcţia de prefect, respectiv de subprefect, persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român şi are domiciliul în ţară;
b) se bucură de exerciţiul drepturilor electorale;
c) are capacitate deplină de exerciţiu;
d) nu a suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
e) nu se regăseşte în cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 85 alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancționarea corupției;
f) are studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;
g) a absolvit programe de formare specializată în vederea numirii într-o funcţie de prefect sau subprefect, organizate de Institutul Naţional de Administraţie, în condiţiile legii.
De asemenea, se instituie o excepție de la această regulă: poate fi numită în funcţia de prefect, respectiv de subprefect, o persoană care nu a absolvit programele de formare specializată, cu condiţia ca în termen de maximum 2 ani de la data emiterii actului de numire în funcţie să absolve un astfel de program, precum şi o persoană care a ocupat cel puţin un mandat întreg funcţia de senator sau deputat.