„Eu vă asigur — ce nu este de vânzare nu se vinde niciodată și, din punctul meu de vedere, vă spun ce nu este de vânzare — interesul cetățeanului. Interesul cetățeanului nu se scoate niciodată la licitație. (…) În momentul în care legiuitorul și european și național a considerat că există un număr de servicii publice asupra cărora Guvernul sau autoritatea locală trebuie să-și asume răspunderea legată de cetățean, (…) ca primar general, îi asigur pe români și pe bucureșteni că noi vom realiza această responsabilitate legală, și anume să asigurăm livrarea continuă, permanentă și la standarde de calitate europeană a acestui serviciu public de termoficare”, a precizat Firea, care a participat, la Camera Deputaților, la Conferința internațională „Infrastructuri Critice. Noua Revoluție Industrială”.
Potrivit Agerpres, primarul general a spus că infrastructura critică a fost unul dintre „subiectele arzătoare” cu care s-a confruntat încă de la preluarea mandatului de primar general al Capitalei.
Cu această ocazie, ea a vorbit despre recenta criză RADET. „În momentul în care s-a pus problema ca, din motive financiare, (…) să se oprească furnizarea energiei termice în Capitală, având de suferit întreaga populație, am studiat legislația, (…) am ridicat în lumina dezbaterii publice problema infrastructurii critice naționale. (…) Din momentul în care am afirmat că nicio companie română sau străină ori mixtă nu va opri intrarea către populație a agentului termic deoarece, la fel ca energia electrică, și cea termică reprezintă infrastructură critică națională, toate acele — să le numesc generic presiuni, tensiuni, amenințări — s-au oprit, pentru că există legislație europeană și națională dedicată protecției infrastructurii critice”, a punctat ea.
Firea a amintit că RADET și ELCEN au intrat recent în insolvență.
„Acum s-a declanșat un război invizibil, un război surd, o competiție care are și anumite elemente neloiale între companiile, unele dintre ele creditori ai ELCEN-ului, care doresc să preia regia de termoficare a Capitalei”, a menționat Firea.
Ea a prezentat și o situație ipotetică, în cazul în care o companie privată ar prelua RADET.
„Ipotetic vorbind, un creditor al ELCEN intră în competiție cu alte companii din domeniu pentru preluarea RADET-ului, dar ca primă măsură solicită spre exemplu ieșirea din insolvență a ELCEN-ului, ceea ce înseamnă automat falimentul RADET-ului. În a doua zi, dacă nu în aceeași zi, se oprește furnizarea de apă caldă și căldură în Capitală”, a explicat Firea.