„Unitățile de învățământ din București au organizat, în ultimii ani, centre specifice de tip after school sau au implementat programe de tip școală după școală. Din păcate, numărul acestora nu este suficient pentru a cuprinde toți copiii înscriși în sistemul de învățământ„, a afirmat Gabriela Firea, potrivit Agerpres.
Ea propune cartografierea tuturor serviciilor existente, (…) apoi amenajarea la fiecare școală a unui after school, în funcție de infrastructura existentă, fie prin „organizarea în săli de clasă care pot fi adaptate, fie construcția de after school în cazul în care există teren în curtea școlii„.
„Investiția poate fi făcută prin accesarea de fonduri europene, dar și din fondurile proprii ale Primăriei Capitalei, împreună cu primăriile de sector. (…) Insist aici pentru modificarea Legii Capitalei, care să permită parteneriate și de ordin financiar între PMB și primăriile de sector. (…) Prin aceste parteneriate permise de lege, între Primăria Capitalei și primăriile de sector, se ajunge la o uniformizare în sensul bun al cuvântului a serviciilor de educație pentru toți copiii„, a menționat Firea.
Ea a vorbit, de asemenea, despre implicarea ONG-urilor din domeniul protecției drepturilor copilului, care oferă deja servicii de tip after school copiilor proveniți din familii vulnerabile social, acolo unde nu există infrastructura necesară.
Firea propune, totodată, ca soluții pentru extinderea programului „identificarea locațiilor aparținând unității administrativ-teritoriale din preajma școlilor pentru amenajarea de unități after school” și „încurajarea companiilor private și dezvoltatorilor imobiliari de clădiri de birouri de a include after school în viitoarele lor proiecte de dezvoltare”.
„În cadrul unităților after school, autoritățile administrației publice locale vor trebui să se asigure că oferă: masă caldă gratuită, posibilități de odihnă școlarilor mici, supraveghere lecțiilor și cel puțin o activitate practică în fiecare săptămână„, a completat Firea.
O altă soluție în sprijinul părinților o reprezintă un proiect care include „construirea a 20 de grădinițe cu program prelungit, cu o capacitate totală de 2.500 de locuri, în special pentru copiii cu vârste cuprinse între patru și cinci ani, în toate sectoarele din Capitală”.
„Primăria Capitalei dispune, în acest moment, de terenuri, astfel încât nu ne rămâne decât să începem negocierile cu BEI pentru contractarea unui împrumut„, a completat Firea.
Candidatul PSD+UNPR la Primăria Capitalei a menționat între prioritățile programului său și necesitatea reabilitării unităților de învățământ în cadrul unui parteneriat care să implice, alături de PMB, și IȘMB și MEC.
„Nu putem să ne dezvoltăm în domeniul educației, dacă vrem să-i dăm importanța cuvenită, (…) decât dacă atașăm la bugetul local existent, la capitolul cheltuieli pentru educație, atragerea de fonduri europene. Ea s-a făcut într-o foarte mică măsură. (…) Până în prezent, în București au fost reabilitate, prin programul BEI, 101 școli. Lucrările sunt terminate în mare parte, doar la trei dintre acestea procesul de reabilitare nu a fost finalizat sută la sută. În calitate de primar general voi face toate demersurile pentru a obține fonduri externe pentru reabilitarea școlilor și grădinițelor din Capitală„, a declarat Firea.
Pentru combaterea violenței în școli, Firea consideră ca fiind vitală prezența unui psiholog în toate unitățile de învățământ și, ca o altă prioritate, asigurarea unui serviciu permanent pe durata cursurilor de către un medic și un asistent la nivelul fiecărui cabinet școlar medical din București. Totodată, ea propune și dotarea cât mai multor școli cu cabinete medicale de stomatologie.
„Vom solicita Guvernului ca toate cluburile sportive școlare, precum și cluburile copiilor de la nivelul sectoarelor să treacă în administrarea Consiliului General al Municipiului București„, a afirmat Firea.
Un alt proiect propus de candidatul PSD vizează construirea unui complex multifuncțional la care copii și tineri să aibă acces gratuit la activități extrașcolare, construcție care să includă o sală de sport de nivel competițional, patinoar, bazin de înot, sală de spectacole și săli de curs.
La dezbatere au participat, între alții, reprezentanți ai sindicatelor din învățământ, directori de școli și licee, reprezentanți ai studenților, precum și foștii miniștri ai Educației Ecaterina Andronescu și Mihnea Costoiu.