„În această perioadă lucrăm împreună cu Ministerul Transporturilor (…) pentru a avea tichetul unic de călătorie București-Ilfov — cu un singur bilet de călătorie să poți să circuli cu autobuzul, troleibuzul, tramvaiul, cu metroul și cu CFR în interiorul municipiului București și pe raza județului Ilfov. E o mare realizare, pe care o pregătim de ceva timp și va fi implementată în scurt timp. Așa se întâmplă în orice capitală europeană, cumperi un singur bilet și poți să circuli cu acesta”, a declarat Firea, la Antena 3.
Ea a menționat că vor fi 500 de automate de la care vor putea fi cumpărate aceste tichete unice, cu fise, bancnote și cu card.
„De asemenea, parcările vor avea acele automate — ca în întreaga Europă — de taxare și cronometrare a timpului”, a adăugat Firea.
Potrivit acesteia, în prezent, din cele 1.000 de autobuze existente, „300 stau în garaj, doar 700 sunt în traseu”. Din cele 700, vor mai rămâne 500 în traseu, cărora li se vor adăuga cele 400 de autobuze noi pentru care Primăria Municipiului București (PMB) va ridica joi suspendarea licitației.
„Mai rămân 500, 500 cu 400 — 900 și cu cele 200 cumpărate prin BERD — 1.100, dar noi, de calitate, care oferă condiții superioare, vara nu se va mai muri de cald în autobuz, vor fi toate autobuzele cu aer condiționat, vor avea toate televizoare, internet, ticketing”, a afirmat Firea.
Ea a susținut că aceia care au făcut contestații în cadrul procedurii privind achiziționarea a 400 de autobuze Euro 6 au interese financiare foarte mari.
„E posibil să aibă și tangență cu factorul politic, pentru că deja nu mă mai miră nimic. Chiar am încercat să aflu cine e în spatele unor firme care contestă de obicei achizițiile Primăriei Generale și am aflat că nu întâmplător existau și niște conexiuni în domeniul politic, e de la sine înțeles că ne referim la anumite grupări care bineînțeles că nu ne sunt prietene”, a declarat Firea.
În domeniul managementului traficului, primarul general a spus că o companie se va ocupa „profesionist” de semaforizare inteligentă, de tot cea ceea ce înseamnă temporizatoarele din intersecții, de crearea unor zone de fluidizare în momente de aglomerație.
Firea a mai susținut că se vor construi noi parcări atât în zona centrală a Capitalei, cât și la intrarea în București, astfel încât cei care fac naveta să poată lăsa mașina personală acolo și să ia un mijloc de transport în comun. Ea a adăugat că la finalul programului, când cetățeanul va dori să-și preia mașina personală din parcare, dacă va prezenta dovada că a circulat cu transportul public, parcarea va fi gratuită. „E un avantaj pe care-l creează PMB pentru a stimula cât mai mulți navetiști să nu mai pătrundă în oraș cu mașina personală”, a explicat Firea.
Ea dorește ca metroul să treacă în administrarea municipalității.
„Am discutat cu domnul prim-ministru Mihai Tudose acum câteva zile și mi-a spus că se analizează la nivelul Guvernului, în special la Ministerul Transporturilor — și am analizat această situație și cu domnul ministru Stroe — ca metroul să treacă, așa cum e în întreaga lume, în administrarea Primăriei Capitalei, pentru că e parte a transportului public local, bineînțeles, cu tot cu subvenție. (…) În ce privește Centura Capitalei, ea va rămâne în continuare la Ministerul Transporturilor, solicitarea de a fi preluată această investiție la Primăria Capitalei a fost respinsă”, a spus Firea.