Gabriela Firea vrea modificarea legii achiziţiilor publice. S-au introdus niste elemente care frânează dezvoltarea

Primarul Capitalei susţine că legea achiziţiilor publice ar trebui modificată, precizând că, în prezent, contestarea unor licitaţii poate bloca achiziţii utile pentru cetăţeni.
Filip Stan
06 nov. 2017, 14:41
Gabriela Firea vrea modificarea legii achiziţiilor publice. S-au introdus niste elemente care frânează dezvoltarea

„Ne dorim o dezbatere cât mai urgentă a amendamentelor pentru acest pachet de legi care, aşa cum am spus de nenumarate ori, blochează în prezent dezvoltarea oraşelor. Am transmis şi eu, şi colegii mei, primarii de sectoare, anumite amendamente la legea achiziiţiilor, pentru ca aceasta legislaţie să fie îmbunătăţită urgent, să devină un act legislativ european şi nu unul în care pur şi simplu s-au introdus niste elemente care frânează dezvoltarea”, a declarat Gabriela Firea.

Edilul Capitalei susţine că în urma contestaţiilor făcute la licitaţii, acestea pot fi suspendate, dând exemplu licitaţia RATB pentru achiziţionarea a 400 de autobuze, lansată în iulie, însă suspendată ca urmare a constestaţiilor depuse de mai mulţi operatori economici. Licitaţia a fost reluată săptămâna trebută.

„Din cauza unor contestaţii, am pierdut practic toată vara aşteptând să se facă aceasta analiza, licitaţia a fost reluată joia trecută, dar este timp pierdut în detrimentul bucureştenilor. Şi ca acest caz sunt altele multe în ţară”, a completat primarul.

Citeşte şi: Firea vrea ca liniile nefolosite ale CFR din Bucureşti să fie transferate la PMB

Firea susţine că legislaţia privind achiziţiile şi corecţiile frecvente care le sunt solicitate administraţiilor locale la dosarele pentru accesare fondurilor europene duc la excedent bugetar, transmite Mediafax.

„Excedentul bugetar nu poate fi pus în cele mai multe situaţii pe seama slabului management administrativ local. (..) Prevederile actualei legislaţii privind achiziţiile împiedică achiziţiile în România, nu le stimulează, de aceea ne trezim la sfârşitul anului bugetar cu bani pe care nu am reusit să îi cheltuim. În alte ţări europene, o achiziţie publică locală nu durează mai mult de două, trei luni, în timp ce la noi, o procedura de achiziţie publiă poate dura chiar ani zile. (..) O altă cauză pentru care primăriile înregistrează excedent bugetar este faptul că se dau foarte multe corecţii pe fonduri europene”, a mai spus edilul.

Precizările au fost făcute în cadrul şedinţei Adunării Generale a Asociaţiilor Muncipiilor din România, întâlnire la care a participat şi premierul Mihai Tudose. Un alt subiect al discuţiei a fost Legea parteneriatului public-privat.

„Suntem cu toţii interesaţi ca Parlamentul să demareze mai grabnic dezbaterea şi apoi votul pe Legea parteneriatului public privat, pentru că ne dorim, ca autorităţi publice locale, să stabilim cât mai multe parteneriate cu investitori români şi străini, pentru că acestea înseamna de fapt baza progresului comunităţilor pe care le reprezentăm”, a spus Firea.

Mihai Tudose a dat asigurări că „proiectul parteneriatului public privat va fi adoptat în şedinţa de Guvern de miercuri sau săptămâna viitoare, printr-o Ordonanţă. Tot săptămâna viitoare, Legea Parteneriatului Public Privat va fi publicată în Monitorul Oficial al României”, potrivit Primăriei Capitalei.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Salariații care iau mai puțini bani de la 1 ianuarie. Guvernul taie din venituri
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?