Potrivit unui comunicat de presă, Gabriela Podașcă, vicepreședinte al Comisiei pentru elaborarea legilor electorale, susține că, potrivit noii legi a alegerilor parlamentare și legii pentru alegerea administrației publice locale, nu mai pot fi organizate alegeri parțiale pentru mandatele rămase vacante.
Deputatul PSD acuză PNL că încearcă să manipuleze opinia publică cu privire la organizarea de alegeri parțiale pentru mandatele vacante din Parlament și din administrația publică locală, se arată în comunicat.
„După ce s-au răzgândit în privința Codului fiscal, liberalii se fac acum că uită ce au votat la Legea pentru alegerile parlamentare și la Legea pentru alegerea administrației publice locale. Aceste legi au fost elaborate în cadrul unei comisii comune, din care PNL nu doar că a făcut parte, dar a cărei președinție i-a și revenit. Fie liberalii au uitat ce au votat, fie încearcă în mod deliberat să manipuleze opinia publică. În ce privește alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, noua lege stipulează revenirea la votul pe listă. De asemenea, legea prevede că mandatele vacante de parlamentari sunt ocupate de supleanți, adică de următorii candidații înscriși pe liste și care nu au fost aleși”, a explicat Podașcă.
Noul purtător de cuvânt al PSD este deputatul Gabriela Podaşcă
Ea a adăugat că, în acest context, nu mai pot fi organizate alegeri parțiale pentru colegii uninominale deoarece aceste colegii nu mai există, conform noii legi.
„Lucrurile sunt foarte clare și în privința alegerilor pentru administrația publică locală. Nu pot fi organizate alegeri pentru mandatele de primar, consilier local sau județean cu un an înainte de termenul mandatului. Aceeași regulă se aplică și pentru președinții de consilii județene aleși prin vot direct. Prevederile sunt foarte clare, nu există loc de interpretare, oricât ar vrea PNL să agite spiritele”, a precizat deputatul PSD.
Podașcă afirmă că, potrivit legii pentru alegerea autorităților administrației publice locale, „cu un an înainte de expirarea duratei normale a mandatului nu se mai organizează alegeri pentru consiliile locale, consiliile județene, primari, pentru Consiliul General al Municipiului București și pentru primarul general al Municipiului București”, iar conform legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, „în caz de vacanță a mandatelor de senatori sau de deputați aleși pe liste de candidați, supleanții ocupă locurile devenite vacante, în ordinea în care sunt înscriși în liste, până la data validării mandatului pentru ocuparea locului vacant”.
„PNL a ales să facă acest exercițiu de imagine târând justiția într-un scandal gratuit și aducând acuze grave procurorilor. Personal, consider că gestul celor doi liberali de a ataca reprezentanții justiției pentru a aduce puncte în curtea PNL îi descalifică total ca politicieni”, a menționat Gabriela Podașcă.
Săptămâna trecută, președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, i-a solicitat demisia procurorului general Tiberiu Nițu, acuzând că deciziile instanțelor nu sunt respectate de procurori.
Într-un comunicat transmis presei, Seplecan acuza autoritățile nu doar că nu au organizat alegerile parțiale la termen, ci și că le-au blocat „intenționat”. De asemenea, liberalul îi acuza pe procurorii de la Parchetul General că au soluționat cu „neînceperea urmăririi penale” o plângere depusă de el împotriva premierului Victor Ponta pentru abuz în serviciu în legătură cu organizarea la termen a alegerilor parțiale locale și parlamentare.
Ulterior, o declarație pe același subiect a făcut și deputatul PNL Radu Zlati. „Este cunoscută opiniei publice relația între premierul Victor Viorel Ponta și Procurorul General Tiberiu Nițu. Relația dintre protector și protejat, de vreme ce domnul Nițu a fost impus la conducerea unei instituții, esențială pentru administrarea actului de justiție, printr-o înțelegere dubioasă cu fostul președinte Băsescu. Presa, societatea civilă, oamenii politici au comentat destul pe marginea acestui subiect”, a susținut Zlati într-un comunicat de presă.