Ayam Cemani este o rasă rar întâlnită de găini originară din Asia, Indonezia. Au o genă dominantă care provoacă hiperpigmentare, ceea ce face ca puiul să fie complet negru, inclusiv penele, ciocul și organele interne.
Rasa a fost crescută inițial în insula Java din Indonezia și probabil a fost folosită cu secole în urmă în scopuri religioase și mistice.
Denumite și „Lamborghini-ul păsărilor de curte”, găinile Ayam cemani stârnesc un interes considerabil în rândul pasionaților de păsări de curte, în ciuda culorii lor. Nu degeaba aceasta este considerată una dintre cei mai scumpe rase de găini din lume: un exemplar poate costa mii de euro.
În mod surprinzător, ouăle găinilor Ayam cemani nu sunt negre, ci crem. Acestea depun doar 60 – 80 de ouă pe an, în comparaţie cu alte rase, care depun 200 -250 de ouă pe an. Un alt aspect particular legat de această rasă de găini este acela că singura modalitate de înmulţire a acestora este incubarea, având în vedere faptul că găinile Ayam cemani nu clocesc.
Ayam cemani, o specie de găină provenită din Indonezia, a devenit o atracție exclusivistă pentru crescătorii de păsări și colecționarii din întreaga lume, care sunt dispuși să plătească mii de euro pentru un singur exemplar. Supranumită „Puiul Lamborghini” al păsărilor de curte datorită prețului piperat și aspectului său rar, această pasăre se remarcă printr-o trăsătură unică. Este complet neagră, inclusiv penele, ciocul, pielea și chiar carnea. Chiar și ouălele sunt negre.
Un exemplar matur de Ayam Cemani poate costa între 2.000 și 2.500 de euro, iar cocoșii ajung la prețuri record, de până la zeci de mii de euro. În Indonezia, țara sa de origine, această pasăre este apreciată pentru credințele mistice care o înconjoară. Carnea sa este considerată a avea puteri speciale și este servită în restaurante exclusiviste.
Pe lângă aspectul său neobișnuit, Ayam Cemani este rezultatul unei condiții genetice rare, numită melanoză, care determină depunerea excesivă de melanină. De aici provine nuanța de neagru intens a păsării, ce se extinde de la pene și unghii până la carne, oase și organe. Și sângele acestor păsări are o nuanță roșu-închis, ceea ce adaugă o notă în plus de mister și exotism.
Mister dezlegat: S-a aflat ce a fost mai întâi, oul sau găina!
Pentru colecționarii de păsări exotice, Ayam Cemani este un „must-have”. De la 200 de dolari pentru un pui abia eclozat, prețurile cresc rapid pe măsură ce păsările ajung la maturitate. Găinile adulte sunt cu mult mai scumpe, iar cererea mare și raritatea exemplarelor fac ca aceste prețuri să crească constant.
Cu toate acestea, Ayam Cemani nu este o pasăre de curte productivă. În timp ce o găină obișnuită depune între 200 și 250 de ouă pe an, o găină Ayam Cemani produce doar 60-80 de ouă anual. În plus, păsările din această rasă nu clocesc natural ouăle, așa că reproducerea lor depinde de incubatoare speciale, fapt care le crește și mai mult prețul.
Citeşte şi: