Proprietatea regală este situată la marginea Parisului. Agentul imobiliar care se ocupă de proprietate informează că este într-adevăr de vânzare, în orașul Gretz-Armainvilliers, în Seine-et-Marne, confirmă Ignace Meuwissen, agentul imobiliar belgian care gestionează tranzacția.
Clădirea este bine cunoscută în zonă. Moșia este atât de vastă încât se întinde peste două sate, Tournan-en-Brie și Favières, pe marginea unui lac artificial lung de un kilometru.
Dar cel mai important lucru este castelul în sine. 2.500 de metri pătrați de spațiu locuibil, 100 de camere, trei lifturi, cinci saloane, un salon de coafură, un hamam, o bucătărie imensă și extrem de bine utilată, 17 dormitoare decorate tematic, numeroase săli de de servit masa decorate cu motive tradiționale, un complex medical spa supradimensionat, cu dentist, farmacie și multe altele.
În plus: un tunel de livrare, numit „metro”, unde sunt amplasate bucătăriile europene și marocane, depozitele de legume, magazinele frigorifice, băcăniile, o fabrică de înghețată, o brutărie și așa mai departe. Totul pentru a împiedica proprietarii castelului și oaspeții lor să intre în contact cu personalul sau cu locuitorii din zonă. Iar afara sunt grajduri care pot găzdui 50 de cai.
Domeniul este situat în Gretz-Armainvilliers, o municipalitate din departamentul francez Seine-et-Marne cu puțin sub 8.000 de locuitori.
Construit în 1884 de familia Rothschild în locul vechii clădiri din secolul al XVII-lea, acest conac de tip anglo-normand a suferit o transformare faraonică în anii 90, datorită noului său cumpărător, nimeni altul decât fostul rege al Marocului, Hassan al II-lea. Suveranul a decis să-și creeze propriul palat într-un cadru verde.
„Sub îndrumarea arhitectului Michel Pinseau, proprietatea trece printr-o transformare remarcabilă, atingând cote nebănuite de grandoare și opulență”, mărturisește Ignace Meuwissen. Decorațiunile orientale puse în valoare de nenumăratele plăci Fez contrastează cu reședința istorică.
La câțiva ani după moartea lui Hassan al II-lea, moștenitorul Mohammed al VI-lea a decis să se despartă de proprietatea regretatului său tată în 2008, în schimbul a 200 de milioane de euro. Un proprietar discret „din Orientul Mijlociu” a fost cel care a preluat castelul. 16 ani mai târziu, nimic nu pare să se fi schimbat în Château d’Armainvilliers, dovadă fiind fotografiile realizate de agentul imobiliar specializat în tranzacții cu reședințe de lux.
„Este cel mai scump castel din Franța și poate din lume. Pretul de 425 de milioane de euro este justificat de proprietatea în sine, dar și de terenul de 1.000 de hectare, care oferă numeroase posibilități. Un investitor ar putea construi acolo mii de apartamente dacă ar vrea”, explică Ignace Meuwissen.
Se spune că patru clienți de origine asiatică au vizionat deja castelul, fiind interesați de achiziția lui.