Gândurile rele sporesc efectele secundare ale tratamentelor în cancerul de sân

Efectele secundare ale anumitor tratamente pentru cancer de sân depind îndeaproape de temerile pacientelor, cele ce se tem cel mai mult suferind cele mai semnificative efecte secundare, potrivit unui studiu publicat marți în revista "Annals of Oncology", citat de agenția France Presse (AFP).
Filip Stan
23 aug. 2016, 18:05
Gândurile rele sporesc efectele secundare ale tratamentelor în cancerul de sân

Realizat de cercetători germani, studiul realizat la Universitatea din Marburg a implicat 111 de femei operate de cancer de sân.

Chiar înainte de a începe terapia cu hormoni folosind medicamentul Tamoxifen sau inhibitorii de aromatază, cercetătorii au anunțat pacientele să se aștepte la efecte secundare.

Ei au descoperit că cele 29 la sută dintre paciente care s-au temut de efecte adverse importante au avut, doi ani mai târziu, cea mai scăzută calitate a vieții și a ratei de acceptare a tratamentului.

Pe de alta parte, cele care nu s-au așteptat la nici un efect secundar (8 la sută) sau au așteptat să aibă efecte secundare moderate (63 la sută) au suportat mai bine tratamentul și au raportat mai puține neplăceri după doi ani.

Principalele efecte secundare ale terapiei hormonale sunt durerile articulare, creșterea în greutate și bufeurile.

„Rezultatele noastre arată că așteptările sunt un factor clinic relevant, care influențează rezultatul pe termen lung al hormonoterapiei”, a spus profesorul Yvonne Nestoriuc, specialist în medicină psihosomatică și psihoterapie, care a condus acest studiu.

Cu toate acestea, ea recunoaște limitele studiului, cum ar fi faptul că 40 la sută dintre pacientele care au participat la testare au renunțat, probabil pentru ca aveau deja „așteptări negative vis-a-vis de terapia cu hormoni”.

Însă specialista consideră că o schimbare a așteptărilor înainte de tratament, cu ajutorul psihologilor, ar putea îmbunătăți rezultatele terapiei cu hormoni și în prezent ea conduce un nou studiu pentru a determina eficacitatea acestui tip de strategie.

Terapia hormonală este un tratament care completează sau se substituie chimioterapiei. Aceasta are ca scop limitarea riscului de recidivă prin inhibarea celulelor tumorale care primesc hormoni (estrogeni și/sau progesteron).

Hormonoterapia nu este recomandată tuturor pacientelor, aceasta fiind posibilă numai atunci când receptorii hormonali au fost identificați în celulele tumorale (aproximativ 70 la sută din cazurile de cancer de sân), mai notează AFP.

Spynews
Michele Morrone, comportament controversat în timpul vizitei în România! A dat cu piciorul într-o mașină în care se afla o echipă de paparazzi și a arătat și gesturi obscene jurnaliștilor / PAPARAZZI
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu, devastatoare în costum de baie, la 45 de ani! Cum a reacționat Valeriu Gheorghiță când a văzut pozele iubitei lui
Fanatik.ro
Stațiunea din România pe care trebuie s-o evite toți turiștii în perioada următoare. Îți strici vacanța dacă ajungi aici
Capital.ro
Noi reguli pentru mașinile electrice. UE schimbă legea. Dezavantaj pentru România
Playtech.ro
ȘOC! Cum a ajuns să arate Theodor Stolojan. Imagini uimitoare cu fostul premier
DailyBusiness
ROMÂNII TRĂIESC PE DATORIE! Care e cel mai periculos risc în această perioadă
Adevarul
Românul desemnat „cel mai frumos bărbat din Germania”, eliberat după 7 ani de pușcărie. Și acum e urmărit de 80 de polițiști
Spynews
Claudia Pătrășcanu, noi acuzații la adresa lui Gabi Bădălău! Artista vrea să dovedească că băieții vor să stea cu ea: ”Nimeni nu i-a dat o zi în plus”
Spynews
Ce se întâmplă între Marina Almășan și Georgică Cornu. Ce au discutat avocații celor doi în particular
Evz.ro
Obiceiul nociv pe care îl are Mircea Badea. Nici medicilor nu le-a venit să creadă
Ego.ro
”M-au torturat ca pe Isus!” Ce a pățit în închisoare Gheorghe Dincă
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Nașul Cristian Țânțăreanu, declarații neașteptate despre Anca Țurcașiu! Motivul pentru care nu a mers la botezul nepoatei artistei! Ce relație există acum între ei, de fapt?: „N-am treabă cu...”
Cancan.ro
Unde a ajuns să lucreze fiica Marianei și a lui Horia Moculescu: 'E distrusă, trăiește pe barbiturice!'
Playsport.ro
Imagini fierbinți cu Ronaldo și Georgina! A atins-o când credea că nimeni nu vede ce fac pe iaht. Imaginile au scăpat pe net
kanald.ro
Un nou cutremur a lovit România! Ce magnitudine a avut și care sunt zonele afectate
Capital.ro
Cutremur în cazul Caracal. Gheorghe Dincă a recunoscut: A plecat în altă parte…
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
S-a aflat de ce s-a sinucis Ionuț! Ce durere cruntă îl apăsa, de fapt
substantial.ro
UE întărește Frontex în contextul crizei migranților la granițele Europei
MediaFlux
TRUMP, o primă VICTORIE. Kamala i-a ACCEPTAT condițiile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...