Garanţii mai mari prin programul „Prima casă”, pentru achiziţionarea de locuinţe noi sau consolidate

Statul va garanta, în proporție de maximum 50%, valoarea creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi și/sau consolidate în cadrul programului guvernamental ”Prima casă”, în timp ce creditele pentru locuințele care nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate de stat în proporție de maxim 40%, potrivit unei Ordonanțe de Urgență aprobate în ședința de joi a Executivului. În ambele cazuri, procentul de garantare este raportat exclusiv la creditul care se doreste a fi contractat prin Programul Prima casă.
Iulian Tudor
08 dec. 2016, 14:12
Garanţii mai mari prin programul

Actul normativ modifică și completează în acest sens Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului ”Prima casă”. Prin diferențierea categoriilor de locuințe care pot fi achiziționate în cadrul acestui program și individualizarea procentelor de garantare în funcţie de categoria locuințelor achiziționate se urmărește crearea de condiţii favorabile atât pentru creșterea fondului locativ, cât și pentru îmbunătăţirea celui existent, în concordanță cu obiectivele stabilite de Executiv în cadrul Strategiei programului ”Prima casă” pentru 2017-2021, aprobată în ședința de guvern din 29 noiembrie 2016, potrivit unui comunicat emis de Guvern.

Noile reglementări au fost adoptate prin ordonanță de urgenţă, pentru implementarea în regim de urgenţă, începând cu 1 ianuarie 2017, a liniilor directoare și a obiectivelor stabilite pentru următorii 5 ani în cadrul Strategiei programului ”Prima casă”, al cărei pilon principal este creșterea calității vieții prin îmbunătăţirea condițiilor de locuire în România. În acest sens, va fi modificată și legislația secundară aferentă Programului ”Prima casă” pentru a fi armonizată cu legislația primară și cu principiile și liniile directoare menționate în strategie.

Conform actului normativ adoptat astăzi de Guvern, prin locuință nouă, în sensul programului ”Prima casă”, se înțelege orice imobil care respectă condițiile pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinația de locuință, recepționat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. De asemenea, vor fi asimilate în categoria locuințelor noi și locuințele supuse cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau a reducerii riscului seismic.

Pentru a asigura funcționalitatea programului ”Prima casă” și pentru a avea timpul necesar realizării noilor dezvoltări ale aplicației informatice dedicate implementării programului, actul normativ introduce o dispoziție tranzitorie conform căreia solicitările de acordare a unei finanțări garantate transmise cu încadrarea în limita plafonului de garantare alocat până la data intrării în vigoare a noii ordonanțe de urgenţă se soluționează prin aplicarea dispozițiilor legale în vigoare la data depunerii lor.

Pentru anul anul 2016, Ministerul Finanțelor Publice a alocat un plafon total de garantare de 2.940,3 milioane de lei, din care 2.550 milioane de lei plafon nou alocat prin Hotărâri de Guvern, restul reprezentând diferența rămasă nealocată/neutilizată din anul 2015.

În perioada ianuarie-octombrie 2016, au fost acordate 30.044 de garanții, în valoare totală de 2,8 miliarde de lei. În cadrul Programului, rata creditelor neperformante este de 0,3 %, din totalul garanțiilor acordate. Până în prezent au fost executate 508 garanții.

Din 2009, când a fost lansat Programul ”Prima casă”, și până la finalul lunii octombrie 2016 au fost acordate 201.080 de garanții, în valoare totală de 17,2 miliarde de lei, pentru finanțări în valoare de aproximativ 34,4 miliarde de lei.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
România a pierdut cea mai frumoasă cântăreață. Era diva României. Era un fenomen, un simbol
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație