Garda de Mediu a amendat Primăria Sectorului 1 cu 200.000 de lei. După o săptămână de controale în cadrul Primăriei Sectorului 1, cât și în cadrul companiei care se ocupă cu salubritatea, Garda de Mediu a constatat că operatorul nu era Romprest, ci Primăria Sectorului 1, deoarece gunoaiele reprezintă proprietatea Primăriei.
Astăzi, Tribunalul București a obligat Primăria Sectorului 1 să plătească datoriile către compania de salubritate, iar edilul trebuie să mai găsească o altă sursă de finanțare, pentru a-și achita datoriile.
Reprezentantul Guvernului mai spune că Garda de Mediu și Agenția de Mediu vor monitoriza în permanență situația pe teren.
„În același timp am cerut organismelor de control să monitorizeze zilnic, dacă apare o amenințare la sănătate populației, să anunțe de urgență Prefectura”, a explicat Alin Stoica.
Anterior, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a solicitat instituirea stării de alertă pentru deblocarea problemei gunoaielor, dar prefectul nu a aprobat solicitarea.
România TV a prezentat în exclusivitate la emisiunea „Punctul Culminant” documentul Gărzii Naţionale de Mediu care desfiinţează acuzaţiile Primăriei Sectorului conduse de Clotilde Armand la adresa firmei Romprest în scandalul gunoaielor.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat că va contesta cererea Romprest de încuviinţare a executării silite a Primăriei Sectorului 1, după ce instanţa a admis solicitarea operatorului de salubritate, potrivit unui comunicat al autorităţii locale.
„Vom contesta cererea de încuviinţare a executării silite şi vom câştiga. De când sunt aici, am câştigat toate procesele. Somaţiile nu pot merge mai departe, nu are rost să facem ipoteze”, a spus Clotilde Armand.
Printr-o decizie de joi a judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti, Primăria Sectorului 1 este obligată la o executare silită. Părţile implicate sunt compania Romprest, în calitate de creditor, şi Primăria de sector, în calitate de debitor.
„Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită în temeiul titlului executoriu, prin toate modalităţile de executare prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului rezultat din titlul executoriu, precum şi a cheltuielilor de executare. Fără cale de atac. Pronunţată azi, 10.06.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, potrivit cererii de admitere privind executarea silită afişată pe portalul instanţelor.
Cum decizia Judecătoriei Sectorului 1 este fără cale de atac, Primăriei îi rămâne calea contestaţiei la executare. Codul de procedură civilă prevede însă că, dacă executarea silită se face în temeiul unei hotărâri judecătorești, debitorul nu va putea invoca pe cale de contestație motive de fapt sau de drept pe care le-ar fi putut opune în cursul judecății în primă instanță sau într-o cale de atac ce i-a fost deschisă.