Potrivit raportului de control, în perimetrul verificat, Schela – Independenţa – Slobozia Conachi, nu se realizează exploatarea gazelor naturale şi nu au fost realizate prospecţiuni privind gazele de şist. De asemenea, societatea deţine autorizaţii de mediu pentru activităţile desfăşurate, activităţi ce includ extracţia petrolului brut, servicii conexe, transporturi prin conducte şi depozitări. Autorizaţiile de mediu stabilesc obligativitatea monitorizării factorilor de mediu, iar din documentele prezentate rezultă că nu sunt depăşiri ale indicatorilor monitorizaţi. În ceea ce priveşte injectarea apelor de zăcământ, aceasta se realizează conform tehnologiei prevăzută în autorizaţia de mediu şi autorizaţia de gospodărire a apelor, scrie Agerpres.
OMV Petrom deţine aici 13 parcuri de sonde, cu un total de 412 sonde de extracţie ţiţei în exploatare, 408 sonde extracţie scoase din funcţiune (asigurate cu dopuri de ciment succesive) şi şase sonde de injecţie apă de zăcământ. În cursul anului 2013, au fost forate şi date în exploatare 14 sonde de extracţie a ţiţeiului în extravilanul şi intravilanul comunei Schela, pentru care societatea deţine actele de reglementare, după parcurgerea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.
Date fiind evenimentele din ultimele săptămâni, la nivelul companiei, a fost înfiinţată şi o celulă de criză, care monitorizează situaţia astfel încât să fie preîntâmpinat orice fel de eveniment care să aibă impact asupra activităţii şi implicit asupra comunităţilor apropiate şi mediului.
Controlul comisarilor de mediu a fost făcut din dispoziţia prefectului judeţului Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneanu şi la solicitarea sătenilor din Izvoarele, care susţin că una dintre cauzele cutremurelor din zonă se datorează exploatărilor petroliere ale OMV Petrom.