Garry Kasparov critică Occidentul pentru reacţia la invazia rusă din Ucraina: „Acest nou război a venit după ani de colaborare şi negociere occidentală cu Putin”

Fostul campion mondial la șah Garry Kasparov scrie o cronică foarte acidă despre răspunsul Occidentului la invazia ordonată de Putin în Ucraina.
Filip Stan
27 mart. 2022, 21:12
Garry Kasparov critică Occidentul pentru reacţia la invazia rusă din Ucraina:

După ce Casa Albă a revenit asupra comentariilor preşedintelui Joe Biden, care părea să îndemne la schimbarea regimului din Rusia, Garry Kasparov, critic proeminent al lui Putin şi mare maestru de şah, a calificat administraţia americană drept „ridicolă”

Kasparov a scris un editorial despre viziunea sa după prima lună de război în New York Daily News.

„Scopul inițial al lui Putin a fost să cucerească Kievul rapid, să-i decapiteze conducerea – poate la propriu – și să instaleze un regim marionetă așa cum a făcut în estul Ucrainei ocupate în 2014.

Luând în considerare reacția arătată inițial, se pare că SUA și alte puteri mondiale erau la fel de încrezătoare că acest lucru se va întâmpla în câteva zile. În loc să pregătească Ucraina cu arme și sancțiuni pentru invazie, s-au pregătit pentru negocieri și o întoarcere rapidă în zona lor de confort a diplomației inutile.

Poate că îi ascultau pe „experții” care au scris înainte de începerea războiului că nicio cantitate de armament nu ar ajuta Ucraina să evite invadarea de către Rusia. Încrederea lui Putin în lipsa de coloană vertebrală a Vestului a fost încă o dată corectă. Urmând vechea lui formulă, folosită anterior în estul Ucrainei, precum și în Republica Georgia și Siria, el va folosi forța pentru a câștiga teritoriu și concesii, iar vestul se va grăbi să-l primească la masa diplomatică.

Singura problema? Cineva a uitat să le spună ucrainenilor. După cum spune gluma rusă, „acum suntem la o lună în operațiunea de două zile de capturare a Kievului”.

Citeşte şi: Papa Francisc îi transmite un mesaj ferm lui Vladimir Putin: „Îmi reînnoiesc apelul: ajunge!”

Europa și SUA au fost împinse să acționeze și de opinia publică globală, care s-a mobilizat foarte repede în sprijinul Ucrainei. Mass-media a documentat ororile care se desfășoară în timp real, reieșind fără nicio îndoială cine este răufăcătorul. Excepție a făcut Tucker Carlson și unii dintre colegii lui Fox News, care sunt atât de pricepuți în promovarea propagandei Kremlinului, încât ar trebui să fie plătiți în biscuiți.

Următoarea surpriză a venit pe câmpul de luptă. Armata ucraineană a luptat bine și din greu, cu pasiunea unui popor care își apăra țara. Între timp, forțele ruse s-au dovedit inepte și necoordonate, putrede de corupție. Moralul soldaților ruși este la fel de jos ca moralul liderului lor. Numărul victimelor este probabil de zeci de mii, încetinind avansul Rusiei și făcând mai greu pentru Putin să ascundă catastrofa acasă. Soldații ruși morți sunt lăsați pe câmpul de luptă, nerevendicați și neidentificați.

În ceea ce privește escaladarea, Putin va face asta oricum și este cu atât mai probabil s-o facă cu cât este mai încrezător că Vestul nu va interveni. Dictatorii precum Putin nu au nevoie de provocare pentru a escalada. Acest nou război a venit după ani de colaborare și negociere occidentală cu Putin, nu descurajare și forță. Trebuie să învățăm în sfârșit acea lecție. După cum a spus Zelenski în discursul său video de joi, „libertatea trebuie să fie înarmată”.

Putin este capabil de orice, dar el și comandanții săi nu sunt sinucigași. El amenință cu armele nucleare pentru că știe efectul pe care îl au aceste vorbe. Trebuie să fim hotărâți și să facem tot posibilul pentru ca Ucraina să obțină victoria. Dacă ți-e atât de frică de ceea ce va face un dictator în cazul în care pierde încât îl ajuți să câștige, atunci ar trebui să-ți reevaluezi strategia și caracterul.

Acest război nu se va încheia cu adevărat atâta timp cât Putin va fi la putere. El trebuie izolat complet, fără cale de întoarcere. Nu poate fi loc pentru Rusia în acordul cu Iranul sau oriunde altundeva. Comandanții săi, prietenii și rușii obișnuiți trebuie să fie forțați să aleagă între viața normală și viața de paria sub Putin”, a scris Kasparov într-un editorial publicat în weekend.

Citeşte şi: Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia care loveşte toată Europa se aplică imediat

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai veche gară din lume. Are peste 200 de ani și sute de mii de turiști o vizitează
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cea mai mare dezamăgire din viața lui Ilie Năstase. Are sufletul bucăți
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Un român a plătit 2.000 € pentru o săptămână la "all inclusive" în Turcia. Ce a primit să mănânce și să bea 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Elevii care au obținut nota maximă la Evaluarea Națională, dar și la BAC, vor fi răplătiți cu bani! Suma nu este deloc mică
Capital.ro
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Pensionar spaniol condamnat la 18 ani de închisoare pentru trimiterea de scrisori-capcană
MediaFlux
A EXPLODAT prețul la ENERGIE! Cât a AJUNS să COSTE un Kwh
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!