Poliția Română nu-și mai permite să piardă mașini de serviciu și nici să mai cheltuiască sume imense în service-uri, după ce agenții le distrug. Astfel, la IPJ Alba, a fost luată o decizie fără precedent la nivel național: instruirea angajaților cu permis de conducere prin intermediul unui simulator auto.
Sistemul solicitat de IPJ Alba costă 125.000 de lei, adică aproape 25.300 de euro. Cu ajutorul acestei tehnologii, tinerii agenți vor fi instruiți pentru a șofa în condiții de siguranță, deci și pentru a face față situațiilor neprevăzute, dificile din trafic.
În proiectul de hotărâre de pe masa consilierilor de la CJ, reprezentanții IPJ Alba a fost admis faptul că în ultimii ani, mai multe dintre autospecialele de Poliție au fost avariate sau chiar distruse.
În acest context, pentru a limita numărul de incidente, conducerea IPJ Alba a solicitat cumpărarea unui simulator auto, pentru ca tinerii să poată învăța conducerea defensivă.
„(…) de asemenea se constată faptul ca in ultimii ani, au fost deteriorate multe autospeciale din dotarea IPJ Alba, acest fapt datorându-se atât lipsei spaţiului propriu pentru instruirea poliţiştilor în domeniul conducerii autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară şi defensivă, cât şi a lipsei de experienţei poliţiştilor în ceea ce priveşte conducerea pe drumurile publice şi mai ales specializarea acestora în conducerea prioritară şi defensivă, datorită numărului mare de tineri încadraţi în poliţie în ultimii ani.
În concluzie, Biroul Pregătire Profesională din cadrul I.P.J. Alba necesită înzestrarea cu un autovehicul cu aceste caracteristici constructive (pick-up sau break) şi cu un Simulator Auto”, au precizat reprezentații IPJ Alba, în cererea de achiziționarea a sistemului.
Pilotul Titi Aur susține că în România, este o mare lipsă de educație în ceea ce privește șofatul pe drumurile publice.
„(…) Apoi vorbim de școala de șoferi, care e sub nivelul anilor ’80. Lumea, între timp, a avansat, la școala de șoferi de la noi nu se face nimic din condusul defensiv, nu se vorbește despre regula fermoarului, regula celor două secunde, cercul de siguranță.
Culmea că regula fermoarului, a celor două secunde, mai exact distanța față de mașina din fața noastră, în Germania, Suedia, Belgia, sunt introduse ca reguli de circulație”, a mai punctat Titi Aur, pentru Europa Liberă.