Gata cu inversiunea termică. Vortexul aduce iarna şi în România. Când se anunţă primele ninsori adevărate

PROGNOZA METEO pare să devină ceva mai prietenoasă cu iubitorii iernii. Meteorologul Romica Jurca a explicat la România TV de ce avem o iarnă fără zăpadă şi cu temperaturi neobişnuite în raport cu alţi ani şi a venit şi cu o veste bună pentru amatorii de zăpadă.
Filip Stan
16 ian. 2020, 09:57
Gata cu inversiunea termică. Vortexul aduce iarna şi în România. Când se anunţă primele ninsori adevărate

Vremea neobişnuită pentru această perioadă a anului poate fi pusă pe seama inversiunii termice, a explicat meteorologul Romica Jurca la România TV. Acesta constă în faptul că, în loc ca temperaturile să scadă treptat cu 0,5 – 1 grad Celsius la fiecare 100 de metri altitudine, temperaturile cele mai scăzute se înregistrează în apropierea solului. Astfel s-a ajuns în situaţia ca la munte, la altitudini mari, cum ar fi la Bâlea Lac, Vârful Toaca sau în alte zone în care în general temperaturile sunt negative inclusiv ziua, maximele să ajungă şi la 4-5 grade Celsius, în timp ce în zonele de câmpie este mai frig decât de obicei.

În zilele următoare este posibil ca, datorită schimbării direcţiei şi a intensităţii vântului fenomenul de inversiune termică să nu se mai producă şi să intrăm într-un normal termic al perioadei. Probabilitatea apariţiei ninsorilor va fi mai mare începând cu data de 23 decembrie, a precizat Romica Jurca.

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 17 – 26 IANUARIE 2020

MUNTENIA

Între 17 si 26 ianuarie, media regională a temperaturilor maxime va fi apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie, oscilând între 1 și 5 grade. Media temperaturilor minime se va situa între -4 și -2 grade, mai scăzută, spre -6 grade, în intervalul
24-26 ianuarie.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va creşte spre finalul intervalului

OLTENIA

În intervalul 17-26 ianuarie, media regională a temperaturilor maxime va fi apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie, oscilând între 2 și 5 grade. Media temperaturilor minime se va situa între -4 și -2 grade, mai scăzută, spre -6 grade, în intervalul
24-26 ianuarie.
Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi creşte spre sfârşitul intervalului, fiind posibile precipitații în general slabe.

BANAT

Media regională a maximelor termice va marca o scădere pe 17-18 ianuarie, iar ulterior, până pe 26 ianuarie, se va menține apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie (2…4 grade). Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -4 și -2 grade, ușor mai scăzute, spre -6 grade, în intervalul 24-26 ianuarie.
Vor fi posibile precipitații în general slabe, cu o probabilitate mai ridicată de apariție în intervalul 21-24 ianuarie.

CRIŞANA

Media temperaturilor maxime va marca o scădere treptată astfel încât în perioada 18-26 ianuarie va deveni apropiată de valorile obișnuite (1…3 grade) pentru a doua parte a lunii ianuarie în această regiune. Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -4 și -2 grade, ușor mai scăzute, spre -6 grade, în intervalul 24-26 ianuarie.
În unele zile vor fi posibile precipitații în general slabe, cu o probabilitate mai ridicată după data de 21 ianuarie.

TRANSILVANIA

În intervalul 17-19 ianuarie, media temperaturilor maxime va marca o scădere, iar ulterior, până pe 26 ianuarie se va menține apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie (0…2 grade). Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -7 și -4 grade, ușor mai scăzute, spre -9 grade, în intervalul 24-26 ianuarie.
În unele zile vor fi posibile precipitații în general slabe, cu o probabilitate mai ridicată de apariție în intervalul 21-24 ianuarie.

MARAMUREŞ

În intervalul 17-19 ianuarie media temperaturilor maxime va marca o scădere, iar ulterior, până pe 26 ianuarie se va menține apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie (0…3 grade). Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -6 și -3
grade, ușor mai scăzute, spre -8 grade, în intervalul 24-26 ianuarie.
Îndeosebi în intervalul 21-24 ianuarie probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată.

MOLDOVA

Media temperaturilor maxime va fi apropiată de normalul aceastei perioade din an. Dupa 18 ianuarie, până pe 26 ianuarie, media regională a temperaturilor maxime se va menține apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie, oscilând între 1 și 4 grade. Media temperaturilor minime se va situa între -4 și -2 grade, mai scăzută, spre -6 grade în intervalul 24-26 ianuarie.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ceva mai ridicată în unele zile, vor fi posibile precipitații în general slabe.

DOBROGEA

Media regională a temperaturilor maxime se va menține apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie, oscilând între 2 și 5 grade. Media temperaturilor minime se va situa între -4 și -2 grade, posibil mai scăzută, spre -6 grade în intervalul 24-26 ianuarie.

Trecător vor fi condiții pentru precipitații slabe.

LA MUNTE

Media temperaturilor maxime va marca o scădere, spre -2 grade, iar ulterior, până pe 26 ianuarie se va menține apropiată de valorile obișnuite pentru a doua parte a lunii ianuarie (-4…-2 grade). Temperaturile minime se vor situa, în medie, între -12 și -8 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi redusă până pe 18 ianuarie, dar începînd cu data de 19 ianuarie, temporar vor fi precipitații în general slabe.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Bancnotele pe care nu trebuie să le folosești. Riști să ai probleme
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Papa Francisc în stare critică din cauza unei duble pneumonii, internat la Roma
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!