Gata cu izvoarele termale de la Herculane. Autoritățile își dispută licența, după ce firma care o deținea a pierdut-o

S-au închis majoritatea izvoarelor de apă termală din Herculane după ce, în luna februarie, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a retras licența societății care s-a ocupat de administrare în ultimii 20 de ani.
Alina Costache
15 mart. 2024, 16:33
Gata cu izvoarele termale de la Herculane. Autoritățile își dispută licența, după ce firma care o deținea a pierdut-o

Mai exact, opt foraje și izvoare au fost închise. ANRM a explicat motivul din spatele acestei situații. Societatea care deținea licența a pus n pericol exploatarea apelor termale din zona Herculane.

„În urma acțiunilor de control efectuate de către personalul cu astfel de atribuții din Agenția Națională pentru Resurse Minerale în anii 2018, 2019 și 2020, societatea Hercules S.A. a fost sancționată, dispunându-se totodată o serie de măsuri de remediere a deficiențelor constatate, măsuri care nu au fost îndeplinite. Conform art. 32 din HG 1208/2003 privind aprobarea Normelor pentru aplicarea Legii minelor nr. 85/2003, titularul licenţei a solicitat prelungirea duratei de valabilitate a acesteia cu 5 ani, prin prezentarea la A.N.R.M. a documentaţiilor prevăzute la art. 20 alin. (1) din Legea minelor nr. 85/2003, cu minimum 90 de zile înaintea expirării duratei pentru care a fost acordată licența, aceste documentații fiind incomplete”, precizează reprezentanții ANRM.

Citește și Trei TIR-uri s-au ciocnit violent pe DN6. Doi dintre șoferi au ajuns la spital. Microbuz școlar implicat în accident în Tulcea

Au fost descoperite nereguli foarte grave. Societatea nu are în obiectul de activitate codul CAEN 0899 – “Alte activități extractive”, corespunzător activității de exploatare a apelor minerale terapeutice.

„Societatea nu deține autorizație de gospodărire a apelor și nici buletine de analiză care să cuprindă indicații terapeutice în termen de valabilitate, ultimele buletine fiind emise în anul 2007. Nu sunt instituite perimetre de protecție sanitară, conform prevederilor HG 1154/2004 privind aprobarea Normelor tehnice unitare pentru realizarea documentațiilor complexe de atestare a funcționării stațiunilor balneare, climatice şi balneoclimatice şi de organizare a întregii activități de utilizare a factorilor naturali. Nu sunt identificate explicit sursele de finanțare pentru lucrările de investiții cuprinse în planul de dezvoltare, acestea fiind prezentate generic în contextul în care societatea HERCULS S.A. se află în procedura de insolvență”, mai arată reprezentanții agenției.

După ultimul control efectuat s-a constatat că măsurile dispuse nu au fost îndeplinite, iar activitățile miniere au pus în pericol exploatarea viitoare a zăcământului. Astfel, ANRM a hotărât să nu prelungească termenul de valabilitate al licenței, urmând să demareze procedurile pentru punerea în valoare a zăcământului de ape minerale terapeutice prin concurs public de ofertă pentru concesionarea activităților miniere de exploatare sau prin dare în administrare instituțiilor publice interesate.

Citește și Adio salarii diferențiate, la aceleași studii și experiență. Ministrul Muncii: Legea salarizării unitare va elimina toate inechităţile

Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin (CJCS), a văzut rezolvarea situației prin preluarea licenței de către forul pe care îl conduce. A făcut această propunere în plenul CJCS, iar consilierii județeni au fost de acord. Decizia a stârnit nemulțumirea administrației locale din Herculane, care are și ea drept de preemțiune în preluarea licenței.

„Am trimis o adresă Primăriei Herculane, că acolo lumea e nemulțumită, pesediștii de acolo cred că le fur eu apa, că o să fie ca pe Muntele Mic, că am furat Muntele Mic și acum vreau apa să le fur. Și le-am cerut să-mi dea scris ce vor și să-mi prezinte că au disponibile sumele de bani necesare investițiilor. Dacă îmi dau astea, nu pot să mă bag eu peste ei și o să cer consilierilor să renunțăm la cererea asta și să le dea licența la Primărie. Nu pot să mă cert eu cu ei pentru tot. Dacă nu rezolvă, o să primească apă doar câteva pensiuni, dar nu știu ce se va întâmpla cu rețeaua”, a declarat Romeo Dunca, pentru Ziare.com.

 

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
El este românul care a salvat Europa. Războinicul despre care se vorbește cu onoare și mândrie chiar și astăzi
Capital.ro
România a depășit Ungaria. Umilință supremă pentru unguri
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
Dispare o mare bancă din România! Schimbarea majoră pentru mii de clienți
Adevarul
Cum a rămas România fără uriașele păduri seculare. Planul eșuat al lui Ceaușescu de reîmpădurire a țării
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Teo Trandafir, topită după Valeriu Gheorghiță. Monica Bîrlădeanu a aflat de la televizor
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
„Uite, am ucis-o. Tu urmezi”. Un bărbat și-a ucis soția în timp ce vorbea la telefon cu amantul ei. Ulterior a îngrămădit-o într-o valiză și a aruncat-o în râu
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Vin direct la tine acasă și te controlează
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Jens Stoltenberg: Ucraina ar putea deveni membră NATO în următorii zece ani
MediaFlux
TELESCAUN CĂZUT ÎN ROMÂNIA! SUNT VICTIME
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!