Gata cu măștile. Ţările europene ridică restricţiile, în ciuda incidenţei record de COVID-19

În ultimele săptămâni, Europa a înregistrat niveluri record de infecții cu coronavirus, numărul de noi cazuri de COVID-19 detectate zilnic pe continent apropiindu-se de 1,5 milioane.
Daniel Spătaru
01 feb. 2022, 22:45
Gata cu măștile. Ţările europene ridică restricţiile, în ciuda incidenţei record de COVID-19

Oamenii de știință avertizează că, în mai multe țări europene, valul cinci nici măcar nu a atins apogeul, dar în ciuda acestui fapt, autoritățile mai multor ţări au decis să facă un pas aparent ciudat şi să elimine parțial sau complet restricţiile legate de coronavirus. Cum de au încetat europenii să se mai teamă de pandemie și de ce refuză să mai poarte măști?

Primele cazuri de infecție cu Omicron în Europa au fost înregistrate la sfârșitul lunii noiembrie 2021. La acel moment, pe continent erau detectate aproximativ 2,5 milioane de cazuri noi de COVID-19 pe săptămână. Cu toate acestea, odată cu răspândirea acestei tulpini noi și mai contagioase de coronavirus, cifra s-a mărit de patru ori: între 17 și 23 ianuarie, 10 milioane de cazuri noi au fost detectate în Europa. Potrivit prognozelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), până în martie, 60 la sută din populația continentului european va fi infectată cu noua tulpină a coronavirusului.

În acest context, de neconceput cu un an în urmă, o serie de țări europene au decis să ridice restricțiile COVID. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că proporția de spitalizări în rândul pacienților infectaţi cu noua tulpină este mult mai mică decât atunci când sunt infectați cu alte soiuri de coronavirus. În plus, multe țări au atins rate de vaccinare destul de ridicate: persoanele vaccinate sunt mai puțin probabil să aibă nevoie de spitalizare, ceea ce înseamnă că povara pentru spitale este mai mică. Și, în sfârșit, regulile sanitare stricte au lovit puternic afacerile și economia statelor europene, iar europenii înșiși s-au săturat de restricții.

Marea Britanie

Poate că cea mai radicală abordare a fost cea a autorităților britanice. În Anglia s-a decis eliminarea totală a tuturor restricțiilor. Britanicii nu mai trebuie să poarte măști în interior și nu mai trebuie să-și arate pașapoartele atunci când vizitează cluburi de noapte, concerte și meciuri de fotbal. De asemenea, autoritățile le-au permis britanicilor să-şi viziteze rudele din casele de bătrâni și au retras recomandarea către companii privind lucrul de la distanță.

Este de remarcat faptul că o astfel de decizie a fost luată pe fundalul unui scandal cu premierul Boris Johnson , care a fost condamnat pentru încălcarea măsurilor de carantină: când au fost în vigoare restricții severe în toată țara, șeful guvernului și subalternii săi au organizat mai bine de zece petreceri la sediul din Downing Street. În alte părți ale Regatului Unit, decizia de a ridica sau înăspri restricțiile este luată de autoritățile locale, dar există tendinţa de relaxare treptată a regulilor.

Danemarca

La 1 februarie, Danemarca a ridicat ultimele restricții şi a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a făcut un astfel de pas. Țara a renunţat la purtarea obligatorie a măștilor și a ridicat restricțiile privind activitatea unităților de alimentație publică. „Astăzi ne putem regăsi zâmbetul”, a spus prim-ministrul Mette Frederiksen în timp ce  anunța ridicarea restricțiilor.

Danemarca a relaxat și regulile de intrare în țară – pentru asta nu mai trebuie să un test PCR înainte. Mai mult, regatul recunoaște acum toate vaccinurile aprobate de OMS, aşa că poate intra aici orice persoană vaccinată cu un ser de pe listă. Restricțiile anterioare privind tururile de croazieră au fost, de asemenea, ridicate.

Citeşte şi Restricţiile anti-COVID ar putea fi ridicate în România peste câteva luni. Condiţia anunţată de ministrul Turismului

Franţa

Autoritățile franceze au decis , de asemenea, să ridice unele dintre restricții. Prima etapă va începe pe 2 februarie: țara va anula obligativitatea purtării măștilor pe stradă și va ridica restricțiile privind numărul de vizitatori la concerte, meciuri sportive și alte evenimente de masă. Din 2 februarie, țara va anula și obligativitatea muncii de la distanță. Două săptămâni mai târziu, pe 16 februarie, cluburile de noapte se vor redeschide în Franța, iar mâncarea și băutura vor fi permise pe stadioane și cinematografe.

În același timp însă, autoritățile franceze au înăsprit presiunea asupra cetățenilor nevaccinati. Anterior, cetăţenii puteau vizita baruri, restaurante și alte unități prin prezentarea așa-numitului permis sanitar: acesta era eliberat nu numai după vaccinare sau recuperarea după COVID-19, ci și pentru un rezultat negativ al testului. Din 24 ianuarie, ultima variantă a fost anulată – în acest fel, conducerea țării încearcând să crească nivelul de vaccinare a populației.

Austria

Austria a urmat și calea relaxării restricțiilor: din 31 ianuarie, lockdown-ul pentru cei nevaccinați a fost ridicat. Anterior, nevaccinaţii aveau voie să-și părăsească locuința doar atunci când era necesar, de exemplu, pentru a merge la magazin sau farmacie. Cu toate acestea, oponenții vaccinării nu s-au bucurat mult timp: o zi mai târziu, pe 1 februarie, a intrat în vigoare legea vaccinării obligatorii – prima de acest fel din Europa.

Guvernul va notifica fiecare gospodărie cu privire la măsurile în vigoare și va acorda o perioadă de grație până pe 15 martie pentru vaccinarea celor care au optat anterior să nu se vaccineze, dintr-un motiv nejustificat. După aceea, vor intra în vigoare amenzi: cei prinși pentru prima dată vor primi o amendă de 600 de euro, pentru abateri repetate suma putând ajunge la 3.600 euro pe an. În plus, vor fi trimise în mod regulat somații către oponenții vaccinării, prin care li se solicită vaccinarea. Legea se va aplica tuturor cetățenilor țării cu vârsta de peste 18 ani, cu excepția femeilor însărcinate și a persoanelor cărora vaccinarea le este contraindicată din motive medicale.

Totodată, autoritățile de la Viena plănuiesc să ușureze restricțiile sanitare. Începând cu 5 februarie, programul magazinelor și restaurantelor va putea fi extins, iar din 12 februarie nu va mai fi necesară prezentarea certificatului de vaccinare pentru a intra în magazine.

Olanda

Țările de Jos au unele dintre cele mai severe restricții din Europa legate de coronavirus. Autoritățile regat au decis totuşi să urmeze exemplul altor țări europene. Astfel, ţara redeschide restaurantele, barurile, teatrele și muzeele, care au fost închise în ultima lună. Orele de funcționare ale acestora vor fi însă limitate la 22:00, iar la intrare va trebui să prezentați fie un test negativ, fie un certificat de vaccinare sau că aţi trecut prin boală în ultimele şase luni. S-a decis să se lase cluburile de noapte închise și să se limiteze numărul de vizitatori la evenimente sportive și de masă la 1.250 de persoane.

Autoritățile din Finlanda au decis , de asemenea, să elimine unele dintre restricții . Restaurantele vor fi acum deschise până la ora 21:00, cu o capacitate maximă de 75 la sută din locuri. Barurile au primit ordin să se închidă la ora 18:00 și să nu mai servească alcool cu ​​o oră înainte de închidere.

Citeşte şi OMS recomandă ridicarea restricţiilor de călătorie şi să nu li se ceară călătorilor dovada vaccinării COVID-19

Intrarea în UE

Concomitent cu relaxarea restricțiilor sanitare într-o serie de țări europene , Consiliul Uniunii Europene a decis să simplifice regulile de intrare în țările UE. De la 1 februarie, la intrarea în țările UE, ceea ce contează este statutul Covid al călătorului, și nu situația epidemiologică din țara din care a sosit. Excepție vor fi însă statele cu o rată foarte mare de răspândire a coronavirusului.

Pentru a intra în Uniunea Europeană, călătorii vor avea nevoie de un certificat electronic UE care să ateste vaccinarea, trecerea prin boala în ultimele şase luni sau un test negativ. Cei care nu au un astfel de document vor trebui să facă un test de coronavirus cu cel puțin 24 de ore înainte sau după sosire. Cu toate acestea, fiecare țară din UE are dreptul de a stabili în mod independent restricții și cerințe suplimentare pentru călătorii care sosesc.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Cum păstrezi căldura în casă mai mult timp. Trucul prin care economisești bani la facturi și care menține temperatura ideală
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A primit lovitura care îl pune la pământ: „Ca Ceaușescu!”
Playtech.ro
Greșeala care le poate aduce românilor care stau la bloc o amendă de 40.000 de lei. Mulți ignoră acest gest banal
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Dezvăluirile unui general iranian de top privind înfrângerea suferită de Iran în Siria: „Am primit o lovitură foarte mare”
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Cele mai bune paste din lume. Seccretul a fost dezvăluit
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Nicio șansă. Anunț cutremurător despre Călin Georgescu: O rețetă explozivă...
StirileBZI
Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care fac asta! Certurile cu vecinii încep de la această lege
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Crin Antonescu atrage atenția asupra riscurilor amânării alegerilor prezidențiale
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Casa Națională de Pensii lansează aplicația e-Talon pentru digitalizarea cupoanelor de pensie