Potrivit celebrului nutriționist, gătitul în casă și televizorul sunt doi factori care pot influența riscul de îngrășare. Mihaela Bilic avertizează că obiceiurile din familie și comportamentul alimentar joacă un rol extrem de important în menținerea unei greutăți normale.
Nutriționista ne recomandă să fim atenți la cât mâncăm și cât ne mișcăm. Aceste două reguli sunt esențiale atunci când vine vorba de controlul kilogramelor.
„Gătitul în casă și televizorul, 2 factori care pot influența riscul de îngrășare, dincolo de mâncare! Când vine vorba de obezitate, știm cu toții recomandările generale: o alimentație echilibrată și variată, cu porții adaptate nevoilor individuale, plus un stil de viață activ, cu activitate fizică practicată regulat. Cu alte cuvinte trebuie să fim atenți la cât mâncăm și cât ne mișcăm. Asta în teorie… pentru că în practică lucrurile sunt mai complicate de atât! Comportamentul alimentar și obiceiurile din familie au un impact major asupra siluetei. Contează cum și unde mâncăm și contează cine a făcut mâncarea”, a scris Bilic pe pagina sa de Facebook
Un studiu realizat la Ohio State University și citat de medicul nutriționist în postarea de pe rețelele de socializare arată că privitul la televizor în timp ce mâncăm favorizează creșterea în greutate.
„Cercetătorii americani de la Ohio State University au făcut un studiu care arată importanța gătitului în familie și degustarea preparatelor împreună cu ceilalți, cu atenția în farfurie, nu cu ochii în televizor! Se știe că tendința actuală este să mâncăm izolați, fiecare când îl taie capul, de obicei produse semipreparate consumate pe pilot automat, cu ochii lipiți de un ecran.
Nimeni nu mai evaluează mâncarea cu simțurile și ne oprim când s-a golit farfuria sau pachetul, fără să știm când ne-am săturat. Gătiți acasă și închideți televizorul în timpul mesei, sunt 2 gesturi esențiale pentru echilibrul nutrițional. Riscul de obezitate scade cu 12% iar tulburările de comportament alimentar precum bulimia sunt reduse cu 35% dacă adoptăm aceste obiceiuri sănătoase.
Inclusiv copiii au de câștigat, în familiile în care se mănâncă împreună scade riscul de ronțăieli dulci și sărate între mese, iar consumul de prăjeli și sucuri este redus. Atunci când stăm în canapea și ne uităm la televizor, metabolismul organismului încetinește brusc, ardem mai puține calorii decât în somn! Mai mult, atenția nu este distrasă de acțiunea de pe ecran și semnalele de sațietate trec neobservate, deci vom mânca mai mult”, a mai scris Mihaela Bilic în postarea de pe rețelele de socializare.
Nutriționistul atrage atenția asupra ingredientelor pe care le folosim în prepararea mâncărurilor și ne sfătuiește să fim atenți la conținutul de zahăr și grăsimi.
”Gătitul în casă oferă protecție împotriva îngrășării din simplul motiv că știm ce punem în cratiță, putem controla cantitatea de grăsime, zahăr și calorii. Mâncarea gătită e mai bogată în apă, nu conține conservanți și coloranți, are un preț mai bun și o calitate nutrițională superioară față de orice produs ambalat și ultraprocesat. Nu este o pierdere de timp să gătim, este o investiție în sănătatea și silueta noastră! Masa în familie a fost și trebuie să rămână un punct de reper și un moment de referință în toate casele de români”, a mai scris Bilic pe Facebook.