Într-un spaţiu expoziţional de 14.000 de metri pătraţi, peste 400 de expozanţi reprezentativi pentru industria cărţii din România şi din străinătate vor oferi publicului un adevărat maraton de noutăţi editoriale şi de evenimente culturale.
Potrivit organizatorilor, la Gaudeamus au loc peste 650 de lansări şi prezentări de carte, dezbateri şi mese rotunde, expoziţii, întâlniri cu scriitori şi oameni de cultură atât din România, cât şi din mediul internaţional.
Directorul executiv al târgului, Vlad Epstein, a declarat luni, la o conferinţă de presă, că cifrele de anul acesta, la Gaudeamus, sunt „de natura miracolului”. „Prezentarea internaţională este din ce în ce mai vizibilă”, a adăugat reprezentantul evenimentului, care, de anul acesta, are titulatura oficială „Târgul internaţional Gaudeamus. Carte de învăţătură”.
Italia este ţara invitată de onoare la Gaudeamus 2011. În contextul special al celebrării a 150 de ani de la unirea Italiei, târgul sărbătoreşte, timp de cinci zile, limba şi cultura italiană la Bucureşti. Alături de preşedintele de onoare al târgului, Luciano de Crescenzo, personalitate plurivalentă a culturii italiene actuale, scriitor, actor şi regizor de film, jurnalişti şi profesionişti ai cărţii şi radioului vor fi oaspeţii evenimentului. O premieră în acest an este prezenţa postului italian Rai la Gaudeamus, reprezentat de directorul de relaţii internaţionale, Marco Simeon, şi directorul adjunct, Sergio Valzania.
Deschiderea oficială a târgului va avea loc miercuri, la ora 12.00, în Pavilionul Central al Romexpo. Accesul general al vizitatorilor în incinta târgului va fi permis pe baza biletelor de intrare, în valoare de 4 lei, şi a abonamentelor, valabile pentru întreaga perioadă, în valoare de 10 lei. Elevii, studenţii, cadrele didactice, pensionarii, membrii uniunilor de scriitori şi jurnaliştii au intrarea liberă, pe baza documentelor specifice vizate la zi (carnet de elev/student, legitimaţie de membru/serviciu, talon de pensie).
Anul acesta, Humanitas va lansa la Gaudeamus volumul „Moartea Ceauşeştilor. Adevărul despre o lovitură de stat comunistă”, de Catherine Durandin, dar şi volumele câştigătoare ale Concursului de debut literar UniCredit („Nu mă atinge”, de Dumitriţa Stoica, „Pareidolia”, de Laurenţiu Belizan, şi „Trestii”, de Petru Albu).
Vineri, va avea loc o sesiune de autografe a lui Mircea Cărtărescu, în standul Institutului Francez, urmată de lansarea romanului grafic „Travesti”, de Mircea Cărtărescu, semnat de Edmond Baudoin.
Sâmbătă, la standul Institutului Francez, Gabriel Liiceanu va susţine o sesiune de autografe, anterior lansării volumului său în limba franceză „La porte interdite”. În aceeaşi zi, Neagu Djuvara lansează „Răspuns criticilor mei şi neprietenilor lui Negru Vodă” şi ediţia revăzută şi adăugită a bestsellerului „Thocomerius – Negru Vodă. Un voivod de origine cumană la începuturile Ţării Româneşti”, urmat de o sesiune de autografe.
Humanitas va lansa, de asemenea, la Gaudeamus, un nou volum din seria de autor „Herta Muller”: „Mereu aceeaşi nea şi mereu acelaşi neică (eseuri)”. Un alt autor Humanitas care îşi va prezenta un nou volum la Gaudeamus este Andrei Pleşu, care lansează titlul „Faţă către faţă”.
De asemenea, Humanitas lansează, în prezenţa autorului, „Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză”.
Printre evenimentele Humanitas Multimedia de la târg se numără şi CD-ul „Grigore Leşe… de dragoste, de război, de moarte, de unul singur”, la lansarea căruia sunt invitaţi, alături de artist, Andrei Pleşu şi Vlad Zografi, dar şi seria de 10 audiobook-uri „50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu”.
Polirom organizează, sâmbătă, la Gaudeamus, evenimentul „Colecţia «Biblioteca Polirom», 888 de titluri”, în cadrul căruia vor fi prezentate cele mai noi titluri ale marilor scriitori publicaţi de editura ieşeană. Printre titlurile prezentate se numără şi cel mai nou volum semnat de Orhan Pamuk, „Istanbul”.
În aceeaşi zi, Cristian Tudor Popescu lansează volumul „Filmul surd în România mută. Politică şi propagandă în filmul românesc de ficţiune (1912-1989)”. Vor prezenta evenimentul Eugenia Vodă, Emil Hurezeanu şi Adrian Şerban.
Polirom mai lansează la Gaudeamus colecţia „Filosofie contemporană” şi volumul cu care debutează noul proiect – „Adevărul. Călăuza rătăciţilor” de Simon Blackburn. De asemenea, editura va prezenta publicului de la Gaudeamus proiectul eBOOKs Polirom, dar şi ultima carte a regretatului Alex. Leo Şerban, „Litera din scrisoarea misterioasă”.
Miercuri, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, lansează, la editura Curtea Veche, cartea „Societatea vie. Proiect România 2020”. Sâmbătă, aceeaşi editură Curtea Veche lansează volumul „La masă cu dr. Mihaela Bilic”, dar şi cartea „Epoca de aur a incertitudinii”, de Adrian Cioroianu.
Peste 700 de titluri, zeci de pachete cadou, oferte speciale, dar şi ultimele apariţii editoriale pot fi găsite de iubitorii de carte la standul Editurii Nemira. Pe lângă reducerea generală de 25%, vizitatorii târgului vor beneficia de oferta 2+1 cadou şi cărţi la 5 şi 10 lei.
La această ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus, Editura Nemira le prilejuieşte cititorilor întâlnirea cu Iulian Tănase şi Mihai Găinuşă. Vineri, Iulian Tănase va fi prezent la standul Editurii Nemira pentru a acorda autografe pe cel mai nou roman al său, „Oase migratoare”, iar sâmbătă, Mihai Găinuşă va acorda autografe vizitatorilor cu ocazia apariţiei noii sale cărţi, „Jurnal din viitor”.
Vineri, la standul Editurii Brumar din cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură 2011 va fi lansată antologia „Marfă reîncărcată”, de Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguţ, Dan Pleşa şi Bogdan O. Popescu. Vor vorbi despre carte şi autorii ei Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei şi Florin Iaru.
Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, va inaugura standul de carte al Ambasadei Franţei şi Institutului Francez din cadrul Târgului Gaudeamus, miercuri, în Pavilionul Central al Complexului Romexpo. Alături de ambasador vor fi prezenţi la inaugurarea standului, care va purta simbolic numele „Cafe Litteraire”, şi scriitorii francezi Pierre Assouline, Roger Grenier şi Lorenzo Mattotti. Standul Ambasadei Franţei şi Institutului Francez de la Târgul Gaudeamus îşi doreşte să recreeze atmosfera unei cafenele literare, unde plăcerea de a citi face parte din „la joie de vivre”.
În cadrul Târgului Gaudeamus va fi lansat un nou proiect, Booktopia, prima reţea socială integrată destinată cititorilor pasionaţi din România. Booktopia este o reţea socială bazată pe pasiunea pentru citit, o bibliotecă vie, aflată în continuă transformare, şi o nouă comunitate de opinie în zona cărţii. Booktopia nu este o reţea afiliată unei publicaţii, edituri sau unei alte instituţii culturale, un instrument de marketing, o librărie sau un catalog online, aceste servicii fiind oferite prin parteneriat.
Timp de cinci zile, vizitatorii Târgului Gaudeamus vor avea la dispoziţie Tribuna Cititorului, unde orice doritor îşi va putea exprima liber părerea despre lumea cărţii. Vineri, sâmbătă şi duminică, la Tribuna Cititorului vor vorbi o serie de bloggeri cunoscuţi, împărtăşind publicului experienţele lor personale de lectură în calitate de Booktopia Guest Speakers. Intervenţiile de la Tribună vor fi moderate de actriţa Andreea Bîrsan, Booktopia MC. Toţi cititorii curajoşi care îşi vor împărtăşi opiniile lor de la Tribună vor primi, pe durata celor cinci zile, premii în cărţi de la editurile partenere: Humanitas, Polirom, All, Corint, Univers. Mai mult, prin tragere la sorţi, unul dintre norocoşi va primi un e-reader Kobo Touch, cel mai nou gadget destinat lecturii digitale, lansat de elefant.ro.