Mulți români sar peste micul dejun în zilele de muncă și se opresc la patiserii pentru a-și cumpăra ceva care să le țină de foame: un covrig, o merdenea sau o plăcintă. Fiecare dintre acestea însă, vine cu un număr uriaș de calorii, care nu îi ajută să ducă un stil de viață sănătos sau să slăbească.
Trezitul devreme, traficul, munca de la birou sau dusul copiilor la școală, dis de dimineață, îi fac pe mulți români să se oprească la patiserie ca să-și cumpere un covrig sau o merdenea. Aceasta este considerată o mare greșeală însă de medicii nutriționiști, care spun că produsele de acest tip sunt toxice.
Specialiștii susțin că un covrig are un număr mai crescut de calorii decât carnea de porc la grătar. Un singur covrig cu susan are un număr de aproape 400 de calorii. Cel cu umplutură de vișine, caise sau ciocolată, atinge și el cam aceeași cifră de calorii.
Un covrig cu susan are de două ori mai multe calorii decât o friptură de porc la grătar, potrivit Calorii.Oneden.Com.
Oana Chiurueanu, medic, a spus într-un interviu că produsele de patiserie pot afea efecte extrem de nocive asupra sănătății.
„Conținutul bogat de făină, margarină, ulei, zahăr, sare și potențiatori de gust îl face pe covrig să fie chiar toxic pentru organism. O cantitate în exces poate să ne creeze probleme metabolice pe viitor”, a spus aceasta.
Citește și: 4 alimente care devin toxice dacă le ții în frigider
Și cunoscutul medic de pe TikTok Mihail Pautov a atras atenția asupra efectelor consumului de covrigi.
„Într-o jumătate de oră după ce am mâncat un covrig pe stomacul gol, glicemia a ajuns la 155. Apoi, a urmat o scădere bruscă a glicemiei, aproape de 70, lucru care mi-a adus confuzie, mi-a creat un declin cognitiv tranzitoriu și mi-a dat o senzație puternică de foame. Nu mă puteam concentra, nu aveam chef să mai vorbesc cu nimeni, tot ce voiam era să mănânc. Apoi am băut o bere fără alcool și mi-am recăpătat glicemia”, a spus medicul.