„Un subiect extrem de important a fost legat de calitatea aerului. Am prezentat situaţia celor trei municipii din România, respectiv Bucureşti, Iaşi şi Braşov. I-am spus domnului comisar că, în urma discuţiilor avute la Bruxelles, au avut loc întâlniri cu reprezentanţii celor trei autorităţi locale. Situaţia la zi este că Planul Integrat de Calitate a Aerului Bucureştiului tocmai a intrat pe calea cea bună, în sensul că este în dezbatere publică şi că undeva la sfârşitul lunii mai va fi aprobat de către Consiliu şi toate măsurile care sunt incluse în acest plan sunt foarte bine gândite, astfel încât să nu mai avem niciun fel de probleme cu acest emisii de PM10. În acelaşi timp, am prezentat şi stadiile de implementare a Planului de măsuri pe calitatea aerului pentru Municipiile Braşov şi Iaşi , respectiv termenele pe care autorităţile locale şi le-au asumat. L-am informat pe domnul comisar că imediat după ce aceste planuri vor fi aprobate prin Hotărâri de consilii imediat vom notifica Comisia Europeană, astfel încât să putem să ne ţinem de punctajul pe care l-a făcut împreună şi de acord cu domnul comisar Vella”, a susţinut Gavrilescu.
Potrivit ministrului Mediului, alte teme de discuţie au avut în prim-plan reciclarea deşeurilor şi siturile Natura 2000.
„Am discutat despre economie circulară, despre ce înseamnă creşterea reciclării deşeurilor în România şi i-am explicat domnului comisar cum tocmai astăzi, prin aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli a Administraţiei Fondului de Mediu, au fost alocaţi bani pentru industria de reciclare. În acelaşi timp, am continuat discuţiile privind aprobarea instrumentelor economice pe care ni le-am asumat pentru implementarea Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi aşa cum l-am obişnuit pe domnul comisar Vella, termenele pe care le-am lansat în calitate de ministru, le-am respectat. Încă o dovadă că Guvernul României este un Guvern responsabil şi ca stat membru ştim exact care ne sunt îndatoririle. O altă problemă extrem de importantă este Natura 2000. I-am explicat domnului comisar Vella că nu ştiu să mint şi că spun întotdeauna adevărul. Problemele pe care le avem la nivel de mediu în siturile Natura 2000 le vom rezolva împreună cu experţi de la Bruxelles, astfel încât nicio modificare făcută să nu existe prin încălcarea vreunei directive europene”, a menţionat oficialul român.
Pe de altă parte, Graţiela Gavrilescu a subliniat ideea preluării preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de către România.
„O altă problemă extrem de importantă nu numai pentru România este că anul viitor preşedinţia este aici, la noi acasă. L-am asigurat pe domnul comisar Vella că, în ceea ce priveşte grupurile de lucru de la nivelul Ministerului Mediului pentru prezidarea acestor lucrări vor fi, fără niciun fel de problemă exact în trendul negocierilor la nivel de state membre, că ne vom întâlni în perioada următoare foarte des nu numai cu domnul comisar Vella, dar vom merge să vedem ce se întâmplă şi pe preşedinţia Austriei, ce se întâmplă la Sofia”, a declarat Gavrilescu.
La rândul său, comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella, a precizat că România a făcut paşi importanţi în materie de mediu.
„Am avut cu doamna ministru o discuţie foarte constructivă. Sunt foarte fericit să văd că autorităţile române îşi dau interesul şi sprijinul pentru sănătatea populaţiei şi că România este foarte angajată în îndeplinirea prevederilor legislaţiei de mediu. În România, cetăţenii sunt foarte interesaţi de ce se întâmplă în mediul înconjurător şi mă bucur că Planul Naţional de Gestiune a Deşeurilor a fost aprobat anul trecut. Vom continua să lucrăm cu autorităţile române, România doreşte să facă o schimbare reală în materie de gestionare a deşeurilor şi dorim să sprijinim foarte mult autorităţile în acest sens”, a spus Vella.
Comisarul european, responsabil pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella efectuează o vizită la Bucureşti în zilele de 22 şi 23 februarie, pe durata căreia va avea o serie de întâlniri cu miniştri din Guvernul condus de Viorica Vasilica Dăncilă.
Astfel, oficialul de la Bruxelles are programate discuţii cu Graţiela Gavrilescu – viceprim-ministru şi ministrul Mediului, Ioan Deneş – ministrul Apelor şi Pădurilor, Petre Daea – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, şi Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene.
De asemenea, comisarul Karmenu Vella va participa la o reuniune cu primarii unor importante localităţi din ţară pe tema iniţiativei la nivel european „Săptămâna verde 2018”.