Gavrilescu: România va impune dezvoltarea durabilă ca o prioritate pe agenda de lucru a UE, când va deţine preşedinţia Consiliului UE

România va impune dezvoltarea durabilă ca o prioritate pe agenda de lucru a Uniunii Europene, în perioada în care ţara va deţine preşedinţia Consiliului UE, în anul 2019, afirmă vicepremierul Graţiela Gavrilescu, ministru al Mediului, care participă la New York la Forumul Politic de Nivel Înalt al ONU privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF).
Romania TV
18 iul. 2018, 12:55
Gavrilescu: România va impune dezvoltarea durabilă ca o prioritate pe agenda de lucru a UE, când va deţine preşedinţia Consiliului UE

„România împărtăşeşte, fără rezerve, viziunea integrată a Uniunii Europene în privinţa reciclării şi a economiei circulare şi tocmai de aceea facem paşi concreţi în acest sens. Deciziile pe care le luăm în aceste zile în ţară, şi anume implementarea principiilor şi instrumentelor economiei circulare, parte integrată a dezvoltării durabile şi a implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, vor contribui, cu siguranţă, la o mai bună gestionare a resurselor, precum şi la crearea de noi oportunităţi de afaceri şi de locuri de muncă”, a declarat ministrul Graţiela Gavrilescu, potrivit unui comunicat al Ministerului mediului.

În perioada 9-19 iulie 2018, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) de la New York (SUA), se desfăşoară reuniunea Forumului Politic de Nivel Înalt al ONU privind Dezvoltarea Durabilă (HLPF), organizat sub egida Consiliului Economic şi Social al ONU (ECOSOC).

Delegaţia României prezentă la segmentul ministerial al reuniunii (15-19 iulie) este condusă de viceprim-ministrul şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. Din delegaţia României mai fac parte Laszlo Borbely, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, Cornel Brezuică, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, senatorul Lucian Romaşcanu, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din România şi ai organizaţiilor neguvernamentale.

În cadrul acestei sesiuni a HLPF, România se regăseşte printre cele 47 de state care îşi prezintă Rapoartele Naţionale Voluntare referitoare la implementarea Agendei 2030 privind Dezvoltarea Durabilă.

Raportul National Voluntar al României a fost elaborat în cadrul Comitetului Interministerial pentru coordonarea integrării domeniului protecţiei mediului în politicile şi strategiile sectoriale la nivel naţional, reprezentând principalul for de decizie la nivel naţional privind dezvoltarea durabilă, fiind coordonat de Graţiela Gavrilescu.

În marja reuniunii, Camera de Comerţ Româno-Americană a organizat un eveniment conex, în cadrul căruia delegaţia României s-a întâlnit cu reprezentanţi ai mediului de business din New York. Discuţiile purtate s-au axat pe oportunităţile investiţionale din România, în contextul dezvoltării durabile şi al economiei circulare, cu accent pe dezvoltarea la nivelul comunităţilor locale.

„Considerăm că dialogul constructiv între factorii de decizie din cadrul autorităţilor publice centrale sau locale şi reprezentanţii mediului de afaceri, la fel ca şi schimburile de experienţă, sunt binevenite pentru toate părţile implicate în acest proces. Dezvoltarea durabilă aduce beneficii reale creşterii economice. Cei care vor vedea această oportunitate şi vor înţelege că aceasta este direcţia spre care se îndreaptă comunitatea internaţională vor avea doar de câştigat”, a subliniat ministrul Gavrilescu.

La rândul său, consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, a precizat că România are oportunitatea să se plaseze în avangarda dezvoltării durabile la nivel regional.

„Am încredere în forţa României de a reprezenta un model al dezvoltării durabile la nivel regional. La nivel guvernamental, suntem pregătiţi să transmitem mai departe acest mesaj, al schimbărilor profunde pentru dezvoltare. Cel mai important, însă, este că nu suntem singuri. Avem o reţea de susţinere pe care o construim cu atenţie, alături de partenerii noştri din Uniunea Europeană şi din Organizaţia Naţiunilor Unite. Trebuie doar să ne propunem să găsim soluţii noi la problemele vechi care afectează, fără deosebire, întreaga lume”, a adăugat Laszlo Borbely.

Forumul Politic la Nivel Înalt privind Dezvoltarea Durabilă reprezintă cea mai importantă platformă a ONU în domeniul dezvoltării durabile. HLPF asigură leadership-ul politic şi orientări (guidelines), follow-up şi examinarea progreselor în implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, angajamentelor în domeniul dezvoltării durabile şi răspunde provocărilor noi şi emergente în sfera dezvoltării durabile, precizează comunicatul citat.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Taxe mai mari pentru români, de la anul. Cât de gravă e criza bugetară, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Guvernul adoptă un proiect de lege pentru implementarea Convenției anti-mită
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'