Gavrilescu: Trebuie să finanţăm din bugetul de stat şi din fonduri europene producţia de reciclare din România

Producția de reciclare din România trebuie finanțată cu bani de la bugetul de stat sau din fonduri europene pe care le putem identifica, iar în 2018 vrem să creăm posibilitatea de finanțare a acestei industrii, prin Fondul de Mediu, a declarat, joi, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, la Conferința "Economia Circulară în România".
Filip Stan
05 oct. 2017, 12:38
Gavrilescu: Trebuie să finanţăm din bugetul de stat şi din fonduri europene producţia de reciclare din România

„Unul dintre instrumentele economice primordiale, pe care l-am discutat și la Bruxelles, este că trebuie să venim și să facem pe sistemul poluatorul plătește și pe tarif diferențiat, împreună cu Agenția de Resurse Comunitare și nu numai — plătești pentru cât arunci. Este esențial, pentru că în felul acesta, coroborăm lucrurile între modul de educație, cel de informare și cel de punere în aplicare, astfel încât să putem să mergem în paralel și să începem să stimulăm colectarea selectivă în vederea creșterii producției de reciclare. Trebuie să finanțăm din bugetul de stat, din anumite fonduri europene pe care le putem identifica, producția de reciclare din România, pentru că este extrem de important. Prin Administrația Fondului de Mediu vrem să creăm pentru anul 2018 posibilitatea de finanțare a acestei industrii”, a spus Gavrilescu.

Ministrul Mediului a punctat, de asemenea, că Sistemele de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) trebuie dotate cu echipamente noi, iar sumele necesare să provină de la Comisia Europeană.

„Sper ca și pe palierul fondurilor europene, măcar pe anumite nișe, să putem merge pe anumite echivalente, și complementare, chiar și pentru SMID-urile (Sisteme de Management Integrat al Deșeurilor, n.r.) care încă nu sunt funcționale. Avem posibilitatea să lucrăm, să extindem funcționarea acestor SMID-uri prin implementarea unor noi echipamente și apoi să putem să ne recuperăm banii de la Comisia Europeană. Lucrul acesta este deja făcut. Specialiștii Ministerului Mediului au făcut inventarierea pe fiecare SMID în parte, astfel încât să putem să avem o oglindă clară a ceea ce ne trebuie pe fiecare punct esențial din această țară, pentru ca, în perioada următoare, în momentul în care se finalizează și procedura de achiziție a operatorului de salubrizare, să avem toate lucrurile puse la punct. O să vă fac și informarea pe care, bănuiesc, săptămâna viitoare o să o aibă pe masă și domnul comisar Vella (Karmenu Vella, comisar pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, n.r.) vizavi de unele SMID-uri care au început să funcționeze. Altele au nevoie de echipamentele la care făceam referire, pentru că înainte să cerem niște bani și să putem să punem în operă acest program, dorim să vă și informăm, tocmai pentru a vă solicita ajutorul pe urmă, pe pași corecți, deschiși și transparenți”, a explicat Grațiela Gavrilescu, conform Agerpres.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a participat, joi, la conferința ‘Economia circulară în România’, un eveniment organizat de ministerul de resort, în calitate de Operator de Program pentru Granturile SEE 2009 — 2014.

Programul RO04 — Reducerea substanțelor periculoase sprijină implementarea obiectivelor Mecanismului Financiar SEE 2009-2014 prin prevenirea efectelor negative ale substanțelor chimice și deșeurilor periculoase asupra mediului. Obiectivul, rezultatele și indicatorii programului reflectă scopurile și prioritățile strategiilor și planurile de acțiuni adoptate recent la nivel european și național. Prin Programul RO04 — Reducerea substanțelor periculoase, România a beneficiat de o finanțare nerambursabilă de 10 milioane de euro, la care se adaugă cofinanțarea din bugetul național de 1.764.706 de euro.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Despăgubiri pentru România și Bulgaria, după refuzul Schengen
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Lavrov Saluta Nominalizarea lui J.D. Vance ca Potențial Vicepreședinte al SUA
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'