Gazele s-ar putea scumpi cu 35-40% pentru consumatorii industriali. Ce se întâmplă cu centralele de apartament

Gazele s-ar putea scumpi de anul viitor cu 35 la sută pentru consumatorii industriali, printre care şi furnizorii de apă caldă şi căldură, informează România TV. Asta înseamnă că şi preţul la nivelul populaţiei ar putea fi afectat.
Romania TV
24 nov. 2014, 09:25
Gazele s-ar putea scumpi cu 35-40% pentru consumatorii industriali. Ce se întâmplă cu centralele de apartament

Anunţul privind o posibilă scumpire a gazelor a fost făcut de preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Enegiei (CNR-CM), Iulian Iancu. Totuşi, există posibilitatea ca apa caldă şi încălzirea să rămână la acelaşi preţ, prin mdificarea legii 123 în privinţa consumatorului casnic.

„La 1 ianuarie în mod normal prin liberalizarea preţului centralele termice producatoare de caldura, apa calda cu gaze naturale, ar treubi să crească practic preţul ca urmare a acestui proces. Ar însemna o discrimiare între consumatorii casnici. Toate municipalităţile prin CL au decis o subvenţionare a preţului gigacaloriei de la bugetul local. Acum, însă, acest salt, nu mai permite autorităţilor să suporte o diferenţă atât de mare”, a spus şeful CNR-CM.

„În urma raportului făcut de autoritatea de reglementare a reieşit că se impune modificarea Legii 123 în ceea ce priveşte consumatorul casnic care, dacă este alimentat din sistemul centralizat, adică în cazul Bucureştiului de la Electrocentrale, sau este alimentat de o centrală termică proprie de apartament, are în momentul de faţă un tratament discriminatoriu. Adică cel cu centrală de apartament este protejat de calendarul de liberalizare până în 2021, iar ceilalţi, de la 1 ianuarie, ar trebui să suporte preţul pieţei libere. Ideea este că aceştia nu trebuie să plătească în plus, pentru că nu avem voie să discriminăm consumatorii. Piaţa captivă a consumatorului privat are un preţ undeva între 51 – 53 de lei pe Megawat oră, iar pe piaţa liberă este de 89 – 90 de lei. Aceasta ar însemna o creştere, numai la capitolul gaze naturale, cu 40%. Piaţa captivă faţă de piaţa liberă are un preţ diferit, respectiv mai mare cu 40%. Acest preţ al gazelor naturale reprezintă 80% din costul Gigacaloriei, adică la cetăţeanul care consumă de la CET, acest cost îi va genera o creştere între 28,8% şi 38,4%, din ceea ce a rezultat din raportul prezentat de ANRE. Acest lucru nu trebuie să se întâmple. Aceasta discutăm noi acum, aceasta este modificarea legislativă care se va întâmpla şi nu va fi această creştere. Ce se spune că este iminent, nu se va întâmpla, pentru că aceasta se discută, să nu fie discriminare”, a spus Iulian Iancu.

În mediul urban sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire şi apă caldă pe gaze naturale 1,6 milioane de apartamente.

Pe de altă parte, Iancu a precizat că România înregistrează un efect foarte bun la preţul energiei electrice.

‘Cele mai important noutăţi sunt legate de liberalizarea preţului la gazele naturale, dar şi de faptul că înregistrăm un efect foarte bun la preţul energiei electrice, ca urmare a integrării de cinci zile a pieţei noastre cu piaţa Ungariei, Slovaciei şi Cehiei. Vă pot da o veste bună. În România preţurile sunt confirmate deja ca fiind mai mici cu 4% decât în oricare dintre celelalte ţări, iar aici avem între altele în analiză structura preţului la consumatorul final, respectiv ce influenţează preţul la consumatorul final, adică cât este influenţat de producător, cât de transportator, cât de distribuitor şi furnizor’, a explicat Iulian Iancu.

„In asbenta unei interventii de urgenta pretul la energie termica va creste intre 28 si 38 la suta, ceea ce creaza mari dificultati produc de energie termica si autoritatilor locale care vor trebvui sa mentina sau sa modifice preturile de livrare catre populatie”, a atras atenţia vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă.

În total sunt afectatate 1,6 milioane de familii, iar ANRE a cerut interventia de urgenta a Guvernului, prin care să fie amânată scumpirea gazelor şi pentru marii consumatori. Decizia ar putea fi luată de guvern chiar la următoarea şedinţă.

Cei care folosesc centrale proprii pentru încălzirea locuinţelor pot sta liniştiţi, întrucât preţul gazelor a fost îngheţat până în 2016.

Departamentul pentru Energie: Preţul gazelor din producţie internă la consumatorii casnici va rămâne neschimbat

Preţurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale din producţia internă vor rămâne neschimbate de la 1 ianuarie 2015 în raport cu nivelul actual, a anunţat luni, într-un comunicat, Departamentul pentru Energie.

Precizările vin după ce instituţia a primit mai multe solicitări din partea unor companii private de a amâna liberalizarea preţurilor pentru consumatorii industriali. În context, Departamentul pentru Energie a cerut ANRE, instituţia care monitorizează piaţa gazelor din România, date suplimentare care să demonstreze necesitatea amânării liberalizării.

Pe de altă parte, o amânare parţială sau totală a liberalizării pentru consumatorii industriali (inclusiv C.E.T. -uri) necesită o aprobare prealabilă a Comisiei Europene, subliniază comunicatul citat.

‘Departamentul pentru Energie a primit o solicitare de iniţiere a modificării legislaţiei de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi de la o serie de operatori privaţi pentru a amâna cu cel puţin un an liberalizarea preţurilor pentru centralele de cogenerare care produc energie termică pentru populaţie şi de a le asimila pe acestea consumatorilor casnici, din punctul de vedere al tarifelor’, se arată în comunicat.

Preţurile reglementate pe piaţa gazelor pentru consumatorii non-casnici vor fi eliminate complet la începutul anului viitor, iar utilizatorii trebuie să negocieze cu furnizorii preţuri noi până la 31 decembrie 2014, potrivit unui Ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), publicat în Monitorul Oficial la sfârşitul lunii octombrie a acestui an.

Pentru clienţii casnici, liberalizarea totală era programată pentru 31 decembrie 2018, însă Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani şi jumătate.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai