Gazele ar putea fi oprite în februarie pentru această categorie de consumatori! Aceștia atrag atenția că avariile ar putea fi atât de mari încât omenirea ar putea fi nevoită consume mai puțin sau chiar să se pregătească pentru blackout.
Explozia prețurilor în Marea Britanie de luna trecută a forțat unele companii industriale să reducă producția și să solicite ajutor de stat.
„Este un fenomen global, care afectează toate economiile. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu criza aprovizionării din Statele Unite. Iar problemele au început dinainte de pandemie – se numeşte „răzbunarea vechii economii”. Pandemia n-a făcut altceva decât să adâncească toate aceste probleme. Nu este inedit pentru Europa neapărat, sunt reminiscenţe ale problemelor economice mai adânci.”, a declarat Jeff Curie, reprezentant Goldman Sachs.
”Pe gaze naturale perioada critică este luna februarie, pentru că este o luna cu temperaturi deosebit de scăzute și este o luna în care gazele din depozitele de înmagazinare sunt epuizate.
Am putea să avem zile fără gaze la unii consumatori. Există posibilitatea ca în luna februarie, în situația unor temperaturi foarte scăzute și pe termen lung, anumiți consumatori să trebiasca să fie opriți, astfel încât populația să nu sufere.”, a precizat Dumitru Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă, pentru Antena 3.
În urmă cu o lună, Viena atrage atenția asupra unui risc, neglijat la București, și-și informează populația asupra unui Blackout, care ar afecta aprovizionarea, traficul, comunicațiile, mass-media și siguranța publică.
„Luăm în calcul o întrerupere de curent în viitorul apropiat”, avertizează Klaudia Tanner, ministrul apărării din Austria.
În acest context, forțele armate din Austria desfășoară de câteva săptămâni o campanie masivă de conștientizare a opiniei publice prin intermediul mass-mediei despre „blackout“, adică o pană de curent de dimensiuni mari, catastrofale.
Nu ar fi prima dată când armata austriacă prezice corect o criză de proporții. Campania de publicitate stradală, numită „Blackout – ce să faci atunci când totul s-a oprit?” cuprinde 6.300 de afișe explicative trimise celor 2.095 de municipii din Austria. Scopul este de a oferi populației sfaturi, campania de informare cuprinde și inserții publicitare în presa audio-vizuală și scrisă cu titlul: „Blackout! Plănuiți-vă să petreceți acasă un concediu ca la camping pentru 14 zile“!
Potrivit recomandărilor experților militari austrieci, este de așteptat ca în cazul unei întreruperi de curent în Austria să nu existe curent electric pentru cel puțin o zi, iar pentru întreaga Europă sunt așteptate întreruperi de… o săptămână. Conform aceleași surse, probabilitatea unui blackout în următorii 5 ani este de 100%.
Telefoanele mobile, rețelele fixe și internetul vor fi paralizate. Vor înceta să funcționeze automatele bancare, stațiile de benzină, majoritatea mijloacelor de transport în comun, lifturile, sistemele de încălzire și răcire, vor fi probleme semnificative în aprovizionarea cu apă și în funcționarea canalizării. Principala problemă în gospodării este că dispozitivele de răcire sau sistemele de încălzire se defectează odată cu lipsa energiei electrice, ceea ce poate avea efecte diferite și dramatice în funcție de anotimp. Procurarea hranei va fi dificilă.