Gazprom a obţinut un profit net record de 29 de miliarde de dolari în 2021, datorită creşterii preţurilor la petrol şi gaze naturale, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.
De asemenea, grupul controlat de statul rus a mai anunţat că vânzările sale au crescut cu 62% până la 10.241 miliarde de ruble, cel mai mare rezultat anual înregistrat vreodată, în timp ce profitul operaţional a crescut de patru ori până la 2.411 miliarde ruble.
„Principalul factor care a afectat rezultatele financiare a fost creşterea preţurilor la gaze şi petrol. Asta a condus la creşterea vânzărilor dar şi la o creştere a costurilor pentru achiziţiile de gaze şi petrol”, a informat Gazprom, potrivit sursei citate.
De altfel, directorul general adjunct de la Gazprom, Famil Sadygov, spunea la sfârşitul lui decembrie 2021 că Gazprom ar urma să plătească dividende de peste 45 de ruble pe o acţiune pentru 2021. Acest lucru ar însemna o sumă de aproape trei ori mai mare decât precedentul record din 2018.
Citeşte şi: Joe Biden, despre ameninţarea cu un război nuclear: „Declaraţii iresponsabile, denotă disperare”
O serie de companii ruseşti au anunţat deja amânarea sau renunţarea la plata dividentelor, ca urmare a sancţiunilor aplicate Rusiei de Occident. În schimb, Ministerul rus al Finanţelor a anunţat că va analiza situaţia dividendelor plătite de companiile de stat pe baza unei analizeze de la caz la caz.
„În condiţiile în care peste 50% din acţiuni sunt controlate de guvern, dividendele Gazprom reprezintă o contribuţie crucială la bugetului statului”, susţin analiştii de la firma de brokeraj Aton.
Deşi Rusia a oprit exporturile de gaze către Polonia, Varşovia cumpără în continuare gaz rusesc, dar via Germania, a declarat joi purtătorul de cuvânt al furnizorului de gaze Gazprom, citat de DPA.
Polonia „pretinde că nu mai are nevoie de gaz rusesc şi că nu va mai cumpăra, dar nu aceasta este realitatea”, a spus purtătorul de cuvânt al Gazprom Serghei Kuprianov, potrivit agenţiei de presă ruse Interfax.
Potrivit lui Kuprianov, 30 de milioane de metri cubi de gaze circulă din Germania către Polonia în fiecare zi, prin conducta Yamal-Europa.
Comentariile sale intervin la o zi după ce compania de stat rusă Gazprom a anunţat că a suspendat livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria întrucât ambele ţări nu au efectuat plăţile în ruble în conformitate cu cererea Moscovei.
Furnizarea de gaze naturale, în care Rusia este un furnizor global major, se transformă într-un joc de putere, în contextul în care mai multe ţări occidentale au impus sancţiuni Moscovei pentru a protesta împotriva invadării Ucrainei, notează DPA.