Gazele naturale nu vor mai curge prin conducta Nord Stream începând cu 31 august pentru o perioadă de trei zile, ca urmare a unor lucrări de mentenanță, a anunțat compania rusească Gazprom.
Oprirea furnizării de gaz din cauza întreținerii este o nouă lovitură pentru Europa, după ce întreruperile anterioare ale aprovizionării de către Gazprom către clienții din UE au dus la creșterea vertiginoasă a prețurilor la gaze. Nord Stream a evocat deja o întreținere anuală de 10 zile în iulie, după care aprovizionarea a revenit, dar la capacitate redusă.
Gazprom avertizează Europa: preţurile la gaze ar putea creşte cu 60% la iarnă
Începând cu 31 august, singura turbină de gaz care operează în prezent la stația de compresoare electrice Portovaia din Rusia „va fi închisă pentru o perioadă de trei zile pentru întreținere”, a transmis Gazprom – inclusiv verificări pentru fisuri și scurgeri, curățare și teste de performanță.
După finalizare, fluxurile de gaze se vor relua cu un ritm de 33 de milioane de metri cubi pe zi, „cu condiția să nu fie identificate defecțiuni”.
Europa și Rusia s-au certat pe tema turbinelor de gaz. Gazprom a insistat că sancțiunile occidentale sunt de vină pentru operarea Nord Stream la capacitate redusă – spunând că una dintre turbinele necesare nu a putut fi transportată înapoi în Rusia după întreținerea în Canada. Cancelarul german Olaf Sholz a respins acest argument.
Guvernul Olaf Scholz a anunţat că se pregăteşte pentru toate posibilităţile în privinţa aprovizionării cu gaze din Rusia, pe fondul tensiunilor generate de războiul din Ucraina.
Guvernul de la Berlin consideră că Rusia nu are niciun motiv tehnic pentru a diminua livrările de gaze. Gazoductul Nord Stream 1 este în funcţiune din anul 2011. Un alt proiect, Nord Stream 2, este finalizat, dar Germania a suspendat procedurile de punere în funcţiune pe fondul presiunilor Statelor Unite şi în contextul sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei din cauza războiului din Ucraina.
Confederaţie: Marea Britanie se va confrunta cu ”o criză umanitară” în această iarnă, din cauza facturilor mari pentru energie
Marea Britanie se va confrunta cu ”o criză umanitară” în această iarnă, când alegerile dificile impuse gospodăriilor cu venituri mici de creşterea facturilor energiei ar putea provoca boli fizice şi mentale grave, a avertizat vineri un grup de lobby din domeniul sănătăţii, transmite Reuters.
Premierul Boris Johnson a rezistat apelurilor de a oferi mai mult sprijin gospodăriilor care se confruntă cu facturi mai mari, insistând că guvernul său va lăsa deciziile fiscale majore în seama următorului prim-ministru, care va prelua mandatul la începutul lunii septembrie.
”Ţara se confruntă cu o criză umanitară. Mulţi oameni s-ar putea confrunta cu alegerea îngrozitoare între a sări peste mese pentru a-şi încălzi casele şi a trebui să trăiască în condiţii de frig, umezeală şi foarte neplăcute”, a declarat Matthew Taylor, directorul executiv al Confederaţiei NHS, care reprezintă organizaţii din sectorul sănătăţii.
Situaţia ar putea provoca afecţiuni respiratorii, boli mintale, înrăutăţi şansele de viaţă ale copiilor şi ar putea creşte presiunea asupra Serviciului Naţional de Sănătate (NHS), deja tensionat, a adăugat el.
Un purtător de cuvânt al departamentului de sănătate al Marii Britanii a declarat că guvernul ajută deja gospodăriile printr-un pachet de sprijin pentru costul vieţii de 37 de miliarde de lire sterline (44 de miliarde de dolari), anunţat în mai, şi că lucrează, de asemenea, pentru a creşte capacitatea NHS.
Facturile medii anuale de energie ale gospodăriilor din Marea Britanie – care acoperă atât gaze, cât şi electricitate – par să se dubleze din nou, la peste 4.000 de lire sterline (4.766 de dolari), până în ianuarie, amplificând inflaţia care a depăşit deja 10% în iulie.
Confruntat cu o presiune tot mai mare, guvernul lui Johnson a declarat săptămâna trecută că lucrează la un pachet de sprijin pentru costul vieţii pe care să-l ia în considerare următorul prim-ministru, în timp ce Partidul Laburist, de opoziţie, vrea să recheme Parlamentul pentru a îngheţa facturile energiei.
Confederaţia NHS a spus că este îngrijorată că ”sărăcia de combustibil”, în absenţa unui sprijin suplimentar guvernamental, ar provoca creşterea numărului de decese asociate cu casele reci, care sunt estimate în prezent la aproximativ 10.000 pe an.