Gazprom taie de sâmbătă livările către OMV. Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut

Au crescut preţurile de referinţă la gaze naturale. Scumpirea, legată de oprirea livrărilor Gazprom către OMV, începând de sâmbătă
Filip Stan
15 nov. 2024, 18:55
Gazprom taie de sâmbătă livările către OMV. Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut

Furnizarea de gaze ruseşti către compania de petrol şi gaze OMV din Austria riscă să se oprească înainte de sfârşitul anului din cauza unui caz de arbitraj intentat împotriva Gazprom, relatează Reuters.

Gazprom PJSC a notificat compania că va reduce la zero livrările către Austria, se arată într-un comunicat al OMV, potrivit Agerpres.
Austria este una dintre puţinele ţări europene încă dependente de gazul rusesc. O mare parte a restului continentului european a redus importurile în urma invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina în 2022.

Miercuri, OMV a declarat că a primit o hotărâre arbitrală de la Camera Internaţională de Comerţ (ICC) prin care i se acordă peste 230 de milioane de euro, în urma livrărilor de gaz deficiare ale Gazprom către unitatea OMV din Germania, care s-au încheiat în septembrie 2022. Conducta de gaze Nordstream din Rusia către Germania a fost sabotată la acea vreme prin explozii şi nu a mai fost niciodată reparată.

Veşti bune pentru români în prag de iarnă. Anunţ de ultimă oră făcut de Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Cu certitudine suntem pregătiţi”

Deşi hotărârea arbitrală se referă la livrările de gaze către unitatea austriacă din Germania, în cazul în care Gazprom nu plăteşte suma decisă de instanţă, OMV va trebui să compenseze creanţa cu facturile din cadrul contractului său din Austria de furnizare de gaze pe care îl are cu Gazprom Export, gaze ce vin printr-o rută ce tranzitează Ucraina.

Veşti bune pentru români în prag de iarnă. Anunţ de ultimă oră făcut de Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Cu certitudine suntem pregătiţi”

Ruta de tranzit ucraineană se va încheia oricum şi ea la sfârşitul anului, dacă nu va fi prelungit contractul între Naftogaz din Ucraina şi Gazprom. Kievul a declarat în repetate rânduri că nu va încheia un nou contract cu Gazprom.

Plăţile OMV pentru gazul destinat Austriei sunt de obicei efectuate către Gazprom în fiecare lună, spre sfârşitul lunii, ceea ce înseamnă că gazul s-ar putea opri în această lună sau în decembrie, a declarat compania.

Gazprom a refuzat să comenteze. „Următoarea dată de scadenţă a plăţilor (20 noiembrie) ar putea însemna că livrările de gaze prin Ucraina se vor înjumătăţi începând cu 21 noiembrie, dacă Gazprom renunţă la livrare”, a explicat Klaas Dozeman, analist de piaţă la Brainchild Commodity Intelligence.

Preţurile spot la gaze au explodat

Joi dimineaţă, preţurile la gaze, la bursa spot olaneză, au atins cel mai ridicat nivel din aproape un an, din cauza temerilor că livrările de gaze ruseşti către Austria ar putea fi întrerupte.

În luna august, 82% din toate importurile de gaze ale Austriei proveneau din Rusia, potrivit datelor Ministerului austriac al Energiei. Unul dintre motivele pentru care cantităţi mari continuă să ajungă în Austria este faptul că OMV are un contract de furnizare cu Gazprom până în 2040. Acest contract stipulează o livrare anuală de aproximativ 6 miliarde de metri cubi de gaz şi include o clauză „take-or-pay”, care obligă OMV să plătească indiferent dacă primeşte sau nu gazul.

OMV a declarat că se pregăteşte de ceva timp pentru o eventuală întrerupere a furnizării de gaz rusesc şi că încă poate livra gaz clienţilor săi. OMV are asigurată capacitatea de transport din Germania şi Italia către Austria, precum şi contracte pe termen lung cu alţi furnizori de gaze. De asemenea, poate obţine gaze naturale lichefiate din Ţările de Jos.

„Evoluţiile actuale legate de contractul de furnizare a gazului rusesc către OMV trebuie luate în serios, dar nu reprezintă o ameninţare imediată la adresa securităţii noastre de aprovizionare. Am ştiut întotdeauna că aprovizionarea cu gaze din Rusia nu este sigură”, a declarat Leonore Gewessler, ministrul austriac al climei şi energiei, într-o postare pe X.

Mugur Isărescu, despre facturile la energie: „Nu avem un scenariu din ăsta exploziv. Şi inflaţia, cu toate creşterile, se va menţine sub 5%, deci nici preţurile nu explodează”

Şi alte companii europene de gaze au intentat procese împotriva Gazprom pentru livrări mai mici decât cele contractate sau pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, inclusiv CEZ, RWE, Uniper şi ENI.

Gazprom a lansat la rândul său numeroase litigii cu companii europene în legătură cu livrările de gaze, pentru a încerca să respingă pretenţii în valoare de cel puţin 17 miliarde de euro.

De asemenea, Gazprom a încercat să mute arbitrajul la instanţele ruseşti, afirmând că sancţiunile Uniunii Europene îi interzic accesul la justiţia europeană, în timp ce restricţiile occidentale interzic utilizarea cardurilor bancare ruseşti şi complică procesul de eliberare a vizelor de intrare.

Sebastian BURDUJA îi liniștește pe români: Pot garanta că românii care au o dificultate în plata facturilor la gaz vor fi în continuare protejaţi, stoucurile sunt la „supraplin”

Problema încălzirii din această iarnă nu este o problemă, ne asigură ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a declarat în cadrul unui interviu televizat, la Digi24, că stocurile de gaze sunt pe „supraplin” și că se poate trece acest anotimp doar cu combustibil românesc, cu câteva excepții punctuale. Iar românii care întâmpină dificultăți financiare vor fi protejați.

Chiar dacă vor crește prețurile la gaz înm Europa, România are suficiente stocuri ca să acopere „cu brio, consumul”, susţine ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

În ceea ce priveşte stocurile de gaze, noi suntem în supraplin, adică am depăşit 100%, suntem la 103,27%, este ca atunci când mergem la PECO şi umplem până la buşon. Avem înmagazinată în acest moment o cantitate de 3,280 de miliarde de normal metri cubi, cu 77 de milioane normal metri cubi mai mult decât anul trecut, când oricum ne-a fost foarte bine. Asta înseamnă că, deşi pe timpul sezonului rece producţia zilnică scade, de exemplu acum sunt undeva la 25 de milioane de metri cubi producţie, cu ceea ce avem înmagazinat şi putem extrage, acoperim cu brio consumul,. La 21-22 octombrie, producţia în sine, fără a extrage gaz din depozite, acoperă consumul, deci ne aşteptăm că, având în vedere cantităţile înmagazinate, să putem trece iarna doar cu gaz românesc, a declarat ministrul, pentru Digi24.
În cazul în care românii ar fi nevoiți să importe gaze, același ministru a declarat că acesta ar veni din Turcia.

România nu importă nicio moleculă de gaz rusesc şi aşa trebuie să se comporte toate statele europene. Sigur că avem şi vecini care spun că n-au de ales şi spun că trebuie să importe în continuare din Rusia. În general, noi importăm pe relaţia cu Bulgaria, deci este gaz care vine din Turcia, pe magistralele mari, inclusiv gaz din Azerbaijan, de exemplu. Oricum, odată ajuns în Turcia, el este considerat gaz turcesc. Exact din motive comerciale se pot întâmpla aceste importuri, adică atunci când e mai ieftin să importăm decât să extragem din depozite, sunt nişte costuri aferente şi extragerii. Ne acoperim din producţia noastră consumul intern”, a subliniat ministrul Sebastian Burduja.
Din luna aprilie 2025, când vor înceta plafonărrile de preț, românii cu dificultăți financiare vor fi în continuare protejați, a dat asigurări ministrul Energiei.

Pot garanta că românii care au o dificultate în plata facturilor la gaz, de la energie electrică vor fi în continuare protejaţi, reglementările europene ne permit acest lucru. Cel mai probabil, săptămâna aceasta formalizăm grupul interministerial cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Finanţelor, ANAF, INS şi Comisia de Prognoză şi mulţi alţii pentru a defini cum va arăta schema de compensare- plafonare în cazul consumatorului vulnerabil energetic.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Șase zodii au norocul scris în frunte în următoarele 12 luni. Vor avea cel mai mare succes și o viață îmbelșugată
Capital.ro
Adio permis de conducere. Nu se mai folosește din 7 mai 2025. Cu ce va fi înlocuit
Playtech.ro
David Beckham, de nerecunoscut: E horror, nu-și poate mișca fața
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
„Crin Antonescu nu știe unde se află”. Ce spune Cătălin Avramescu, cel mai nou candidat la prezidențiale, despre Ciolacu și Georgescu
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Tortul Doboș și povestea creatorului său.
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este obligat! A explodat bomba: Fapte indiscutabile și de necontestat!
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
China extinde schema de schimb pentru aparate casnice și alocă subvenții pentru a stimula consumul
MediaFlux
AJUTOR FINANCIAR pentru PENSIONARI! Se dau 3.000 de LEI pe lângă PENSIE într-o singură TRANȘĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România