Potrivit ordinii de zi a şedinţei de joi, plenul CSM discută nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind cererea de eliberare din funcţie, prin demisie, a Geaninei Terceanu, judecător la Tribunalul Bucureşti, în prezent suspendată din funcţie.
În februarie, ea a fost suspendată din funcţie de către Secţia pentru judecători a CSM ca urmare a trimiterii în judecată de către DNA pentru luare de mită în schimbul pronunţării unei soluţii favorabile în dosarul transferurilor din fotbal.
În dosar au fost trimişi în judecată şi foştii impresari Ioan şi Victor Becali, precum şi Cristian Borcea, fost preşedinte executiv al Clubului de fotbal „Dinamo”, pentru dare de mită, toţi aflaţi în executarea unei pedepse cu închisoarea.
De asemenea, au fost deferiţi justiţiei doi avocaţi — George-Antonie Iorgovan şi Daniel-Costel Petre — pentru mărturie mincinoasă.
Procurorii susţin că, în februarie 2009, Geaninei Terceanu, în calitate de judecător la Tribunalul Bucureşti, i-a fost repartizat dosarul transferurilor de fotbalişti, în care fraţii Becali şi Cristian Borcea, alături de alţi inculpaţi, fuseseră trimişi în judecată pentru înşelăciune şi evaziune fiscală.
În 3 aprilie 2012, magistratul a pronunţat în dosarul respectiv o hotărâre de achitare faţă de toţi inculpaţii, în temeiul dispoziţiilor art. 10 lit. a din Codul de procedură penală din anul 1968 (‘fapta nu există’).
Conform rechizitoriului, pentru a pronunţa această soluţie de achitare, Terceanu a primit, în intervalul aprilie 2009 — mai 2012, o sumă totală de 195.000 de euro.
„Din acest total, suma de 185.000 de euro a fost dată inculpatei Terceanu de către inculpaţii Becali, iar suma de 10.000 de euro de către inculpatul Borcea. În cursul anului 2009, o parte din banii primiţi în modalitatea de mai sus, respectiv 56.000 de euro, au fost folosiţi de Terceanu la achiziţionarea unei locuinţe (al cărei preţ total a fost de 93.000 euro). Ulterior, la 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de către Geanina Terceanu a fost desfiinţată printr-o decizie penală a Curţii de Apel Bucureşti — Secţia a II-a Penală, instanţa de control judiciar pronunţând condamnarea inculpaţilor la pedepse privative de libertate”, susţin procurorii.