„Se inregistreaza nu numai o accelerare a caderii colectarii fata de aprilie 2015 (mai putin cu exact doua miliarde lei, adica circa 450 milioane euro), ci si o nerealizare majora – in premiera- chiar fata de program (mai putin cu 1,26 miliarde de lei, adica circa 280 milioane euro), scrie Gelu Diaconu.
La veniturile Bugetului de stat, cu o mica exceptie avand o pondere nerelevanta (impozit pe venit si taxe vamale), realizarile lunii aprilie sunt atat sub cele din anul trecut cat si sub nivelul planificat pentru anul acesta la aproape toate categoriile de impozite si taxe, afirmă fostul şef ANAF.
„La TVA, situatia este catastrofala, deoarece pe langa cele 1,5 miliarde lei mai putin fata de aprilie 2015 (adica 71%), se inregistreaza 824 milioane lei mai putin fata de program (adica 82%). Atentie, stimati analisti, in nivelul programat este inclus impactul lunar de circa 700 de milioane de lei al reducerii cotei standard de la 24 la 20%”, spune fostul oficial.
Citeşte mai departe pe blogul lui Gelu Diaconu
„ANAF a comunicat românilor că are o creştere a veniturilor de 6% faţă de trimestrul 1 din 2015. După cum mă aşteptam şi am declarat public, ministrul Anca Dragu, conştientă că dezastrul în care a adus finanţele ţării poate fi sesizat de jurnalişti, a decis să nu prezinte încasările defalcat pe fiecare lună, ci la grămadă, cumulate pe 3 luni.
Motivul? Creşterea de 6% de pe primul trimestru se datorează exclusiv lunii ianuarie 2016 – când a existat o creştere de 16% faţă de ianuarie 2015 – lună în care nu a reuşit să confişte şi să distrugă activitatea ANAF, întrucât pe atunci eram preşedintele Fiscului”, scria Gelu Diaconu pe blog.