Deputatul Gelu Vişan a făcut, miercuri seara, la România TV o demonstraţie a modului în care sunt finanţate campaniile electorale şi cum aceşti „bani negri” determină acte de corupţie pentru un întreg ciclu electoral.
Pornind de la apropiatele alegeri parlamentare, din luna decembrie, sumele vehiculate de Gelu Vişan sunt ameţitoare.
„România este la un prag la care se sufocă politic şi economic, din cauza corupţiei„, a declarat acesta, făcând următoarea demonstraţie: „Avem 2.000 de candidaţi pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, iar din aceştia cei care contează cu adevărat sunt cam 1.000. Campania electorală costă între 200.000 şi 500.000 euro pe candidat. Să luăm o medie de 300.000 euro, ceea ce înseamnă 300 milioane euro bani care se cheltuiesc în campania electorală, peste ceea ce este oficial, adică bani negri.
Banii aceştia nu sunt identificaţi în niciun act. Ei sunt bani privaţi, luaţi de la mari societăţi comerciale, care după alegeri trebuie să se întoarcă înapoi la aceste societăţi. Bineînţeles, trebuie să se întoarcă tot sub formă de bani negri şi se întorc prin contracte publice care le sunt atribuite. Comisionul la contracte publice este între 2,5 şi 5 la sută. Să facem o medie de 3%, asta înseamnă că de cel puţin 30 de ori trebuie să primească valoare a contractelor, ca să întoarcă la negru 3%.
Se merge pe societăţile comerciale foarte mari, pe profitul maxim de 7%. Adică o societate care prinde un contract de 40-50 de milioane pe o lucrare publică e obligată, datorită concurenţei, să aibă un profit de 7%. Dacă ţie îţi întoarce 3% ţie, celei care ai ajutat-o, din profitul ei de 7%, asta înseamnă că mai rămâne cu 4%. Şi dacă lucrul acesta nu-l face, pentru că nu are cum, se duce direct şi atacă lucrarea: face terasamentul prost, în loc să pună piatră spartă pune refuz de ciur, e un întreg sistem aici.
Un comision de 3% înseamnă 9 miliarde de euro, în lucrări, ca să acopere cei 300.000 euro investiţi în campanie. Patronii acestor societăţi vor să câştige şi ei cel puţin dublu, dar şi politicianul vrea să iasă în profit, astfel că într-un ciclu electoral această sumă se triplează, cel puţin. Astfel, valoarea minimă a unui contract de acest fel, pe un segment de economie de piaţă în România, ajunge la 27 miliarde de euro„.
Gelu Vişan a dat şi un exemplu concret în acest sens, cel al firmei doljene Tehnologica Radion, care în 2010 a câştigat o licitaţie publică pentru „întreţinerea multi-anuală iarnă-vară, cu întreţinere pe timp de iarnă, bazată pe criterii de performanţă, legată de condiţiile meteorologice în perioada 2010-2014, pentru Direcţia de Drumuri şi Poduri Craiova”. Valoarea contractului este de 148,362,224 milioane lei (aproximativ 40 milioane euro).
„Firma respectivă este firma care a explodat ca profit în România în ultimii patru ani de zile. Este cea mai performantă firmă de construcţii din România şi care are zeci şi zeci de contracte cu statul. Firma se numeşte Tehnologica Radion. Eu m-am lovit de această firmă la Băileşti acum trei ani de zile şi am aflat că trebuie să câştige firma aceasta de la cei care se ocupau de licitaţie. Şi am spus mâi băieţi dacă câştigă firma aceasta eu chiar ies la televizor. Apoi a venit un primar la mine, nu de la PDL, şi a spus că a venit la el un deputat şi i-a ziscă lucrările astea pe fonduri europene trebuie să le câştige Tehnologica, în judeţul Dolj. La Băileşti a pierdut firma, şi eu mandatul de deputat. Pentru că era imposibil să fiu ascultat de partidul meu când am spus lucrul acesta, pentru că toată ţara asta ştie că e firma controlată, dirijată de Vasile Blaga. Tehnologica Radion este firma controlată, dirijată, plimbată către banii public de Vasile Blaga. Legătura e veche de vreo şapte ani de zile. (…) Când Vasile Blaga pune mâna pe telefon şi sună un primar şi spune „Vezi că vine domnul cutare la tine, cu firma Tehnologica”, vi se pare o dovadă de ajuns pentru a stabili această legătură? Blaga acţionează prin interpuşi, nu este atât de copil. (…) Vă dau şi alte nume. V-am zis de firmele Straco şi Strabag. Firma Straco e controlată de Radu Berceanu. Foarte mulţi din clasa politică, toată lumea e amestecată. Doamna Boagiu a încercat să spargă sistemul şi nu a putut. Boc doar a avut vină că a lăsat partidul să impună chestiunea asta”, a spus Gelu Vişan, la România TV.
Potrivit lui Gelu Vişan, „Regina” din scandalul vămilor nu este Sorin Blejnar.