Gem de măceșe fără conservanți! Consumul de măceșe este recomandat mai ales în sezonul rece deoarece au numeroase beneficii supra sănătății organismului uman.
Unul dintre cele mai recomandate preparate din măceșe este gemul. Acesta este extrem de simplu de făcut, iar gustul este unul excepțional.
Pentru rețeta de gem de măceșe nu ai nevoie de foarte multe ingrediente și tot ce trebuie să faci este să urmezi instrucțiunile de mai jos, iar la final vei ave cel mai delicios și sănătos gem.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru început spală bine măceșele și curăță-le de impurități. Fructele se pun într-un vas și se acoperă cu apă, apoi se lasă la fiert pentru aproximativ 20-30 de minute.
Apoi se scot măceșele se scurg de apă și se pun în blender, unde trebuie pasate până când devin pastă.
Pasul următor este să pui într-o cratiță zahărul și apa, lăsând totul pe foc mic până la dizolvarea zahărului. Ulterior, adaugă piurelul de măceșe și amestecă bine până când totul devine omogen.
Pune compoziția pe foc mic pentru încă 30-40 de minute și apoi adaugă sucul de lămâie.
La final gemul se distribuie în borcane sterilizate și după ce se răcește este numai bun de pus în cămară.
Specialiștii susțin faptul că măceșele sunt un adevărat izvor natural de vitamina C, vitamina A, vitamine din grupul B, vitamina E, vitamina K și beta caroten. Dintre toate acestea, de departe acidul ascorbic – vitamina C – este cel mai important element din compoziția măceșelor. Esențială când vine vorba despre întărirea sistemului imunitar. Vitamina C este cunoscută și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind benefică pentru oase, piele și articulații.
Măceșele au de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele și de 200 de ori mai multă decât merele.
Corpul uman nu poate produce vitamina C, însă are nevoie de aceasta. Tocmai de aceea este important să găsim surse naturale de unde să o procurăm. Cel mai bine este să consumi fructele crude sau să le congelezi. Astfel își vor păstra intacte proprietățile lor nutritive.
Pentru ca ingredientele sale prețioase să nu se piardă, e important să le usuci corect. Asta înseamnă cât mai repede după recoltare – fructele trebuie culese atunci când sunt perfect tari, începând din august până în octombrie – și ferite de soare, pentru că altfel fermentează. O metodă recomandă de specialiști este uscarea cu aer cald, la o temperatură de până la 100 grade Celsius.