Gemul, marmelada și jeleurile, trei dintre cele mai populare produse din gama dulciurilor, vor fi fabricate după o nouă rețetă, conform unui proiect de ordin al Ministerului Agriculturii.
Modificarea presupune, în cazul gemurilor, ca acestea să aibă cel puțin 450 de grame de fruct la un kilogram de produs finit, cu 100 de grame mai mult decât în prezent. Pentru gemul de calitate superioară, cantitatea minimă de fruct va trebui să fie 500 de grame, față de 450 de grame acum.
Vestea privind modificarea legislativă a ajuns deja la producători. Aceștia spun că noua rețetă este una mai sănătoasă. ”Pentru consumatori, este un lucru benefic, deoarece este redusă cantitatea de zahăr și crescută cantitatea de fruct”, a declarat, pentru stirileprotv, Viorica Buhuș, inginer de producție la fabrica de conserve din Tecuci.
Tot producătorii spun că noua rețetă se va reflecta în preț. În Maramureș de pildă, producătorii locali estimează că acesta va crește cu minimum 10 procente.
”Din păcate, optăm adesea pentru cel mai ieftin produs, nu pentru cea mai bună calitate. Produsele naturale aduc multe beneficii. Cu cât este mai multă pulpă într-un produs, este mult mai benefic pentru sănătate”, spune producătorul Ioan Marian, citat de observatornews.
Demersul Ministerului Agriculturii, care modifică o legislație veche din 2003, are și alte prevederi extrem de importante, printre care aceea că unele fructe nu pot fi amestecate cu altele la fabricarea gemului de calitate superioară.
”Fructele care nu se pot utiliza în amestec cu alte fructe la producerea gemului de calitate superioară sunt urmãtoarele: mere, pere, prune cu sâmbure aderent, pepene galben, pepene verde, struguri, dovleac, castraveți şi roşii”, notează economica.net, care citează proiectul ministerului.
Același ordin stabilește reguli noi de etichetare, potrivit cărora trebuie menționată materia primă utilizată în fabricație și cantitatea de fructe folosită la suta de grame de produs.
O unitate de producție din Arad s-a aliniat deja noilor prevederi legale.
”Ambalajele și etichetele noastre sunt foarte lizibile, se poate vedea exact ce conține fiecare. Noi suntem deja pe piață cu produsele acestea, cu etichetele cerute de noile reglementări”, spune Luiza Hațegan, reprezentant al unității de producție.
România are un an la dispoziție să pună în aplicare noile norme.
Citește și Cât va costa să zburăm în SUA de la 31 martie, data începând cu care nu mai avem nevoie de viză