Graţie vânzărilor solide în SUA şi China, GM a înregistrat în 2011 un profit net de 7,6 miliarde de dolari, depăşind precedentul record de 6,7 miliarde de dolari înregistrat în 1997, în perioada de boom a vânzărilor de camionete şi autovehicule de teren.
Divizia din America de Nord a înregistrat un profit înainte de taxe de 7,2 miliarde de dolari, în schimb GM a pierdut 700 milioane de dolari înainte de taxe în Europa şi 100 milioane de dolari în America de Sud.
Veniturile anuale au crescut cu 11% până la 105 miliarde de dolari. În 2011 vânzările globale ale GM au crescut cu 7,6% până la 9,03 milioane vehicule, ceea ce i-a permis grupului american să redobândească titlul de cel mai mare constructor auto din lume.
În schimb, rezultatele înregistrat de GM în ultimul trimestru al anului trecut au fost sub estimările analiştilor. În perioada octombrie-decembrie 2011, profitul GM a scăzut cu 8% în ritm anual până la 468 milioane de dolari în timp ce vânzările trimestriale au crescut cu 3% până la 38 miliarde de dolari. Constructorul auto a precizat că rezultatele slabe din ultimul trimestru sunt cauzate de pierderile înregistrate de diviziile din Europa şi America de Sud.
În 2009 General Motors a reuşit să se menţină pe linia de plutire numai graţie sprijinului oferit de guvernul american. În prezent Trezoreria SUA deţine aproximativ 26% din acţiunile GM.