Un „astronaut rus captiv în spaţiu” a reuşit să înşele o femeie de 65 de ani să-i trimită peste 30.000 de euro în schimbul promisiunii de a o lua de soţie la „revenirea” pe Pământ. Este vorba despre o femeie din Japonia care voia să se vadă cât mai repede la braţul „astronautului”, astfel că nu a stat prea mult pe gânduri când acesta i-a cerut banii.
Cei doi au început să vorbească pe Instagram în luna iunie, iar bărbatul, al cărui profil era plin de poze din spaţiu şi de pe Staţia Spaţială Internaţională, i-a spus femeii că s-a îndrăgostit de ea, că vrea să se mută la ea în Japonia şi să o ia de soţie.
Citeste si O nouă metodă de înșelătorie face ravagii pe Instagram. Cum pot ajunge românii victimele hackerilor
Astfel, între 19 august şi 5 septembrie, femeia i-a trimis acestuia suma de 4,4 milioane yeni, aproximativ 31.200 euro, pentru ca bărbatul să poată „plăti” presupusele taxe pentru o rachetă şi aterizarea pe Pământ, scrie Daily Mail.
Femeia şi-a dat seama că a fost victima unei escrocherii abia după ce bărbatul nu a mai dat niciun semn după ce a primit banii. Bătrâna a sesizat poliţia, iar cazul este investigat şi în prezent.
O nouă metodă de înșelăciune care face ravagii în România a fost depistată pe Instagram. Specialiștii le recomandă oamenilor să nu acceseze link-urile din sursele pe care nu le cunosc.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează utilzatorii să aibă grijă în ceea ce privește o campanie dezvoltată de hackeri, care trimit mesaje false prin sms, e-mail și rețelele de socializare.
Specialiștii din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică atrag atenția asupra unei campanii creată de hackeri, pentru a le face rău oamenilor. Aceștia îi avertizează pe utilizatorii de Instagram să nu acceseze link-urile pe care le primesc pe e-mail, sms, sau social media.
„Atenţie la sms-urile, e-mail-urile sau mesajele primite pe social media din surse necunoscute ori de la numere scurte, care cer autentificarea în contul de Instagram sau resetarea parolei (…) Textul poate părea autentic, pentru că atacatorii încearcă să simuleze faptul că mesajul este transmis chiar de reţeaua socială. Cu toate acestea, Instagram nu foloseşte această metodă pentru resetarea parolei şi nu va trimite niciodată mesaje text pentru acest lucru. Singura modalitate prin care Instagram comunică este prin e-mailuri oficiale sau prin trimiterea unei notificări direct din aplicaţie. Accesarea link-ului de pe dispozitivul mobil pe care sunteţi autentificat în aplicaţia de Instagram poate duce la pierderea accesului la cont, atacatorii având astfel posibilitatea de a schimba parola”, a spus reprezentantul DNSC.