Preşedintele Zelenski s-a adresat generalilor lui Putin , la câteva zile după ce li se adresaseră soldaţilor Moscovei. „Până nu veţi rezolva problema cu cine a început acest război fără sens împotriva Ucrainei, veţi fi ucişi, unul după altul, devenind ţapi ispăşitori”, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său zilnic, cerându-le generalilor ruşi să „rezolve problema Putin”.
În acest timp, soldaţii ruşi refuză să lupte şi se predau forţelor ucrainene. Ministrul Şoigu susţine că numărul soldaţilor chemaţi la arme este de 200.000 de persoane.
Cei care n-au fost înrolaţi şi au putut să plece sunt în număr de circa un milion. Estimarea a fost furnizată de Forbes Rusia. O altă sursă vorbeşte de 600-700.000 de ruşi fugiţi din calea războiului peste graniţele ţării.
Lovitură devastatoare pentru Rusia. Contraofensiva lui Zelenski la Herson ar putea schimba soarta războiului
Preşedintele rus Vladimir Putin poate deveni ”destul periculos şi nesăbuit” dacă se va simţi încolţit în urma evoluţiei nefavorabile pentru el a războiului din Ucraina, a declarat directorul CIA, Bill Burns, într-un interviu acordat postului CBS, citat marţi de CNN.
”Putin ”are de ce să fie îngrijorat, nu doar pentru ce se întâmplă pe câmpul de luptă în Ucraina, ci şi pentru ce se întâmplă la el acasă (în Rusia) şi pe plan internaţional”, a remarcat Burns.
Directorul CIA a observat în special faptul că, în pofida promisiunii făcute de China în februarie pentru ”o prietenie fără limite”, Beijingul a refuzat să ofere Moscovei sprijinul militar cerut de Putin şi în plus China şi-a ”controlat entuziasmul faţă de modul în care Rusia duce războiul” în Ucraina.
Provocările tot mai mari cu care se confruntă Rusia i-au lăsat lui Putin puţine opţiuni, făcându-l potenţial mai periculos, a atenţionat Bill Burns. ”Un Putin încolţit, un Putin care se simte pus cu spatele la zid, poate fi destul de periculos şi nesăbuit”, a concluzionat directorul CIA.
Avertismentul său vine în timp ce trupele ucrainene continuă să câştige teren în contraofensiva lansată contra celor ruse în teritoriile ocupate de acestea din urmă în estul şi sudul Ucrainei.
Statele occidentale, SUA în special, continuă să susţină militar Kievul, furnizându-i acestuia arme şi muniţii moderne care au provocat mari pierderi umane şi materiale armatei ruse.
Kievul susţine că a primit mii de solicitări din partea ruşilor care vor să se predea. Autorităţile ucrainene precizează că este vorba şi de soldaţi, dar şi de civili speriaţi de mobilizarea lui Putin
De la începutul invaziei ruse, în februarie, Washingtonul a oferit Kievului o serie de pachete de ajutor militar ce însumează până în prezent circa 16,8 miliarde de dolari.
Un nou astfel de pachet, în valoare de 625 de milioane de dolari, urmează să fie anunţat curând. Acesta va cuprinde încă patru lansatoare multiple de rachete HIMARS, 16 obuziere de calibrul 155 mm şi alte 16 de calibrul 105 mm, plus muniţia aferentă, echipamente ce vor fi livrate din stocurile armatei americane.
Întrebat marţi despre relatările din presă conform cărora Rusia s-ar pregăti să demonstreze că este pregătită să folosească arme nucleare în conflictul său cu Ucraina, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, a răspuns că preşedinţia rusă nu doreşte să ia parte la retorica nucleară răspândită de puterile occidentale şi de organizaţiile mass-media.