„Corbeanca Park” se află la numai 2-3 kilometri de copacul în care şi-a găsit sfârşitul Dan Condrea, patronul Hexi Pharma. Imediat după moartea lui Condrea, în presă s-a vehiculat ideea că maşina condusă de afacerist nu aparea pe camerele de supraveghere montate în Buftea şi Corbeanca pentru simplul motiv că acesta ar fi fost chiar în satul Tamaş, într-o vizită la Coldea! De-a lungul timpului, presa a făcut şi dezvăluiri spectaculoase despre legătura dintre DAN Condrea şi SRI.
Un sediu al firmei Hexi Pharma este situat chiar la parterul blocului din centrul Capitalei pe care Serviciul Român de Informaţii l-a cumpărat la începutul anilor 90 pentru angajaţii săi. (n.r. ilustrăm cu imaginile filmate atunci de camerele de supraveghere) În seara de 22 mai a anului trecut, Dan Condrea se afla la volanul unei maşini care îi aparţinea tatălui său. Într-o linie dreaptă, între localităţile Corbeanca şu Buftea, maşina a ieşit de pe drum şi s-a izbit de un copac.
Reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii susţineau atunci că patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, nu era filat în momentul accidentului în care şi-a perdut viaţa, acest lucru fiind interzis în urma unei decizii a Curţii Constituţionale. „Conform deciziei CCR, SRI nu mai poate asigura supraveghere operativă pentru dosarele de urmărire penală, în concluzie SRI nu are cum să fi făcut filaj domnului Condrea”, spunea reprezentanţii instituţiei.
Dan Condrea a murit în urma unui act suicidal, a anunţat la finalizarea anchetei procurorul Cornelia Adriana Şandru, consilier personal al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procurorii secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ au finalizat cercetările în dosarul privind accidentul în urma căruia şi-a pierdut viaţa, pe 22 mai, Dan Condrea, patronul companiei Hexi Pharma, aflată în centrul scandalului dezinfectanţilor diluaţi.
Din cercetarea la faţa locului şi din probele administrate de procurori a rezultat că:
– urmele de rulare aveau o traiectorie oblică spre dreapta, cu o lungime de 53,2 metri, poziţionată pe acostament şi pe spaţiul verde
– s-a constatat lipsa urmelor de frânare ori de evitare a copacului
– urmele de rulare indică faptul că autoturismul şi-a shimbat la un mmoment dat direcţia de deplasare rectilinie, îndreptându-se spre marginea carosabiluui, unde se aflau copaci
– în zonă nu se aflau alte autovehicule în deplasare sau staţionare
Totodată, raportul de autopsie medico-legală întocmit de Serviciul Medico-Legal Ilfov a concluzionat că moartea a fost violentă, cauzată de leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire de corpuri şi planuri dure cât şi prin strivire de componentele unui autovehicul urmare a unui impact cu un obstacol, politraumatism rutier şi sunt în legătură de cauzalitate directă, necondiţionată, cu decesul.
La autopsie nu s-au constatat leziuni fără caracter vital sau leziuni care pot avea alt mecanism de producere decât cel menţionat. Evenimentul rutier s-a produs în condiţii de vizibilitate bună şi carosabil uscat şi fără denivelări sau obstacole pe direcţia de deplasare.
„Date fiind concluziile raportului de expertiză criminalistică şi ale raportului de expertiză tehnică, coroborate cu celelalte probe administrate în cauză rezultă că autoturismul, fără a avea defecţiuni la sistemul de frânare ori direcţie, având o viteză de peste 100 km/h şi fără a i se acţiona sistemul de frânare a intrat în oliziune cu obstacolul ca urmare a conducătorului auto, care a schimbat direcţia de deplasare rectilinie înspre marginea carosabilului deşi era evident că o atare acţiune determină o stare de pericol grav şi iminent, decesul reprezentând consecinţa uni act suicidal”, a anunţat procurorul Cornelia Adriana Şandru.
Dan Condrea a murit pe 22 mai, în urma unui accident produs pe un drum din județul Ilfov, în apropiere de localitatea Buftea.