Generalul Dumitru Iliescu va fi audiat, miercuri, pentru a doua oară în Comisia SRI

Fostul şef al Serviciului de Protecţie şi Pază, Dumitru Iliescu, va fi audiat pentru a doua oară în cadrul Comisiei parlamentare de control al SRI, prima audiere având loc pe 25 octombrie, când a relatat comisiei că a primit informaţii despre activităţile conducerii SRI.
Iulian Tudor
08 nov. 2017, 21:27
Generalul Dumitru Iliescu va fi audiat, miercuri, pentru a doua oară în Comisia SRI

La audierea precedentă, generalul în rezervă Dumitru Iliescu a susţinut că anumite persoane din zona structurilor de siguranţă i-au furnizat informaţii despre conducerea SRI, acestea căutând, astfel, „canale colaterale” pentru ca informaţiile să ajungă la decidenţii politici care pot să „corecteze” situaţia.

„Am venit la Comisie cu lucruri concrete. Am indicat unde se găsesc probele respective. Eu nu am acces la documente clasificate, eu am dat comisiei indicii unde se găsesc aceste documente care reflectă ceea ce spun eu şi am indicat structura unde se află, compartimentul unde se află şi modul în care se pot obţine”, a spus Dumitru Iliescu, el menţionând că nu ştie care este gradul de clasificare al acestor documente sau informaţii, scrie Mediafax.

Întrebat de unde are informaţii despre acele probe, Dumitru Iliescu a răspuns: „Deci acele probe …mi-au venit informaţii din zona structurilor de siguranţă naţională. Deci eu nu am cules aceste informaţii, am intrat în contact cu ele pentru că anumite persoane au venit şi mi le-au furnizat”.

El a spus că a primit acele informaţii în calitate de „cetăţean”. „Această informaţie poate să vină, de exemplu, întâlnirile dintre conducerea DNA şi conducerea SRI… A venit asemenea informaţie. Şi de ce? Pentru că cei care au intrat în posesia lor normal trebuia să le dea la conducerea Serviciului, dar conducerea Serviciului era în speţa respectivă, erau responsabili pentru fapta care se săvârşise! Şi atunci au căutat canale colaterale prin care aceste informaţii să ajungă la structuri în domeniul siguranţei naţionale care, la rândul lor, să le pună la dispoziţia factorilor de decizie care pot corecta situaţia respectivă”, a explicat Dumitru Iliescu.

Dumitru Iliescu, fost şef SPP: Ponta mi-a cerut să-l ajut să devină vicepreşedinte al Camerei. „L-a trădat pe Geoană”

El a ţinut să sublinieze faptul că nu a făcut nimic ilegal prin intrarea în contact cu aceste informaţii şi trasmiterea lor mai departe către alte structuri de informaţii.

Preşedintele comisiei, senatorul Claudiu Manda, a confirmat declaraţiile lui Iliescu. Întrebat în ce calitate a fost informat Dumitru Iliescu, Manda a spus că, în opinia sa, acest lucru are legătură cu experienţa, expertiza şi trecutul pe care îl are acesta, fiind fost şef SPP, general şi secretar CSAT.

El a admis, totuşi, că Dumitru Iliescu nu avea dreptul să aibă la cunoştinţă aceste informaţii clasificate. „Nu vreau să fiu avocatul domniei sale. A spus că nu avea cum să deţină informaţii clasificate, că a fost informat despre aceste informaţii, că le-a dirjat către diferite structuri, dar sigur că a luat la cunoştinţă, nu în detaliu”.

Chestionat dacă acest fapt nu reprezintă o scurgere de informaţii în cadrul unui serviciu de informaţii, Manda a menţionat că membrii Comisiei nu au văzut lucrurile astfel. „Nu am văzut lucrurile aşa. A spus că sunt oameni din zona celor care aveau acces la informaţii i-au adus la cunoştinţă domniei sale. A încercat să le dirijeze către structuri care se ocupă cu manipularea informaţiilor şi aducerea la cunoştinţă a decidenţilor”, a subliniat Manda.

El a admis, răspunzând unei întrebări, că persoanele care ar transmite informaţii clasificate ar acţiona ilegal. „Dacă vorbim de informaţie clasificată în sens real, care să fi fost sustrasă dintr-un serviciu de informaţii şi care să ajugă la cineva, vorbim de elemenete care sunt ilegale. În context, domnul Iliescu a prezentat şi am clarificat, a spus că a făcut-o fără să încalce legea”, a menţionat Manda. Întrebat unde a transmis Iliescu aceste informaţii clasificate, Manda a precizat că au fost transmise către Direcţia de Informaţii a Armatei.

De asemenea, Dumitru Iliescu a prezentat Comisiei SRI paşii „construcţiei” unui dosar împotriva unei persoane incomode, primul fiind „luarea măsurii interceptării”, iar ultimul „stabilirea sentinţei”.

„Dumitru Iliescu ne-a explicat cam care sunt paşii atunci când se construieşte un dosar împotriva unei persoane incomode. Pasul 1 – se lua măsura interceptării, pasul 2 – pe baza interceptării se făcea un transcript, care de multe ori era în situaţia de a fi montaj, nu corect şi real, pasul 3 – se construia acest dosar, pasul 4 – se stabilea procurorul care făcea rechizitoriul şi de multe ori, în opinia domniei sale, erau chiar făcute rechizitoriile, şi nu de către procurori”, a spus Manda.

„(…)Pasul 5 – urmărirea dosarului, inclusiv la instanţă, pasul 6 – folosirea culoarului media, pasul 7 – stabilirea sentinţei”, a adăugat Manda.

El a precizat că Dumitru Iliescu a dat în acest sens exemplul propriului dosar, dar şi al altor dosare. „Ne-a dat exemplul domniei sale, cum a fost construit dosarul domniei sale (…) a mai dat exemplul domnului Paltin Sturza (…) şi al treilea caz – cazul domnului Voicu”, a menţionat Manda.

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Cum poți să-ți dai seama dacă telefonul tău este ascultat. Testul simplu pe care trebuie să-l faci
Capital.ro
Călin Georgescu NU va candida. Greșeala îl costă președinția: CCR îl va bloca
Playtech.ro
Pericol de cutremur major! Românii au fost avertizaţi, autorităţile au intrat în alertă. Ce se întâmplă în ţară...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
Decizie CCR: impozitarea progresivă a pensiilor speciale este neconstituțională. „Reglementări insuficient elaborate și lipsite de precizie”
wowbiz.ro
Ce spune Muzeul Național de Istorie a României, despre Coiful de la Agighiol, expus lângă flăcările care au mistuit Los Angeles în luna ianuarie! Avem lista tuturor locurilor din lume unde se află în prezent obiecte din Tezaurul României!
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Seniorii care primesc a 13-a pensie. S-a dat lege!
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
BREAKING | Claudia Udrescu a murit pe loc, după ce a căzut de la balconul casei sale 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Doliu imens în PSD. O tragedie cum România nu a mai trăit: Nu există cuvinte să aline suferința
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Netanyahu, primul lider străin care se întâlnește cu Trump în al doilea mandat la Casa Albă
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Omul lui TRUMP a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Corabia Șoșoacăi în prag de naufragiu politic: sfeștania nu a folosit la nimic