Generalul Nicolae Ciucă, propus ministru al Apărării, a depus cererea de trece în rezervă

Generalul Nicolae Ciucă, propus ministru al Apărării în Guvernul condus de Ludovic Orban, a depus cerere de trecere în rezervă, a anunţat România TV. 
Romania TV
28 oct. 2019, 12:25
Generalul Nicolae Ciucă, propus ministru al Apărării, a depus cererea de trece în rezervă

Premierul desemnat Ludovic Orban a anunţat, la 24 octombrie 2019, componenţa Cabinetului pe care îl va supune votului Parlamentului, iar generalul Nicolae-Ionel Ciucă a fost propus ministru al Apărării Naţionale. Potrivit calendarului privind învestirea Guvernului Orban, Nicolae Ciucă ar urma să fie audiat marţi, la ora 13, în Comisiile pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. 

Nicolae Ciucă s-a născut la 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. A absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985, şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu în 1988.

După absolvirea şcolii militare, a fost repartizat comandant de pluton lansare la Regimentul 26 Mecanizat, iar în perioada 1989-1992 a fost comandant pluton cercetare şi instrucţie, la Batalionul 121 Cercetare. În anul 1990 a urmat Cursul de perfecţionare de comandanţi companii cercetare. În perioada 1992-1993 a fost ofiţer de stat major în biroul operaţii, la acelaşi batalion, potrivit site-ului http://www.defense.ro.

A urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea arme întrunite, în perioada 1993-1995, iar după absolvire a fost numit ofiţer de stat major la biroul operaţii şi pregătire pentru luptă al Brigăzii 2 Mecanizată.

În perioada 1996-1997 a participat la misiunea UNAVEM III, Angola, ca ofiţer de stat major. În anul 1997 a urmat Cursul de stat major tip brigadă.

Între 1998-2001 a fost şef de stat major la Batalionul 26 Infanterie. În această perioadă a absolvit Cursul de instructori pentru menţinerea păcii (Turcia), în anul 1999, Cursul PSO (operaţii în sprijinul păcii) şi Cursul de limba engleză în anul 2000, iar în anul 2001, Cursul JOINT şi operaţii multinaţionale. În anul 2000 a participat la exerciţiul multinaţional „Blue Danube 2000”, încadrând funcţia de comandant al Componentei Terestre) şi la exerciţiul „Dinamyc Response” în Kosovo, încadrând funcţia de şef de stat major al Batalionului 26 Infanterie – rezerva strategică SACEUR.

Între anii 2001 şi 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie, cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), şi Antica Babilonia, Irak (2004). În anul 2001 a participat la exerciţiul multinaţional „Dinamyc Response” în Bosnia şi Herţegovina, încadrând funcţia de comandant al Batalionului 26 Infanterie – rezerva strategică SACEUR, iar în anul 2003, la exerciţiul ISAF, a fost conducătorul/directorul exerciţiului (OCE/EXDIR).

În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, iar în anul 2004 a urmat Cursul de relaţii civili militari în Europa de Est şi Asia Centrală, Hulburt Field, Florida – SUA. În perioada 2004-2006 a fost şeful operaţiilor la Brigada 2 Infanterie, iar în perioada 2006-2007, împuternicit şef de stat major al aceleiaşi brigăzi.

În anul 2005 a urmat Cursul de limba engleză – terminologie NATO, York University, iar în anul 2006 şi-a aprofundat cunoştinţele absolvind, în SUA, Colegiul de război, trupe de uscat, şi a obţinut Masterul în Studii Strategice.

În perioada 2007-2009 a îndeplinit funcţia de locţiitor al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, iar în perioada 2009-2011, comandant al brigăzii. În anul 2010 a participat la exerciţiul Eurasian Star (NRDC-Turcia), comandant de brigadă.

La 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă, iar din ianuarie 2011 a fost numit comandantul Diviziei 2 Infanterie. În anul 2012 a absolvit cursul postuniversitar „Securitate şi bună guvernare” la Colegiul Naţional de Apărare, Bucureşti.

La 9 mai 2013 a fost înaintat la gradul de general-maior.

Pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei a fost distins cu Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în Grad de Ofiţer, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, XXV, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Informaţiilor Militare, Emblema de Onoare a Logisticii, Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Forţelor Navale, Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii, – Emblema de Onoare a Statului Major General, precizează site-ul https://www.defense.ro.

La 15 octombrie 2014, generalul-maior Nicolae Ciucă a fost înlocuit la comanda Statului Major al Forţelor Terestre cu generalul-maior Dumitru Scarlat, preluând, cu aceeaşi dată, funcţia de locţiitor al şefului Statului Major General.

General-locotenentul cu trei stele Nicolae-Ionel Ciucă a fost numit în funcţia de şef al Statului Major, începând cu data de 1 ianuarie 2015, prin decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis.

În iulie 2019, şeful Statului Major al Apărării a fost distins cu Ordinul Naţional al Meritului în grad de Comandor de către ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis. Ceremonia a avut loc marţi, reşedinţa Ambasadei Franţei. 

Spynews
Andrei de la Mireasa, sezonul 7, și iubita lui s-au despărțit după o lună de relație. Care ar fi motivul separării și ce spune și despre Simona
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Soluția banală care ține praful la distanță. Funcționează rapid și te ajută să păstrezi curățenia mai mult timp
Capital.ro
Se dau bani de la stat direct pe card. Cerere până pe 31 iulie. Ce obligație ai pentru 5 ani
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție de NOTA 10 în Paris! Câte MII DE EURO a costat ținuta ei: Geanta, mai SCUMPĂ decât rochia
DailyBusiness
Noua Comisie Eropeană va fi condusă tot de Ursula von der Leyen. Care sunt candidații propuși de guvernele țărilor din UE?
Adevarul
Sporuri și concedii medicale acordate abuziv pentru minerii din Valea Jiului. S-au întocmit dosare penale
Spynews
Ce preț trebuie să plătești dacă vrei să faci plajă pe cearșaf, în Mamaia. Poate fi mai scump decât închrierea unui șezlong
Spynews
Cristina Rotaru de la Insula iubirii, mesaj cu subînțeles, după ce soțul ei, Andrei, s-a sărutat cu ispita Diandra? „Să nu fiu apreciată, iubită...” | FOTO
Evz.ro
Burgeri de milionari în Aeroportul Otopeni. Prețul este uluitor
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce s-a descoperit în trupul lui Sorin Nazîru? Filmul morţii fostului portar de la Dinamo
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un polițist din București a ajuns viral pe internet după ce s-a afișat în fustă mini! Reacția surprinzătoare a colegilor lui: „Mi-au spus că am picioare frumoase”
Capital.ro
Mașinile au primit interzis. Decizie aprobată într-un mare oraș din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
Filmul complet al măcelului din Padina! 'Băi, omule, îl omori!''- Ultimele clipe din viața lui Sorin Anghel
substantial.ro
Evgheni Serebriakov, acuzat de atentat la Moscova, declară că a cooperat cu servicii speciale din Ucraina
MediaFlux
PENSIONARII trebuie să depună DOCUMENTELE în URMĂTOARELE 14 ZILE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!