Aceștia au cerut ca, pe măsură ce măsurile de izolare sunt ridicate, guvernele să investească în programe de recuperare pentru a evita daunele iremediabile la adresa viitorului copiilor.
Nu putem sta și permite ca acești tineri să fie privați de educație și de o posibilă șansă de succes în viață, se menționează în scrisoarea semnată de 275 de foști lideri mondiali, economiști și specialiști în educație.
Printre semnatari se numără fostul secretar general al ONU Ban Ki-Moon, fosta președintă irlandeză Mary Robinson, fostul premier neo-zeelandez Helen Clark și foștii premieri britanici Gordon Brown, Tony Blair și John Major.
O îngrijorare deosebită o reprezintă cei circa 30 de milioane de copii care s-ar putea să nu mai revină niciodată la școală, în ciuda faptului că măsurile de carantină au început să fie relaxate.
Pentru aceștia, pentru cei mai puțin favorizați copii din lume, educația este adesea singura ieșire din sărăcie – un drum care este în pericol de a se închide, mai arată scrisoarea adresată liderilor G20, guvernelor, Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internațional și băncilor de dezvoltare.
Se estimează că, la nivel mondial, 12 milioane de fete sunt obligate să se mărite în fiecare an înaintea împlinirii vârstei de 18 ani, ceea ce înseamnă, în medie, o fată la fiecare trei secunde. Experții ONU au estimat că, din cauza crizei coronavirusului, s-ar putea înregistra 13 milioane de căsătorii în plus în rândul copiilor, în deceniul următor.
Mai mult, mulți alți copii neșcolarizați riscă să fie exploatați, fiind puși să facă munci periculoase.
Peste jumătate de miliard de copii nu se duc la școală din cauza măsurilor de carantină și, deși mulți au beneficiat de cursuri online, lipsa accesului la internet i-a lăsat pe cei mai săraci dintre copii fără educație. Închiderea școlilor a amplificat și foametea, peste 300 de milioane de copii pierzând mesele gratuite pe care le primeau când mergeau la cursuri.