UPDATE: Generaţia de Aur a făcut spectacol în meciul său de adio, sâmbătă seara, pe Arena Naţională, învingând selecţionata Legendelor Lumii, cu scorul de 3-2.
Golurile tricolorilor au fost marcate de Panduru, Hagi şi Gâlcă.
UPDATE – Generaţia de Aur, ultima dată pe teren, pe Arena Naţională. Marcel Ciolacu: Un meci pe măsura celor care au făcut istorie pentru România/ Ciucă: Zeci de mii de români se înclină, în această seară, în faţa legendelor fotbalului românesc
La 30 de ani de la Cupa Mondială din ’94, Generaţia de Aur, echipa care a scos sute de mii de români în stradă, s-a întors pe teren pentru un ultim meci, sâmbătă, pe Arena Naţională. ”Un meci pe măsura celor care au făcut istorie pentru România. E timpul ca şi tricolorii noştri de astăzi să readucă bucuria şi magia acelor seri de vis din ‘94”, a scris, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu. ”Zeci de mii de români se înclină, în această seară, în faţa legendelor fotbalului românesc”, a afirmat liderul PNL, Nicolae Ciucă, aflat în tribună.
UPDATE – ”Spectacol pe Arena Naţională, la meciul de retragere al Generaţiei de Aur! Zeci de mii de români se înclină, în această seară, în faţa legendelor fotbalului românesc”, a scris, la rândul său, pe Facebook, Nicolae Ciucă.
El a publicat şi un selfie făcut în tribună.
UPDATE- “Un cadou pentru români din partea “Generaţiei de Aur”. Un meci pe măsura celor care au făcut istorie pentru România.
E timpul ca şi tricolorii noştri de astăzi să readucă bucuria şi magia acelor seri de vis din ‘94.
Hai, România!”, a reacţionat premierul Marcel Ciolacu în social media.
Stirea initiala: Arena Naţională spune sâmbătă „adio” eroilor care au adus cele mai mari performanţe din istoria echipei naţionale: locul 5 la Cupa Mondială şi locul 3 în clasamentul FIFA.
Generaţia de Aur revine pe teren. Vineri seara, la Radisson, a avut loc dineul oficial, acolo unde s-a adunat întreaga cremă a fotbalului românesc.
Un punct de atracţie al serii l-a reprezentat acţiunea caritabilă de vânzare a tricourilor fotbaliştilor care se vor afla pe terenul celui mai mare stadion din România.
Cel mai bine vândut tricou a fost cel al lui Hagi, achiziţionat de Veronica Schmidt, soţia celui care controlează grupul Automobile Bavaria, unul dintre sponsorii „Regelui”, contra sumei de 30.000 de euro.
Întrebat dacă preţul obţinut pe tricoul său este unul corect, Hagi a stârnit zâmbetul tuturor: „Să fiu sincer? În timpurile care sunt, nu. Se putea şi mai bine, cu toate că spun respect domnului Schmidt, care a cumpărat tricoul.
Şucu a cumpărat tricoul lui Mourinho
Patronul rapidist Dan Şucu (61 de ani), prezent şi el la gală, a fost cel mai activ la licitaţia de vineri. Finanţatorul celor de la Rapid a achiziţionat tricoul lui Jose Mourinho, cu 16.000 de euro, dar şi pe cele ale lui Rivaldo şi Hristo Stoichkov.
În sală a fost prezent şi Cristi Borcea (54 de ani). Fostul acţionar al celor de la Dinamo s-a orientat spre tricourile reprezentanţiilor Generaţiei de Aur cu trecut dinamovist.
Hagi a fost cel care a cumpărat tricoul lui Ilie Dumitrescu, pentru suma de 6.000 de euro. Ulterior, la microfon, a spus că a făcut acest demers pentru a se revanşa pentru pasa de gol primită în victoria României cu Argentina, scor 3-2, de la World Cup ’94.
Licitaţia se desfăşoară în două etape, primele 26 de tricouri de joc fiind licitate în seara de vineri, 24 mai, înaintea meciului aniversar, iar diferenţa, 23 de tricouri, va fi licitată după meciul aniversar, vineri 31 mai 2024, exclusiv online, de la ora 12.00.
Fostul căpitan al primei reprezentative de fotbal a României, Gheorghe Hagi, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă susținută înaintea meciului de retragere al „Generației de Aur”, programat în această seară pe Arena Națională din Capitală, că echipa națională din anii ’90 avea ceva special şi anume faptul că fiecare jucător dorea să fie cel mai bun.
„Timpul s-a scurs, au trecut ani mulți… sunt amintiri frumoase de care ne face plăcere să vorbim. Acea echipă națională avea talent, cum au toate echipele naționale din toate generațiile, dar naționala noastră cred că a avut ceva special. Deci ce face diferența între foarte mulți jucători talentați? O face cel care se trezeşte mai devreme dimineață, care e motivat, care are ambiție. Iar eu cred că în generația noastră fiecare jucător avea ambiția să fie cel mai bun. Iar lucrul ăsta a dus la performanțe foarte mari. Deci diferența o face ambiția şi motivația, pentru că talentul de pune doar pe scenă”, a spus Hagi.
„Ne amintim de tot ce am făcut bine pentru România şi sperăm ca diseară pe teren să mai putem face ceva, cât de cât, pentru a-i mulțumi pe suporteri. Pentru că fotbalul e făcut pentru ei. Lucrul cel mai important e că i-am făcut fericiți. Am făcut performanțe, iar acestea aduc mereu bucurie şi fericire. Am înțeles că stadionul va fi plin, iar asta înseamnă respectul lor față de noi. Pentru că e clar că fotbalistic vorbind noi nu vom fi la cel mai mare nivel. Am servit România vreo 18 ani, iar lucrul ăsta nu se uită uşor. Emoții există, au fost mereu înainte de fiecare meci, aşa că vor şi şi astăzi. Nu cred că vor fi lacrimi, acum cred că va fi o mare bucurie. Noi o să dăm ce avem mai bun diseară. Calitate există, după aceea vom vedea câte goluri vor fi. Însă tehnică şi tactică veți vedea. Mourinho e unul la ei, dar noi suntem mai mulți antrenori în teren, se joacă şi la noi acasă, deci va fi bine”, a adăugat zâmbind Gheorghe Hagi, în prezent antrenor al formației Farul Constanța.
Întrebat dacă are regretul că nu a reuşit să atingă faza semifinalelor sau chiar să joace finala la Cupa Mondială din 1994, Hagi a răspuns: „Sigur că se putea şi am fost foarte aproape să ajungem acolo sus, unde ne doream şi unde toți eram convinşi că putem ajunge. Dar cred eu că această generație a făcut performanțe foarte mari, pentru că în 10 ani a ajuns la 5 turnee finale mondiale şi europene. Aşa că pentru fotbalul românesc este ceva extraordinar. Noi n-am trecut de acel sfert de finală, am lăsat loc de bună ziua, şi vrem să o facă cei tineri. Au şi ei loc unde să se ducă mai sus. Pentru că, de exemplu, cei de la Steaua care au câştigat Cupa Campionilor, ce putem noi să mai facem mai mult de atât? Lăsăm să facă tinerii. Poate sunt eu prea optimist, dar cu un proiect foarte bun la națională se poate atinge o semifinală de Mondial sau European. Ăsta trebuie să fie unicul obiectiv pentru fotbalul românesc de acum încolo. Pentru că întotdeauna trebuie să faci mai mult decât au făcut cei din urmă. Asta ne dorim, să vină alți copii care să ducă România la un nivel mult mai bun decât am făcut-o noi. Iar asta înseamnă progres”.
Simona Halep, out de la Roland Garros. Anunţ oficial: „Nu a fost exonerată de dopaj”
Componenții „Generației de Aur” vor întâlni o selecționată de staruri ale fotbalului internațional într-un meci de retragere organizat, în această seară, de la ora 20:30, pe Arena Națională din Capitală. Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu, Ioan Ovidiu Sabău, Ionuț Lupescu, Bogdan Stelea, Miodrag Belodedici, Marius Lăcătuş şi Florin Prunea sunt doar câțiva dintre marii fotbalişti care vor îmbrăca din nou tricoul României.
De partea cealaltă, în echipa starurilor, care va fi condusă de pe bancă de portughezul Jose Mourinho, se vor afla nume mari precum Hristo Stoicikov, Rivaldo, Christian Karembeu, Nuno Gomes, Christian Panucci sau Dida.
Cea mai mare performanță a echipei naționale de fotbal a României a fost sfertul de finală de la Cupa Mondială din SUA 1994, când „tricolorii” au pierdut la loviturile de departajare cu 4-5 în fața Suediei, după ce în optimi au eliminat vicecampioana mondială Argentina, cu 3-2.