Generația Z, ”orbită” de telefoanele mobile. Avertismentul înfricoșător al medicilor din toată lumea. ”Nu putem inversa ceea ce s-a produs deja”

În era digitală, în care copiii nu își mai pot scoate ochii din telefon, problemele par să devină din ce în ce mai grave. Generația Z devine tot mai mioapă din cauza privitului ore în șir la dispozitivele electronice. Iată ce avertizează un celebru chirurg oftalmolog.
Filip Stan
07 mart. 2024, 10:34
Generația Z, ”orbită” de telefoanele mobile. Avertismentul înfricoșător al medicilor din toată lumea. ”Nu putem inversa ceea ce s-a produs deja”

Generația Z devine tot mai mioapă din cauza privitului îndelungat la dispozitivele electronice pe tot parcursul zilei și se confruntă cu o epidemie de orbire, în cazul în care continuă să stea doar în casă, dependenți de telefoane și rețele sociale, avertizează un renumit chirurg oftalmolog într-un raport.

Citește și Generaţia Z. O tânără plânge rău pe TikTok după ce s-a angajat la primul job cu program de 8 ore: „Nu am timp de nimic!”/Reacţia fanilor: „Poţi oricând să-ţi dai demisia şi să începi serviciul militar”

Rata miopiei a crescut semnificativ în toată lumea, cu o creștere de 46% în Marea Britanie în ultimele trei decenii!

În SUA, un studiu din California arată că miopia a crescut cu 59% în rândul adolescenților.

Generația Z se confruntă cu riscuri crescânde de a dezvolta probleme grave ale ochilor, chiar până la orbire, după ce au ratat expunerea la lumina naturală în timpul pubertății.

Ratele de miopie au crescut în mod alarmant în întreaga lume, cu o creștere de 46% în Marea Britanie în ultimele trei decenii, conform Daily Mail.

În SUA, un studiu din California arată că miopia a crescut cu uimitorul procent de 59% în rândul adolescenților.

Dr. Joern Jorgensen, un renumit chirurg oftalmolog la Laser Eye Clinic London, a tras un semnal de alarmă în legătură cu situația aceasta, care va deveni din ce în ce mai gravă, pentru că Generația Z, persoanele născute între mijlocul anilor 1990 și mijlocul anilor 2010, nu primește suficient dopamină.

În retină, nivelurile ridicate de dopamină ajustează vederea pentru condițiile de lumină naturală

Dacă mulți nu știu, timpul petrecut la soare crește nivelurile de dopamină, în timp ce statul în interior reduce cantitatea acestui important neurotransmițător, conducând la probleme serioase ale ochilor.

Între timp, cantitatea de timp petrecută privind dispozitivele electronice la doar câțiva centimetri distanță de față poate duce la miopie.

„Într-un moment critic al vieții lor, ei nu primesc lumina naturală, ceea ce provoacă în mod evident o creștere semnificativă a miopiei. Este alarmant și ceea ce observăm este o epidemeie”, a declarat Jorgensen pentru Daily Mail.

„Ieșirea în aer liber în timpul zilei pentru a juca fotbal, sporturi de orice fel sau doar pentru a te juca cu prietenii declanșează un proces chimic care eliberează dopamină”, a adăugat el.

„Putem încuraja copiii să iasă afară și să facă mai mult sport, dar nu putem inversa ceea ce s-a produs, având în vedere importanța rețelelor sociale în viața lor”, a continuat el.

Un alt factor dăunător este cantitatea de muncă de aproape pe care o fac tinerii, ceea ce este, de altfel, nociv.

Pandemia de COVID-19 i-a ținut pe copii închiși în interior și concentrați pe ecrane, ceea ce a accelerat și mai mult tendința globală spre deteriorarea vederii, conform unui articol din 2022 din Psychology Today, potrivit DailyMail.com.

Studiile din California și Sydney, Australia, au constatat că timpul petrecut în aer liber este puternic legat de un risc mai mic de miopie, conform sursei.

Se pare că tinerii dezvoltă miopie mai devreme din cauza creșterii timpului petrecut pe ecrane și a lipsei de expunere la soare – și nu doar din cauza factorilor genetici. Vorbim despre [copii care au] vârsta de 4 sau 5 ani”, a declarat Dr. Maria Liu, profesor asociat de optometrie clinică la Universtiatea California, Berkeley, pentru NPR.

Până în 2030, conform Organizației Mondiale a Sănătății, 40% din populația globală va suferi de miopie.

Menținerea unui ecran aproape de față face ca ochii să clipească mai puțin și să compenseze excesiv atunci când se focalizează timp de ore – conducând la o alungire treptată a globului ocular și la schimbări la nivelul lentilei, susțin medicii oftalmologi.

Cazurile grave de miopie la tineri cresc, de asemenea, și șansele de a dezvolta degenerescență maculară – o cauză principală a orbirii – cu 41%, conform Daily Mail.

„Tratarea AMD (degenerescență maculară legată de vârstă) este una dintre cele mai mari costuri cu care se confruntă NHS, reprezintă o mare povară asupra resurselor”, a spus Jorgensen, referindu-se la Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie.

„O singură injecție de Lucentis, folosit pentru tratarea degenerescenței maculare legate de vârstă (AMD), costă 1.000 de lire sterline și un pacient trebuie să o primească în fiecare lună sau să riște orbirea”, a spus renumitul medic.

„Miopia severă crește dramatic și șansele de a dezvolta alte afecțiuni grave, precum glaucomul și detasarea retinei”, a declarat medicul.”Este o situație foarte gravă, vedem cazuri de miopie severă de 30 de ori mai des și aceasta declanșează cele patru cauze ale bolilor oculare: cataracta, glaucomul, detașarea retinei și AMD”, a adăugat el.

”Mai avem multe de învățat”

Dr. Irfan Jeeva, de la Spitalul Pinderfields din Wakefield, West Yorkshire, a afirmat că tot mai mulți tineri au nevoie de ochelari din cauza expunerii la dispozitivele digitale.

Citește și Generaţia Z intră cu tupeu pe piaţa muncii. Vor pe loc între 1.000 şi 3.000 de euro, deşi sunt slab pregătiţi

„Mai avem multe de învățat despre acest aspect, dar există suficiente date care să mă facă să cred că expunerea crescută la ecrane poate afecta sănătatea vizuală, sănătatea mentală, sănătatea fizică și sănătatea emoțională”, a declarat Jeeva pentru BBC Look North.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul mare din Europa care a fost asaltat de români. Au ajuns a doua comunitate ca mărime și puțini vor să se mai întoarcă în țară: “Ne-au primit foarte frumos, cu multă căldură”
Capital.ro
Se montează obligatoriu pe mașini. Regulă nouă UE, aplicabilă din ianuarie 2026. Șoferii vor controla direct
Playtech.ro
Care sunt drepturile soțului supraviețuitor la moștenire. Ce spune legea
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Lovitură masivă pentru Trump: Un gigant auto japonez își mută producția în afara SUA, ca urmare a tarifelor impuse
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Avertizări de Cod Galben în toată țara. Vremea se schimbă radical între 25 și 27 aprilie
Cancan.ro
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Banii de care trebuie să te ferești în România. Avertismentul Băncii Centrale: Sunt ușor de detectat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Planul secret al lui Trump să destrame Uniunea Europeană. A făcut deja primul pas
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte