Generația Z, ”orbită” de telefoanele mobile. Avertismentul înfricoșător al medicilor din toată lumea. ”Nu putem inversa ceea ce s-a produs deja”

În era digitală, în care copiii nu își mai pot scoate ochii din telefon, problemele par să devină din ce în ce mai grave. Generația Z devine tot mai mioapă din cauza privitului ore în șir la dispozitivele electronice. Iată ce avertizează un celebru chirurg oftalmolog.
Filip Stan
07 mart. 2024, 10:34
Generația Z, ”orbită” de telefoanele mobile. Avertismentul înfricoșător al medicilor din toată lumea. ”Nu putem inversa ceea ce s-a produs deja”

Generația Z devine tot mai mioapă din cauza privitului îndelungat la dispozitivele electronice pe tot parcursul zilei și se confruntă cu o epidemie de orbire, în cazul în care continuă să stea doar în casă, dependenți de telefoane și rețele sociale, avertizează un renumit chirurg oftalmolog într-un raport.

Citește și Generaţia Z. O tânără plânge rău pe TikTok după ce s-a angajat la primul job cu program de 8 ore: „Nu am timp de nimic!”/Reacţia fanilor: „Poţi oricând să-ţi dai demisia şi să începi serviciul militar”

Rata miopiei a crescut semnificativ în toată lumea, cu o creștere de 46% în Marea Britanie în ultimele trei decenii!

În SUA, un studiu din California arată că miopia a crescut cu 59% în rândul adolescenților.

Generația Z se confruntă cu riscuri crescânde de a dezvolta probleme grave ale ochilor, chiar până la orbire, după ce au ratat expunerea la lumina naturală în timpul pubertății.

Ratele de miopie au crescut în mod alarmant în întreaga lume, cu o creștere de 46% în Marea Britanie în ultimele trei decenii, conform Daily Mail.

În SUA, un studiu din California arată că miopia a crescut cu uimitorul procent de 59% în rândul adolescenților.

Dr. Joern Jorgensen, un renumit chirurg oftalmolog la Laser Eye Clinic London, a tras un semnal de alarmă în legătură cu situația aceasta, care va deveni din ce în ce mai gravă, pentru că Generația Z, persoanele născute între mijlocul anilor 1990 și mijlocul anilor 2010, nu primește suficient dopamină.

În retină, nivelurile ridicate de dopamină ajustează vederea pentru condițiile de lumină naturală

Dacă mulți nu știu, timpul petrecut la soare crește nivelurile de dopamină, în timp ce statul în interior reduce cantitatea acestui important neurotransmițător, conducând la probleme serioase ale ochilor.

Între timp, cantitatea de timp petrecută privind dispozitivele electronice la doar câțiva centimetri distanță de față poate duce la miopie.

„Într-un moment critic al vieții lor, ei nu primesc lumina naturală, ceea ce provoacă în mod evident o creștere semnificativă a miopiei. Este alarmant și ceea ce observăm este o epidemeie”, a declarat Jorgensen pentru Daily Mail.

„Ieșirea în aer liber în timpul zilei pentru a juca fotbal, sporturi de orice fel sau doar pentru a te juca cu prietenii declanșează un proces chimic care eliberează dopamină”, a adăugat el.

„Putem încuraja copiii să iasă afară și să facă mai mult sport, dar nu putem inversa ceea ce s-a produs, având în vedere importanța rețelelor sociale în viața lor”, a continuat el.

Un alt factor dăunător este cantitatea de muncă de aproape pe care o fac tinerii, ceea ce este, de altfel, nociv.

Pandemia de COVID-19 i-a ținut pe copii închiși în interior și concentrați pe ecrane, ceea ce a accelerat și mai mult tendința globală spre deteriorarea vederii, conform unui articol din 2022 din Psychology Today, potrivit DailyMail.com.

Studiile din California și Sydney, Australia, au constatat că timpul petrecut în aer liber este puternic legat de un risc mai mic de miopie, conform sursei.

Se pare că tinerii dezvoltă miopie mai devreme din cauza creșterii timpului petrecut pe ecrane și a lipsei de expunere la soare – și nu doar din cauza factorilor genetici. Vorbim despre [copii care au] vârsta de 4 sau 5 ani”, a declarat Dr. Maria Liu, profesor asociat de optometrie clinică la Universtiatea California, Berkeley, pentru NPR.

Până în 2030, conform Organizației Mondiale a Sănătății, 40% din populația globală va suferi de miopie.

Menținerea unui ecran aproape de față face ca ochii să clipească mai puțin și să compenseze excesiv atunci când se focalizează timp de ore – conducând la o alungire treptată a globului ocular și la schimbări la nivelul lentilei, susțin medicii oftalmologi.

Cazurile grave de miopie la tineri cresc, de asemenea, și șansele de a dezvolta degenerescență maculară – o cauză principală a orbirii – cu 41%, conform Daily Mail.

„Tratarea AMD (degenerescență maculară legată de vârstă) este una dintre cele mai mari costuri cu care se confruntă NHS, reprezintă o mare povară asupra resurselor”, a spus Jorgensen, referindu-se la Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie.

„O singură injecție de Lucentis, folosit pentru tratarea degenerescenței maculare legate de vârstă (AMD), costă 1.000 de lire sterline și un pacient trebuie să o primească în fiecare lună sau să riște orbirea”, a spus renumitul medic.

„Miopia severă crește dramatic și șansele de a dezvolta alte afecțiuni grave, precum glaucomul și detasarea retinei”, a declarat medicul.”Este o situație foarte gravă, vedem cazuri de miopie severă de 30 de ori mai des și aceasta declanșează cele patru cauze ale bolilor oculare: cataracta, glaucomul, detașarea retinei și AMD”, a adăugat el.

”Mai avem multe de învățat”

Dr. Irfan Jeeva, de la Spitalul Pinderfields din Wakefield, West Yorkshire, a afirmat că tot mai mulți tineri au nevoie de ochelari din cauza expunerii la dispozitivele digitale.

Citește și Generaţia Z intră cu tupeu pe piaţa muncii. Vor pe loc între 1.000 şi 3.000 de euro, deşi sunt slab pregătiţi

„Mai avem multe de învățat despre acest aspect, dar există suficiente date care să mă facă să cred că expunerea crescută la ecrane poate afecta sănătatea vizuală, sănătatea mentală, sănătatea fizică și sănătatea emoțională”, a declarat Jeeva pentru BBC Look North.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Fructul care te ajută să te lași de fumat. Înlocuiește gestul de a duce țigara la gură și are beneficii uimitoare pentru organism
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Alegeri majore în Parlament și formarea noului Guvern la București
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios