Geniile au recomandări pertinente pentru Educaţia din România. Ce schimbări ar trebui făcute în sistemul de învăţământ

Tinerii au soluții pentru viitorul educației: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României le transmite Ministerului Educației. Propunerile acestora sunt structurate pe cinci direcții clare: formarea continuă a profesorilor, flexibilizarea programei, incluziunea educațională, introducerea unor materii esențiale precum educația financiară și politică și modernizarea infrastructurii școlare.
Filip Stan
06 feb. 2025, 08:44
Geniile au recomandări pertinente pentru Educaţia din România. Ce schimbări ar trebui făcute în sistemul de învăţământ

Cum ar arăta educaţia din România dacă tinerii ar avea un cuvânt de spus? Ce reforme ar propune dacă, pentru o zi, ar putea fi Alexandru Ioan Cuza? Aceste întrebări au stat la baza concursului național „Cuza: tineri, lege și reformă”, organizat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, o inițiativă menită să le dea adolescenților și tinerilor șansa de a contribui activ la viitorul educației.

Citește și: Sindicate: Profesorii pot obține micșorarea normei didactice cu două ore, fără să le fie scăzut salariul

Competiția s-a adresat elevilor și studenților între 14 și 20 de ani, iar răspunsurile primite au arătat nu doar creativitate, ci și o înțelegere profundă a provocărilor din sistemul de învățământ. De la nevoia unei programe mai flexibile până la digitalizare și consiliere psihologică gratuită în toate școlile, ideile participanților au fost diverse și bine argumentate. Tocmai de aceea, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a considerat că aceste propuneri merită să ajungă mai departe pentru ca educaţia din România să aibă un viitor.

Educaţia din România are nevoie de profesori competenţi

Într-un demers fără precedent, fundația a transmis Ministrului Educației, Daniel David, o adresă oficială prin care îi prezintă ideile tinerilor și îl invită să le analizeze. Propunerile acestora sunt structurate pe cinci direcții clare: formarea continuă a profesorilor, flexibilizarea programei, incluziunea educațională, introducerea unor materii esențiale precum educația financiară și politică și modernizarea infrastructurii școlare.

Printre cele mai apreciate sugestii s-au numărat crearea unui Institut Național de Dezvoltare a Profesorilor, evaluarea bazată pe proiecte practice în locul testelor tradiționale și integrarea mai profundă a competențelor STEM în toate ciclurile de învățământ. De asemenea, mulți dintre participanți au subliniat nevoia unor parteneriate între școli și companii pentru stagii de practică obligatorii, care să îi pregătească mai bine pentru piața muncii.

Ce se întâmplă cu banii profesorilor pentru decontarea cheltuielilor de transport. Schimbări în anul școlar 2026-2027

De 35 de ani, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României sprijină excelența în educație, oferind gratuit cursuri și programe pentru tineri supradotați și talentați. Concursul „Cuza: tineri, lege și reformă” a fost încă un pas în această direcție, dar și o dovadă clară că generația Z are idei valoroase și este pregătită să contribuie activ la schimbarea sistemului de învățământ. poate că cel mai important câștig al campaniei a fost să dovedească, înainte de toate, că această generație este conștientă și lucidă. Știe că sunt probleme ”cu școala” și chiar are idei pentru a face ca lucrurile să stea mai bine. Trebuie doar să fie întrebată.

Acum, rămâne de văzut dacă vocile acestor tineri vor fi ascultate. Răspunsul Ministerului Educației ar putea fi mai mult decât un gest simbolic – ar putea marca începutul unui dialog real între decidenți și cei care trăiesc zi de zi realitățile școlii românești.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Traseul din România care i-a impresionat pe britanici. Traversează zone spectaculoase și obiective turistice: “M-am hotărât deja să mă întorc”
Capital.ro
L-au demolat pe Călin Georgescu. Verdictul judecătorilor a venit astăzi, 15 aprilie 2025
Playtech.ro
Ce reguli trebuie respectate dacă vrei să îți construiești o terasă sau o anexă în curte
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Ziua în care România a fost bombardată. S-a dezlănțuit Iadul în mai multe orașe
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Cine este șoferul microbuzului care a plonjat în Dunăre. Era turc și avea pașaport bulgăresc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Fumatul interzis definitiv. Noua legislație intră în vigoare pe 1 noiembrie 2025. Se elimină țigările
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
DOCUMENT CNSAS: Crin Antonescu nu a fost colaborator al Securității. Declarație despre un coleg în 1988. Explicațiile candidatului Coaliției VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă