„Nu cred că ne-am fi imaginat cu zece ani în urmă, când ne-am pornit activitatea ca Institut, că lumea se va schimba atât de dramatic, atât de agresiv, cu atâtea provocări, încât aș compara ceea ce vedem acum — în 2015, 2016 — cu ceea ce Europa și lumea au trăit în anii ’30 — nu în anii ’90, ci în anii ’30. De la Donețk la San Bernardino, de la Paris și Londra până în Mali și Nigeria vedem probleme, iar România și această regiune fac parte din această realitate. Îndrăznesc să spun că un institut precum Aspen în regiunea noastră este probabil astăzi mai valoros decât a fost în urmă cu aproape zece ani, atunci când și-a început activitatea”, a spus Mircea Geoană.
Citeşte şi: Discurs al lui Obama la Casa Albă, duminică, asupra luptei contra terorismului
El a apreciat că regiunea noastră reprezintă o parte indispensabilă a stabilității globale. De asemenea, Geoană a atras atenția asupra faptului că „război” este un cuvânt care apare tot mai frecvent în discursul unor lideri importanți, scrie Agerpres.
„Este un moment al leadership-ului (conducerii, n.r.), un moment în care încercăm să facem o diferență și să menținem pacea în lume, în care țările noastre să rămână împreună, în ciuda presiunii extraordinare, a agresiunii și a războiului. Un cuvânt, despre care credeam că nu va mai face parte din vocabularul nostru pentru deceniile care urmează, a revenit. Vorbim despre război în fiecare zi. Președintele Hollande vorbește despre război, președintele Obama, ieri, la Casa Albă, vorbea de război, președintele Putin vorbește despre război, președintele Erdogan vorbește despre război. (…) Toată lumea vorbește despre război. E un moment în care trebuie să ne re-energizăm acțiunile”, a precizat el.
În acest context, Mircea Geoană a vorbit despre programele de leadership ale Institutului Aspen, adresate unor tineri lideri pe care îi îndrumă în provocarea de a produce o schimbare pozitivă în comunitățile din care fac parte. El a făcut referire și la posibilitatea lansării unei Academii Aspen pentru Leadership, fiind stabilite în acest sens parteneriate cu cele mai importante universități românești. De asemenea, au fost inițiate demersuri în acest sens și în relația cu o serie de universități de peste hotare. Mircea Geoană a mai precizat că în 2016, Institutul va avea evenimente la Chișinău, dar și o conferință importantă la Kiev.
Consilierul prezidențial Laurențiu-Mihai Ștefan a remarcat că tinerii lideri din programele Aspen sunt „parte a schimbării de paradigmă care se vede astăzi în România, o sursă a presiunii pentru reforma” statului și a relației dintre stat și cetățean.
„Atenția publică se îndreaptă în această perioadă cu precădere către performanță și profesionalism, iar, în opinia mea, aceasta este miza principală a proiectelor Aspen. Dialogul pe care l-am început noi, ca societate, în ultima lună, dar care s-a cristalizat progresiv în ultimii ani pune în relație tocmai profesionalismul și implicarea. Avem de mulți ani o generație de tineri cu performanțe deosebite, dar implicarea abia acum a început să se maturizeze”, a declarat el.
Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, a susținut că societatea românească se află într-un moment de transformare.
„La 25 de ani de la Revoluție, cred că vocea voastră este auzită. Este decizia voastră, dacă alegeți să stați într-un salon frumos, la Athenee Palace (locul de desfășurare a Galei Aspen, n.r.), unde e foarte plăcut, sau coborâți în arenă. Iar singurul lucru pe care vreau să vi-l spun în această seară este să alegeți să mergeți în arenă. Dacă nu facem acest pas, nimic nu se va schimba în România. (…) Sunteți lideri, practicați lucrurile pe care le-ați învățat! Nu stați, pentru că e plăcut să fii un simplu observator. E ușor să fii cinic și sceptic, e ușor să critici„, s-a adresat el tinerilor prezenți la eveniment.
Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a declarat că activitățile Institutului Aspen din România sunt de top, iar cei care au fost premiați în cadrul Galelor Aspen pentru Leadership sunt personalități în adevăratul sens al cuvântului.
El i-a îndemnat pe tinerii lideri să se implice în vederea unei schimbări în bine în România.
„Institutul Aspen în general, dar și cel din România pare să fie unul dintre think-tank-urile cel mai bine conectate la evoluțiile din lumea reală”, a precizat el, adăugând că dorește să dezvolte colaborarea MAE cu institutul.
Consilierul special pentru politica europeană de apărare și de securitate Michel Barnier, dar și echipa națională de rugby a României, cercetătorul Dan Vodnar, precum și prima femeie pilot de supersonic din România, Simona Maierean, postul de radio RFI România și conferința The Power of Storytelling au fost premiați luni seară în cadrul celei de-a V-a ediții a Galei Aspen pentru Leadership.
Premiile Aspen pentru Leadership aduc recunoaștere unor personalități ce au marcat societatea românească, au inovat și au oferit un exemplu de conduită etică și profesională, în domenii precum patrimoniu cultural, serviciu public, sport sau cercetare.
Printre cei care au fost premiați la edițiile anterioare se numără președintele The German Marshall Fund US, Craig Kennedy, sublocotenentul Larisa Tudor, prima femeie din România care a absolvit Academia Militară West Point, directorul artistic al Festivalului „George Enescu”, Ioan Holender, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, președintele Comitetului Olimpic Român, Octavian Morariu, sau managerul Fundației Noi Orizonturi, Diana Certan.
Continuând tradiția anilor precedenți, evenimentul a fost organizat în vederea strângerii de fonduri pentru finanțarea programelor de leadership ale Institutului. Aspen România împlinește zece ani în decembrie 2016.