„Ceea ce eu sper să se întâmple – şi este şi ceea ce vom solicita în mod explicit şi Comisiei Europene – este ca acest calendar al publicării Raportului Comisiei pe MCV pentru România şi Bulgaria să fie făcut suficient de timpuriu astfel încât să permită Consiliului JAI şi Consiliului European să ia eventual o decizie pentru intrarea etapizată, în trepte, pe care premierul francez a evocat-o cu ocazia vizitei sale la Bucureşti în urmă cu câteva luni de zile”, a precizat Geoană.
El a arătat că ar fi nedrept ca publicarea Raportului Comisiei, care are calendarul său propriu, să se facă undeva în decembrie, după ce deciziile se vor fi consumat.
„Şi cred că acest lucru trebuie cerut în mod expres Comisiei. De obicei circulă o variată înainte ca la nivelul Comisiei să se aprobe întregul Raport. Sunt convins că Raportul pe România va conţine suficient de mult progres consistent şi pe care premierul finlandez l-a şi semnalat în Raportul precedent”, a spus Geoană.
El şi-a exprimat speranţa ca acest lucru să poată permite chiar în luna decembrie intrarea etapizată în Schengen şi deschiderea primei trepte, respectiv a celei legate de aeroporturi.
„Şi sper ca acest lucru să poată să permită – de ce nu în decembrie, dacă nu, cu cea mai apropiată ocazie instituţională – deschiderea cu prima treaptă, cu aeroporturile, care nu ridică probleme, în care noi suntem echipaţi mai mult decât corespunzător”, a spus Geoană.
El a spus că trebuie evitată situaţia prin care intrarea României în spaţiul Schengen ar fi amânată încă o dată din cauza unei „nesincronizări tehnice”.
„Şi atunci eu cred că trebuie să încercăm împreună cu statele membre, cu cele care au în continuare reticenţe, cu Comisia Europeană să găsim o formulă astfel încât guvernele şi parlamentele naţionale, cum este cazul Parlamentului olandez, care în mod explicit cere acest Raport alături de Guvernul şi Parlamentul finlandez şi alte parlamente şi guverne să putem să nu fim amânaţi încă o dată printr-o nesincronizare tehnică a acestui Raport”, a spus Geoană.
Solicitat să comenteze declaraţia premierului finlandez care a spus că Finlanda aşteaptă următorul raport MCV pentru a avea o decizie privind integrarea României, Geoană a precizat că România consideră nejustificată şi nedreaptă din punct de vedere strict juridic existenţa acestei corelări între Raportul MCV şi subiectul Schengen.
„Nu există niciun fel de legătură între Tratatul şi obligaţiile Schengen şi MCV. În schimb, politic vorbind – şi aici vorbim despre o realitate politică – această asociere între lupta împotriva corupţiei, a modului în care România avansează din punct de vedere al transparenţei şi subiectul imigraţiei cetăţenilor români, inclusiv de etnie romă, în multe ţări din Europa reprezintă o conectare de facto a celor două subiecte”, a spus Geoană.
El şi-a exprimat speranţa că vizita premierului român Victor Ponta la Helsinki a ocazionat şi a permis partenerilor finlandezi să vadă seriozitatea şi caracterul unanim al suportului pentru Schengen pe care întreaga clasă politică şi întrega opinie publică din România le demonstrează.
Finlanda aşteaptă, conform hotărârii luate la nivelul UE, următorul raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru a avea mai multe informaţii înainte de a adopta o decizie privind integrarea României în spaţiul Schengen, a anunţat premierul finlandez Jyrki Katainen.
El a arătat că România îndeplineşte criteriile tehnice, dar că se aşteaptă următorul raport MCV înaintea unei decizii.
„Ultimul raport MCV a avut pentru România numeroase semnale pozitive. Dacă viitorul raport va fi la fel de bun, decizia pentru Schengen va fi mai uşoară”, a spus Katainen, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu premierul Victor Ponta, aflat în vizită oficială la Helsinki.
Faptul că România este pregătită din punct de vedere tehnic pentru aderarea la spaţiul Schengen a fost menţionat şi de premierul Ponta, care a amintit că, la sfârşitul acestui an, ar putea fi aprobată prima etapă a procesului de integrare, cu frontierele aeriene.
Prim-ministrul finlandez a adăugat că este nevoie la nivelul UE de un nou mecanism pentru evaluarea modului de respectare a principiului statului de drept şi care să fie aplicat tuturor statelor membre, nu doar unor ţări.
Propunerea a fost susţinută de premierul Ponta, care a arătat că nu ar trebui să existe un mecanism de control doar pentru unele ţări, precum MCV în cazul României şi Bulgariei, ci standarde comune pentru toate statele membre.