„Dacă pragul nu coboară şi Curtea nu acceptă această lege de modificare a referendumului, cu 30% din participare ca şi prag de validare, atunci practic nu mai vorbim despre niciun referendum. Nu mai vorbim nici de referendumul de modificare a Constituţiei, pentru că 50% este aproape imposibil să mobilizezi. Nu au venit 50% din totalul votanţilor de pe listele noastre electorale pentru demiterea domnului Băsescu”, a spus Geoană miercuri la RFI.
El a subliniat că „momentul adevărului” este această decizie a Curţii Constituţionale.
„E greu de crezut că într-o propunere mult mai controversată, în care şi partide şi grupări din societate au opinii de multe ori diametral opuse faţă de ceea ce acest forum constituţional propune, că vom avea o astfel de participare. De aceea, eu cred că momentul adevărului nu este atât de mult declaraţia de ieri a domnului Băsescu sau declaraţiile liderilor USL din această perioadă, ci este decizia Curţii. Acolo se joacă jocul, acolo este jocul adevărat”, a declarat Geoană.
Senatorul PSD a susţinut că, dacă pragul de validare va rămâne în urma deciziei Curţii la 50% plus unu, atunci liderii USL vor trebui să analizeze dacă să mai meargă înainte cu modificarea Constituţiei.
„Atunci, liderii USL vor trebui să ia o decizie dacă se merge înainte cu referendumul de modificare, indiferent de decizia Curţii, pentru că şi riscul de eşec este un risc semnificativ, pe care liderii USL vor trebui să-l cuantifice, să-l analizeze ca şi consecinţe politice”, a spus el.
Senatorul social-democrat consideră că judecătorii Curţii Constituţionale nu ar trebui „să aplece urechea la şuşoteli politice”, ci să ia o decizie care să permită de fapt organizarea de referendumuri. „Dacă rămânem la 50% plus unu, este practic imposibil să validăm prin referendum orice sau mai degrabă nimic în România”, a opinat Geoană.
De asemenea, el a menţionat că Guvernul are obligaţia constituţională să organizeze referendumul a cărui convocare preşedintele Băsescu a anunţat-o, însă rămâne tot facultativ pentru Parlament să ţină cont de rezultatele acestui nou eventual referendum privind un Legislativ unicameral cu 300 de aleşi.
„Este la fel de facultativ ca şi primul sau ar fi la fel de facultativ ca şi primul. Nu există o obligaţie, pentru că este un referendum consultativ, facultativ. Este important politic, dar deciziile nu sunt obligatorii, pentru că în mod evident şi decizia Parlamentului este suverană”, a spus senatorul PSD.