„Din păcate, aceste momente de vulnerabilitate a României pe plan extern creează oportunitatea ca astfel de reacţii să apară din partea unor state partenere din UE, dar asta nu înseamnă că un oficial al unui alt stat poate da «avertismente» României”, a arătat Mircea Geoană.
Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat a menţionat că poporul român şi-a câştigat dreptul de a sta la masa Uniunii Europene. „Nu ne-a făcut nimeni o favoare. De aceea, consider că tonul tutorial şi superior, venind din partea unui politician reprezentând Europa post-comunistă, este deplasat şi inacceptabil”, a declarat Geoană.
El şi-a exprimat surprinderea pentru faptul că nu a existat o reacţie la aceste interferenţe ale unui alt stat în politica internă din ţara noastră. „Până la urmă şi la urmă, reprezentanţii statului român au obligaţia de a apăra imaginea României”, a arătat preşedintele Comisiei de politică externă din Senat.
Despre îngrijorările preşedintelui Lituaniei, Dalia Grybauskaite, cu privire la rata mică de absorbţie a fondurilor europene de către România, Mircea Geoană a declarat că apreciază acest lucru, fiind vorba despre „o problemă gravă cu care se confuntă ţara noastră”.
„În loc să ne avertizeze, ar putea să ne împărtaşească din experienţa lor în acest domeniu, astfel încât şi noi să putem performa mai bine”, a mai spus acesta.
Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a făcut un apel la politicienii români, în conferinţa de presă de la Cotroceni, să se comporte matur şi responsabil, adăugând că agitaţia politică şi schimbarea a trei premieri în şase luni au afectat absorbţia fondurilor europene din ţara noastră.